Според Пентагона е малко вероятно Украйна да си извоюва Крим в близкото бъдеще

Оценката със сигурност ще разочарова лидерите в Киев
3 фев 2023 07:00, Нели Христова
129
Според Пентагона е малко вероятно Украйна да си извоюва Крим в близкото бъдеще
Снимка: БГНЕС

Малко вероятно е украинските сили да успеят да отвоюват Крим от руските войски в близко бъдеще, заявиха четирима високопоставени служители на Министерството на отбраната пред депутати от Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите по време на секретен брифинг. Оценката със сигурност ще разочарова лидерите в Киев, които смятат връщането на полуострова за една от знаковите си цели, пише "Политико".

Не е ясно какво е накарало експертите да направят тази оценка. Но ясната индикация, предадена от трима души, пряко запознати със съдържанието на брифинга в четвъртък, е, че Пентагонът не вярва, че Украйна има - или скоро ще има - способността да изтласка руските войски от полуострова, който Москва завзе преди почти десетилетие.

Четвърти човек заяви, че брифингът е бил по-двусмислен, но смисълът е останал, че победата на Украйна в офанзивата за връщане на незаконно анексираната територия не е сигурна. И четиримата са пожелали да останат анонимни.

Оценката от брифинга повтаря това, за което говори през последните седмици генерал Марк Мили, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете.

"Все още твърдя, че за тази година ще бъде много, много трудно да бъдат изтласкани по военен път руските сили от от Украйна
", каза той по време на среща на Контактната група за отбрана на Украйна в Германия на 20 януари. "Това не означава, че не може да се случи. Не означава, че няма да се случи, но ще бъде много, много трудно", допълни генералът.

Източник, запознат с гледната точка в Киев, заяви, че администрацията на Зеленски е "разярена" от забележките на Мили, тъй като Украйна се подготвя за големи офанзиви тази пролет. Украинците също така отбелязват, че разузнавателните данни на САЩ за техните военни способности постоянно са се разминавали с целта по време на продължаващата близо година война.

След като през лятото САЩ предоставиха на Украйна високомобилната ракетна система HIMARS, Русия премести много от най-уязвимите си средства извън нейния обсег. Администрацията на Байдън продължава да отказва да изпрати ракети с обсег 300 километра, което би изложило на риск целия Крим. Вчера се появи информация, че се обсъжда доставката на Киев на такива боеприпаси, които имат обсег 150 км.

Същевременно министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви в интервю, че Москва се стреми да отблъсне украинските войски на безопасно за руската територия разстояние. Колкото повече оръжия с голям обсег се доставят на Украйна, толкова по-назад ще трябва да бъдат изтласкани войските на Киев.

Западът се надява стратегически да разгроми Русия, за да не може тя да се възстанови десетилетия наред. Намираме се в разгара на геополитическа битка, смята Лавров.

"Всички искаме конфликтът с Украйна да приключи, но тук не е важен моментът, а качеството на резултатите, които осигуряваме за нашата отбрана... Колкото по-активно подкрепяме нашите военни - както морално, така и политически, колкото по-ефективно обясняваме какво се случва, толкова по-скоро светът ще узрее и ще разбере, че това трябва да приключи", смята руският външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Украйна няма, не е имало и няма да има! Зеленски и фашистката му клика защитават на първо място фашистката си идеология и на второ място му трябва територия на която да осъществи тази идеология, но крайните южноевропейски територии на Русия са населени с етнически руснаци и планът му не успя! Още в Зародиш Русия унищожи нацистите и опитите им да създадат фашистка държава подобна на Германия през 30-те и 40-те години на миналия век.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Украйна няма, не е имало и никога няма да има. Руснаците отиват на фронта за да спасят сънародниците си от една безумна фашистка идеология, подклаждана умело от САЩ и ЕС сред националистическите бандеровски среди в крайните южни европейски територии на Русия. Русия ще победи в тази война защото истината и справедливоста са с нея!
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Украйна не съществува, не е съществувала и няма да съществува. Цялото фашистко правителство, президент и парламент ще бъдат съдени от военен трибунал и екзекутирани на площад Майдан Незалежности хуманно с един куршум в тила, както бандеровци разстрелваха руснаците с украинско гражданство нежелаещи да имат нищо общо с фашистката идеология на превратаджиите от 2014година!
79
7
 
