Хилари Клинтън: Путин има почти месианска вяра в себе си

Ако Тръмп беше на власт, щеше да извади САЩ от НАТО, твърди тя
3 юни 2022 13:26, Нели Христова
104
Хилари Клинтън: Путин има почти месианска вяра в себе си
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин има "почти месианска вяра в себе си" и не обича критиците, особено ако са жени, каза бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън.

Тя припомни, че е постигнала "някои положителни развития“, работейки в тясно сътрудничество с Путин между 2009 и 2013 г., когато той беше министър-председател на Русия, но отношенията им се влошават, когато тя разкритикува "откровено фалшивите" избори, които го върнаха на президентския пост през 2012 г.

Говорейки пред публика на фестивала Hay, Клинтън заяви, че твърденията й, че руснаците "заслужават гласовете им да бъдат чути и гласовете им да бъдат преброени" и "избори, които отговарят на международните стандарти", са предизвикали протести в Русия, а десетки хиляди руснаци са излезли по улицата. Нещо, за което Путин хвърля вината върху нея.

Бившата кандидатка за президент на Демократическата партия, която загуби от Доналд Тръмп през 2016 г., каза: "Путин не обича критиците, особено жените критици. Путин стана много враждебен към мен с малки изключения. Както знаем, въпреки усилията да се каже обратното, той работи много усилено, за да накара Тръмп да бъде избран чрез всякакви средства."

Клинтън твърди, че е била свидетел на "неговата почти месианска вяра в себе си и това, което той е предопределен да бъде", както и на неговата "цел за възстановяване на имперска Русия", докато работи с него. Това я накарало да отправи няколко предупреждения, че той ще се превърне в "заплаха за Европа и останалия свят", въпреки че се е надявала, че приятелските отношения със САЩ ще го накарат да "отложи агресивните си амбиции и да изглежда по-кооперативен".

"Когато той нахлу в Украйна, за съжаление, не бях изненадана. Бях много приятно изненадан колко ефективно се защитиха правителството на Володимир Зеленски и Украйна", допълни Клинтън.

Тя също така смята за положително, че НАТО се обедини, за да снабди украинците с оръжие, което потвърди за нея "необходимостта да запази институциите, които имаме, и да се опитаме да ги направим по-ефективни за бъдещето". Тя отбеляза, че ако Тръмп беше върнат на власт през 2020 г., той вероятно щеше да извади САЩ от НАТО.

Клинтън призова за създаването на трибунал, подобен на този, който се проведе след Балканските войни и геноцида в Руанда, който да държи отделните руснаци отговорни за техните военни престъпления, въпреки че призна, че "винаги е трудно да се преследва държавен глава", освен ако не бъде свален от власт.

Нейният интервюиращ Хелена Кенеди, която е сред група адвокати по правата на човека, които работят за намиране на начини да накарат Русия да бъде отговорна за престъпленията, извършени в Украйна, попита дали подобен трибунал би могъл да отвори Обединеното кралство и САЩ за проверка на техните действия във войната в Ирак.

Клинтън отговори: "Може, но мисля, че е по-малко вероятно, отколкото хората си представят".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Лика прилика преди 1 година
Слушайте я, когато опюва Вовата, защото все едно говори за себе си. И двамата са с душици на бандити и крадци, и заради двамата измряха безброй хора, и двамата (ако поне някои от слуховете се окажат верни) са с доста извратени представи и навици в интимния живот. Накратко - образцови държавници, от каквито непременно се нуждае днешният свят, хъ-хъ.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 20 Добре, разбрахме. Сега може ли да отидеш да се изпереш, много си мръсен?
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драги мои модератори цензурирай те думичката в изказването на 15. Защо сега го правите, а? защото сте си големи гъзолизковци и от вас се очаква точно това. Политическата коректност убива истината. А вие нямате нищо против.
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само мути Меркел умееше да строява Путин. Откакто я махнаха, Путин започна да си прави каквото си поиска. Империя, СССР, такива работи не минаваха на Меркел.
18
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15Тъй ли? Виж ти. много е интересно как на някои хора им е много приятно да използват думата *** и никой не я цензурира. А уж вече сме хора толерантни и такива думички вече не употребяваме. Нищо подобно явно зависи за кого ги употребяваме Искам да видя какво ще стане ако нарека така Америка. Сигурно ще ме сметнат за враг и опасност за националната сигурност. Ееех, това е то да си политически коректен.
17
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин скоро ще се здрависа с Хитлер в Ада.
16
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Клинтън заяви, че твърденията й, че руснаците "заслужават гласовете им да бъдат чути и гласовете им да бъдат преброени" и "избори, които отговарят на международните стандарти"..." ................................................................................... През 2012 г Путин оборудва всички руски избирателни участъци с видеонаблюдение, руските избори можеха да се наблюдават онлайн от всяка точка на планетата и това беше извършено за пръв път в света.
15
0
 
13
 
! Отговори
Пич преди 1 година
То и Килъри така си въобразяваше за себе си преди Тръмп да й разкаже играта.
14
13
 
7
 
! Отговори
Подаръчно пликче преди 1 година
Путилизацията на САЩ с избиране на Тръмп не се състоя.
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Дрън не знае къде се намира, тая имаше тикове и припадъци... Кво става с Америка... Хвани единия, удари другия станаха демократите.
12
0
 
3
 
! Отговори
... преди 1 година
До Анонимен 13 - поредния "титан" на мисълта :D
11
0
 
2
 
! Отговори
hah преди 1 година
До Анонимен 6 - Защо да пишат нещо което не е вярно?
10
10
 
5
 
! Отговори
... преди 1 година
Уплаши се Путин от Хилари и по всякакъв начин помогна на Тръмпака да спечели 2016. Трагедията е, че глуп*авичките хора му се вързаха, не само в САЩ. Само в България като видиш какви хора го подкрепят ... "титани" на мисълта.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко гривни е наредила ненужно, клептомански манталитет ала поптодорова
8
14
 
19
 
! Отговори
абе преди 1 година
путин си следва своята пътечка, бавно и спокойно той ще вземе всичко за което е тръгнал, а жабите от европейския гьол нека си крякат!
7
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин сега... няма нищо общо с Путин преди 15 години... Даже не съм сигурен, дали сегашния не е двойник...
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако Тръмп беше на власт, щеше да извади САЩ от НАТО" ......................................... Твърдение точно толкова тъпoyмнo колкото желанието на неолибералите да вкарат Русия в заградената с бодлива тел Еесовска Зона.
5
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя не й е обръщал внимание , когато мъжът й бе зает с Моника, и тази сега му връща.
4
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не напишете , че тези хиляди хора излезнали в Русия на протест са , добре платени Американск* *** . Защо госпожа Клинтън не каже по колко милиона годишосе плаща за пропаганда в Русия ? И защо Америк* си слага носът винати там където не и е мястото.. Някой бърка ли се в тая ге*ска държава Америка ?
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те са спали заедно. Виж как се гледат. Навремето горби и Тачър също спаха и дойдоха добри времена