Без телефони и 10 часа във влак: Как Джо Байдън се озова в Киев?

Русия е била предупредена за посещението няколко часа по-рано
21 фев 2023 07:11, Нели Христова
426
Без телефони и 10 часа във влак: Как Джо Байдън се озова в Киев?
Снимка: БГНЕС

Появявайки се във военна зона под редовна атака, служителите в Белия дом описват неочакваното посещение на Джо Байдън в столицата на Украйна Киев като "безпрецедентно в съвременни времена".

Казват, че предишните президентски пътувания до военни зони в Ирак и Афганистан са имали гръб на тежък американското военно присъствие.

И въпреки широките спекулации сред прес-корпуса, че Байдън може все пак да планира пътуване до Украйна, след като стигне Полша, посещението му все пак изненада всички. .

Появявайки се до президента Володимир Зеленски в сърцето на Киев и под звука на сирените за въздушна тревога, Байдън направи по-силно изявление, отколкото всичко, което можеше да каже в Полша.

"Това беше рисковано пътуване, което не оставя съмнение, че Джо Байдън е лидер, който поема сериозно ангажираност", заяви директорът на комуникациите на Белия дом Кейт Бединфийлд, цитирана от BBC.

Без телефони

Байдън беше планиран да излети от САЩ до Варшава в понеделник вечерта, за двудневно пътуване.

Предварителният график имаше два продължителни пропуска в графика му и мнозина се чудеха дали това ще е времето,  в което той ще посети Украйна.

Репортерите многократно питаха Белия дом дали американският президент все пак ще посети Киев. Отговорът беше категоричен - не е насрочена среща със Зеленски и не се планират да се планират визити извън Варшава "в момента".

Окончателното решение да се предприеме пътуването към Киев беше взето едва в петък, въпреки че беше планирано от месеци с шепа от най -добрите помощници на президента.

В неделя официалният график на Белия дом все още показваше, че президентът излита за Варшава в 19:00 EST (00:00 GMT) в понеделник вечерта. Всъщност Air Force One излетя в 04:15 EST в неделя сутринта.

На борда имаше умишлено малък екип от най-близките помощници на Байдън, медицински екип и служители по сигурността.

Само на двама журналисти беше позволени да пътуват с президента. Те са се заклели да пазят  тайна, а мобилните им терефони им бяха отнети. Не им беше позволено да съобщават за посещението, докато Байдън не пристигне в Киев.

Репортерката Сабрина Сидикуи от „Уол стрийт джърнъл” разкри, след съответното разрешение от Белия дом да публикува подробности, че тя и фотографът са били привикани на база Андрюс извън Вашингтон в 2:15 сутринта. Техните телефони бяха конфискувани и не бяха върнати, докато Байдън не пристигна в украинската столица около 24 часа по-късно. Те летяха около седем часа от Вашингтон до американската военна база в Рамщайн в Германия за презареждане. Тук щорите на прозорците също останаха спуснати и те не напуснаха самолета.

Следващият полет беше до Полша, кацане на летище Жешов–Ясионка. Това може да е полско летище, но след войната в Украйна то също се превърна в международен център на ръководените от САЩ усилия за въоръжаване на украинците с оръжия и боеприпаси за милиарди долари.

Русия беше уведомена за пътуването няколко часа преди заминаването на Байдън, според съветника по национална сигурност на САЩ Джейк Съливан. Той каза, че САЩ "направиха това за целите на деконфликцията. Няма да разкрия начина, по който те реагираха или какъв е точният характер на нашето съобщение, но потвърждавам, че сме предоставили подобно уведомление."

Ярко съобщение и у дома

След като кацна президентът Байдън прекара 10 часа във влак, за да стигне до Киев. Той можеше да посети други места, до които украинският президент щеше да стигне по-бързо, но искаше да направи символичния жест към самия Киев.

Докато пътуването на президента е сигнал за Москва на ангажимента на администрацията на Байдън да помогне на Украйна, това е и демонстрация за американските избиратели вкъщи.

Неговият прессекретар Карин Жан-Пиер беше попитан миналата седмица за анкети, които показват, че американската подкрепа за Украйна намалява

Тя отговори, че всеки път, когато президентът говори, той разговаря не само, но и с хората по целия свят. Посланието в понеделник е предназначено да се противопостави на малцинството на републиканските гласове, които поставят под въп въпрос колко дълго САЩ може да подкрепя Украйна.

До този момент Сидикуи и фотографът Евън Вучи от Асошиейтед прес не бяха виждали самия Байдън. Това не се промени на летището или когато се качиха в кортежа от джипове. Репортерите, пътуващи с Байдън, често се движат в кортежи, но нещо беше много различно този път: нямаше сирени или нещо друго, което да съобщава, че президентът на САЩ се е насочил към Пшемисъл Гловни - полската гара близо до украинската граница. Вече беше 21:15 местно време, когато те стигнаха до влака. На журналистите беше казано да се качат, все още без да виждат Байдън. Композицията от 8 вагона се движеше по маршрут, по който Украйна получаваше неизброими количества помощ. В същото време неизброимо количества украински цивилни бягаше в другата посока. Повечето от хората във влака, каза Сидикуи, са били "засилена охрана".

Байдън е отявлен любител на влаковете. Той обича да разказва за годините си на пътуване с влак между Вашингтон и дома си в щата Делауеър, когато беше сенатор, отглеждайки двама малки сина, след като майка им загина в автомобилна катастрофа. Един от прякорите му е "Амтрак Джо".