2
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Уникална е способността на руските таракани да изкарват, сякаш Украйна и Щатите са нападнали Русия, а не кремълското Zомби да си е пуснало ордите, да грабят, убиват и мародерстват! А кажете сега, колко ракети изстреляхте по цивилна инфраструктура, щот са ви виновни ..."американците"?
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но при мобилизацията сега не всичко е толкова просто - трябва буквално да усукваш и отвличаш хора. Съответно, моралът сред фашистката *** от огромните загуби и пълното нежелание новобранците да се бият, падна доста.
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Началникът на отдел Личен състав на Щаба на командването на Сухопътните войски на ВСУ Роман Горбач:"В Украйна могат да бъдат мобилизирани мъже, които са ограничено годни за служба". И причината за подобно изказване е важна - да се подготвят масите за факта, че подобен процес може скоро (още сега) да се задейства. Факт е, че фашистката *** търпят катастрофални загуби, а мобилизацията не се извършва с най-бързите темпове. В допълнение към ограничената годност, те могат да призовават и граждани, които са признати за негодни за военна служба.
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колумнистът на Die Welt Кристоф Шилц каза, че с всеки ден победата на Украйна става все по-малко вероятна: В момента въоръжените сили на Украйна са на изчерпване на хора и техника. Руската армия от своя страна има повече запаси и по-добре се адаптира към новите условия.
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намирането на посоката на местоположението на абонатното оборудване на Starlink се извършва с достатъчно висока точност. Времето за намиране на посоката в една точка е по-малко от две минути,а пълното сканиране,като се вземе предвид преместването в друга точка е около 15 минути. В същото време се определят координатите на поне 64 терминала Starlink.Всъщност тестът беше обявен още в средата на декември 2022 г.
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските инженери, ръководени от кандидата на техническите науки Алексей Царков, намериха възможност точно да определят местоположението на терминалите Starlink, след което унищожаването им става въпрос на технология. И без космическия интернет фашистката *** ще бъдат с много проблеми в битките. Нарича се вътрешна разработка - мобилен пеленгаторски комплекс "Борщевик". Той е в състояние да открива и определя местоположението на терминалите на Starlink в 180-градусов сектор на разстояние до 10 км.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този план обачеотдавна е хвърлен в кошчето и задържането на този подстъп, като се вземат предвид непосредствените перспективи за предаване на Северск, няма никакъв смисъл за ВСУ. Освен това гарнизонът на селото всъщност вече е обкръжен от три страни и единственият снабдителен път след ден-два може да бъде под тежък минометен огън от руснаците.
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Късно вчера вечерта се появи информация за изтеглянето на ВСУ от Белогоровка. Все още не е проверено, но ... изглежда много логично, като се имат предвид успехите на вагнеровците на юг и югозапад от Северск и особено вчерашните успехи на 3-та и 144-та мотострелкови дивизии на север от Северски Донец. Фашистката *** се нуждаеше от Белогоровка, за да осигури тила и фланга по време на атаката срещу Кременная.
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз каза, че в пет часа сутринта фашистката *** са се опитали да нанесат удар по територията на Стародубския общински район, но ударът е бил отбит от руската ПВО, която е свалила четири ракети. За щастие няма жертви и щети. Дмитрий Медведев съобщава:"Нашите въоръжени сили редовно и в пълен обем получават ракети от различни видове. Доставките на всички видове въоръжение и военна техника ще се увеличат значително през 2023 г.Това ще фашистката ***, които бяха хранени с оръжията си от различни западни ***, да претърпи съкрушително поражение".
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Херсонско направление руската артилерия е обстрелвала областния център. Камишанс, Антоновка и Берислав също бяха обстрелвани. ВСУ отговориха с удар по Каховка. Запорожкото направление по земя практически е в застой. Районът на обстрел от ВС на РФ също е стеснен. Орехов, Новоданиловка, Чаровное, Гуляйполе, Малиновка и Полтавка бяха атакувани. Намаля и интензивността на бойните действия на Донецкия фронт. Руските войски по земя атакуваха района на Водяне.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцарски вестник и украинските политически канали Telegram съобщиха, че през януари 2023 г. ръководителят на ЦРУ на САЩ Уилям Бърнс е бил в Москва и е предложил план за примирие - Русия ще получи 20% от територията на Украйна и ще спре СВО. Бърнс оттам е отлетял за Киев. Нито Москва, нито Киев приели условията на Бърнс. Белият дом отрече тази информация, като я нарече фалшива.
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Розовите сънища на евроатлантиците взеха да избледняват.
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До УмноЦелта е да не си загубят и останалата територия.
66
0
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
е как една атомна сила като Русия би загубила война или теритроии, я пак да си помислят кво говорят тия в САЩ. Дрънкат празни приказки и медиите промиват по цял свят
65
1
 
3
 
! Отговори
фон дер Ъц преди 1 година
Първу: не "извоюва", а ОТВОЮВА! Втору: Не саму Крим ами цялъ Русия шъ си отвоюват... е, Виртуалну, на Компутърна игра, но и това не е малку, бе, нъл тъй? -))))))
64
2
 
4
 
! Отговори
Умно преди 1 година
Като е невероятно защо се избиват стотици хиляди украинци и каква е целта на геноцида на САЩ срещу тях?
63
0
 
5
 
! Отговори
Милиардера преди 1 година
То и аз не очаквам скоро да стана милиардер, не че не е възможно някой ден да стане, особено с тая инфлация, но е малко вероятно да се случи в близко бъдеще. Все пак не спирам да се надявам и най-вече разчитам на Европейската централна банка и политиците на ЕС да ме направят милиардер ... някой ден!