САЩ пращат на Украйна допълнителна военна помощ за $275 млн.

Попълват се запасите за оръжейни системи, които са вече там
28 окт 2022 12:16, Елка Василева
86
САЩ пращат на Украйна допълнителна военна помощ за $275 млн.
Снимка: архив, БГНЕС

Пентагонът изпраща на Украйна нов пакет оръжия и друга помощ в опит да подкрепи усилията за отблъскване на руските сили от ключови райони в южната част на Украйна в навечерието на зимата, съобщиха американски представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Още по темата
Източниците казаха, че в този пакет, който се очаква да бъде обявен днес, няма нови големи оръжия. Тази американска военна помощ е насочена към попълване на запасите с хиляди боеприпаси за оръжейни системи, които са вече там, включително за високомобилните артилерийски ракетни системи ХАЙМАРС, които Украйна вече използва успешно в контраофанзивата си срещу Русия.

Новата помощ се изпраща в момент, когато федерални служители обявиха, че правителството на САЩ се старае да гарантира, че оръжията, прехвърлени в Украйна, няма да попаднат в ръцете на руските войски, техни подставени лица или други екстремистки групи.

Планът, обявен вчера от Държавния департамент, отбелязва, че отчетността за оръжията е особено трудна по време на активни бойни действия, когато няма голямо американски присъствие на терен.

Американски служители постоянно получават въпроси от членове на Конгреса за това как администрацията следи къде отиват оръжията за милиарди долари, които бяха изпратени на Украйна през тази година.

Администрацията обаче не е склонна да разкрива подробности от работата си по въпроса от съображения, свързани със състоянието на конфликта и опасения, че така може да насочи потенциални контрабандисти към потенциални техники за укриването им.

Планът от три компонента включва краткосрочни, средносрочни и дългосрочни инициативи за засилване на американския и украинския надзор върху прехвърляния материал, по-специално по-усъвършенстваните ракетни системи и противовъздушни устройства, както и подобряване на авиацията и граничната сигурност на Украйна, за да се бори срещу злоупотребата с оръжията и да предотвратява възможен трафик на оръжия.

До момента засиленото търсене на оръжия на бойното поле от страна на Украйна изглежда възпрепятства достигането до черния пазар на малки оръжия, преносими системи за ПВО и противотанкови оръжия като преносимата ракетна система „Джавълин“. Посочва се, че главният проблем е оръжия да не попаднат в ръцете на руските сили при техни настъпления и това, че Москва може да ги използва за разработване на контрамерки или за провеждане на операции под фалшив флаг.

Американският министър на отбраната Лойд Остин каза вчера пред журналисти, че в началото на следващия месец САЩ ще доставят на Украйна дългоочакваните усъвършенствани системи за ПВО НЕЙСАМ (NASAM) и ще обучават войници как да си служат с тях.

Остин каза, че в момента способностите за противовъздушна отбрана остават най-важни за Украйна.

С тази помощ на стойност 275 милиона долара общата военна помощ, доставена от САЩ на Киев от началото на войната на Русия в Украйна на 24 февруари, вече е за близо 18 милиарда долара.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Дали това е помощ?
59
2
 
4
 
! Отговори
ДО КОГА И КОЛКО ОЩЕ? преди 1 година
И ПРОДЪЛЖАВАТЕ КРАЖБИТЕ ОТ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ЗА ФАШИЗОИДНАТА ХУНТА.КОЛКО ОЩЕ И ДО КОГА ???ПИТА ЛИ НЯКОЙ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ЧИЙТО ПАРИ СА ,ДАЛИ СА СЪГЛАСНИ????? ЛУДОСТ Е ДА ХЪРЛЯШ ТАКИВА ОГРОМНИ СУМИ ,ТАКИВА ОГРОМНИ РАЗХОДИ ЗА ДА ПОДЪРЖАШ, ЕСКАЛИРАШ ЕДНА БЕЗМИСЛЕНА ВОЙНА! НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ, ЧЕ ПО ТОЗИ НАЧИН УЖЕСТОЧАВАТЕ ВОЙНАТА, УМНОЖАВАТЕ ЖЕРТВИТЕ???????ИЛИ ТОВА ИСКАТЕ????И НИКАКВИ ОГРИЗЕНИЯ ????
58
8
 