Това обаче 10-часово пътуване до Украйна не приличаше на никое друго, предприемано от съвременен президент на САЩ. Това бе пътуване в активна военна зона, където безопасността не бе осигурявана от американски войски, за разлика от президентските посещения в Афганистан или Ирак.

Влакът влезе в Киев с изгряващото слънце. Байдън, който за последно посети украинската столица, когато беше вицепрезидент при Барак Обама, слезе около 8:07 сутринта. "Хубаво е да се върна в Киев", каза той

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
0
 
1
 
! Отговори
USA low преди 1 година
Килирът прегруща роба си..Хи..Хи..ХИ
322
0
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Русия предупредена, пуснали сирените в Киев, за да се обгърнат Джо и Зе. Идилия.
321
0
 
5
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Ай сига влак, защо не каза на капитан Пикар да го телепортира, щеше да стане по бързо ..... хаххахах
320
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безпрецеденнтно, тайно, без телефони...... пълни глупости.Руснаците са били предупредени още поне преди седмица, две за да е сигурно че информацията ще стигне до всички нива на армията. За да не стане грешка. Всичко останало е чиста проба пропаганда и PR!
319
1
 
12
 
! Отговори
Абе не знам преди 1 година
какви са договорките между Москва и Вашингтон за посещението, но като гледам снимката, Байдън със сигурност не е участвал в тях. Изглежда много разстроен, защото сигурно си мисли, че прегръща починалия си син.
318
2
 
18
 
! Отговори
w преди 1 година
През ноща кондуктора рязка отворил вратата на купето на Джо: - Всички билети за проверка!- С карта! - и показал пенсионерската си карта.
317
1
 
24
 
! Отговори
хахо преди 1 година
Пародия, фарс и пълен смях. Секретна мисия, ама дайте да се обадим на руснаците,че да не стане нещо:) За целите на Холивуд дайте и сирени да пуснем. Те руснаците сигурно може цял филм да направят за цялото "секретно" пътуване на Бидона. Очаквам исторически и неповторими документални филми по някоя телевизия да излязат.Прах в очите и основа за нови заеми/печатане на пари.
316
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Цял свят разбра ,че деменцията е отишла в Киев след договорка с руснаците ,само нашта папаПАТка ЛиНе,продължава да заработва центове .
315
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
м/у другото,САМО за тия,които не са се затворили в черупките си :..-Да им обърна внимание на "езика на тялото" :..-Вижте:..-Зеленясалия е прегърнал стареца С ДЛАНИТЕ на ръцете си..А Старецът го е прегърнал със СВИТ ЮМРУК !!!..Това е ФАЛШИВА прегръдка !!!!!!!!...Надявам се психолозите и ..тези с отворените очи да потвърдят това..
314
1
 
5
 
! Отговори
Пу да не ни е уруки преди 1 година
Ще се разплача!Какъв герой неземен!Обадили са на руснаците ама в последният момент да не би някой луд от Вагнер или от опълчението на двете републики да научи и да думне влака като обърне няколко водки...
313
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . Казват, че предишните президентски пътувания до военни зони в Ирак и Афганистан са имали гръб на тежък американското военно присъствие. . . . . . . . От подмокряне, забравихте българския! Какво иска да ни каже тук Нелито? Може ли и един разбор да направите? Това глаголи, спрягане, словоред го нямате за нищо! Един куп думи изсипвате без словоред и граматически правила и - разбирайте!
312
11
 
6
 
! Отговори
хайдутин преди 1 година
шимпанзето путинчо да си пикае в бункера
311
0
 
17
 
! Отговори
Солтан Грис преди 1 година
От статията разбрах: За посещението са знаели администрацията на potus, руснаците и евентуално самията Байдън. Но е била секретна за журналистите. Значи администрацията е скрила Байдън от журналистите. Какъв пореден успех.
310
0
 
22
 
! Отговори
С договорка с Москва преди 1 година
Вашингтон е провел "базова комуникация" с Москва, за да се увери, че няма да има инциденти по време на посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Киев, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на Белия дом. Но, за да бъде шоуто пълно, по време на посещението, в Киев завиха сирените за въздушна тревога, а по това време Байдън и Зеленски най-спокойно се разхождаха по улицата.
309
2
 
14
 
! Отговори
велес преди 1 година
...Хм... Един клоун отишъл при друг клоун....
308
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такъв професионален евроатлантически кавaл , би извъртяло наркоманчето на дименцията в името на демокрацията , че нашите аматьори от ПП и ДБ биха се засрамили като аматьори .
307
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До PeterТо си го пише в под заглавието...
306
3
 
11
 
! Отговори
тя преди 1 година
На тати детето ! "Не плачи миличко ,ние ще напечатим парички и ще ти дадем колкото искаш , ти само осигури пушечно месо !"
305
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкай , Джонка !
304
6
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
направо са просълзих !...Каква смелост,каква жертвоготовност,какво мачово перчене от дядката !!!...Направо са просълзих..(м/у другото,колко ли памперса е сменил медицинския му екип?..Но всъщност,това няма значение..)...Та:-Ако некой си мисли,че ЦИРКЪТ с това посещение може да "фане декиш",то...то той явно не е наясно със ситуацията..Кремъл е бил ИНФОРМИРАН за това "посещение" !..Разбира се,на рашъните изобщо не им е минало през ума да отстрелят стареца..Джо е знаел това,но се прави на "герой".Ци