2
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Да са живи и здрави, че помагат! Слава Украйна, НАТО, ЕС и всички цивилизовани страни.
57
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ са помагали на руснаците когато Хитлер нападна Русия.Но защо тогава не са оставели Хитлер да приключи по бързо войната Както съветват сега руснаците Запада.Че Америка само удължавала войната с подкрепата на Украйна Ами да бяха го оставели Хитлер тогава , да ги изтреби тия неблагодарници .
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който нож вади, от нож умира. САЩ бая имат да теглят.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само толкова ли събрахте бе мизерници жалки дано сте проклети и в адски мъки да умрете защото оръжията убиват които я гласувате също нямате право на живот щом отнемате живот жалки сте.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищожеството Ооо точно то е слуга на Сатана но поради незнание има грешно описание само че незнание не е оправдание.
53
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един ден целия прогресивен свят ще възтане срещу САЩ най големите убийци на света. Не се спряха с тия оръжия!
52
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ооо, нuщoжecтвa, слуги на Сатаната, как смеете да наричате интелигентните свободни американци кравари? Когато свободолюбивите американци са започнали да пасат кравите с електронни пастири, руснаците още са живели в дървени деревни и са гонели с тояги елени из тайгата! Но кажете ми в коя държава комунистите не са guваци и вapвари?
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ооо, ***, слуги на Сатаната, как смеете да наричате интелигентните свободни американци кравари? Когато свободолюбивите американци са започнали да пасат кравите с електронни пастири, руснаците още са живели в дървени деревни и са гонели с тояги елени из тайгата! Но кажете ми в коя държава комунистите не са guваци и вapвари?
50
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мразя САЩ Канада Нато демократите глобалистите и сатанистите всички те са виновни за убитите и ра нени руснаци и украинци.
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквато и военна помощ да пращат, колкото и да е допълнителна, съюзните сили неминуемо я утилизират. Вече 8 месеца. Русия извършва демилитаризация не само на Украйна, но и на отан. Денацификация не само на Украйна, но и на Еесовската Зона.
48
4
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 52"Украинците са пример като горд народ ..." - ц. пример, който рядко се среща, за народ по-про'с'т от българския.
47
1
 
7
 
! Отговори
И преди 1 година
те ще бъдат унищожени.
46
5
 
16
 
! Отговори
До Мен преди 1 година
А бе урки скопено, що не си на фронта да се биеш достойно, а си се скрил в България на курорт на чужда издръжка? Запомни едно: НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД!
45
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Остава малко повече от седмица до 8-ми ноември, междинните избори в САЩ и след това киевската нацистка хунта ще се разбягат в чужбина да си харчат скътаните милиарди, а укрите ще трябва да плащат огромни борчове за тези "помощи".
44
15
 
2
 
! Отговори
Мен преди 1 година
До Българинзаминавай за оркистан, клошар такъв. Украинците са пример като горд народ които се бори срещу клошарите, а разни смешници реват тука колко е лошо и гадно. Ми хващайте еднопосочен полет към москва, там има дърти космати части за облизване, вземете и мутрафонова и копейката с вас.
43
8
 
0
 
! Отговори
до 46 преди 1 година
Мда, американците изпращат пакет за 200 милиона а ние изпращаме дрехи и одеала. Не можеше ли и ние да си обърнем помощта в пари и да парадираме като тях?
42
7
 
32
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Кой ще плаща? Украйна вече няма нито икономика, нито кой знае каква останала работна сила. Няма и инфраструктура. Зеления наркоман призна, че разчита изцяло на ЕС и САЩ да им поддържат изкуственото дишане с 5 милиарда долара на месец. За пенсии, за социални плащания. А зимата още не е започнала. Наркоманчето обрича милиони (не ги наричам нация, защото не са), да станат роби на западните корпорации за много десетилетия напред.
41
6
 
18
 
! Отговори
Ясно преди 1 година
Пратили са им още 100 ракет да си имат за следващите 40 мин. То бива крадене ама нали краварите не могат да четат та си е добър вариант.