В САЩ кипи заради мигрантите, Гвардията на Тексас завзе част от границата

Байдън обеща да затвори границата, ако Сенатът се споразумее
Обновена: 28 яну 2024 15:58 | 28 яну 2024 15:55, Александър Попов
195
В САЩ кипи заради мигрантите, Гвардията на Тексас завзе част от границата
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Месеци преди президентския вот през ноември в САЩ Джо Байдън обеща да затвори границата с Мексико, ако Сенатът се споразумее за затягане на мерките.

Двете партии готвят проектозакон, който би дал право на държавния глава да затвори границата в случай на голям наплив на мигранти. Текстът е критикуван както отляво, така и отдясно. Байдън обаче заяви, че ако сенаторите го приемат, ще го ратифицира и приложи незабавно.

Втвърдяването на реториката му сега е в противовес на позициите му преди и опит да спре критиките, отправени от съперника му Доналд Тръмп.

Казусът с щата Тексас вдигна напрежението в страната през последните дни.

Върховният съд на САЩ забрани на Тексас да блокира нелегалните мигранти с бодлива тел, Тексас отказа и заяви, че случващото се е нашествие в САЩ, а президента се проваля в една от основните си задачи - да предпазва щатите от нахлуване на вражески сили.

Републиканците твърдят, че в момента мексиканските картели контролират границата и внасят който решат, включително срещу заплащане. Тексас има хитро решение на проблема - когато влезнат мигранти, които евентуално искат да отидат в Ню Йорк (кметовете демократи на Ню Йорк и Чикаго обявиха своите градове за т.нар. “Градове убежища”), те просто биват качени на автобус и закарани до града. И докато Чикаго и Ню Йорк вече изнемогват, а кметовете поискаха жителите да почнат да споделят домовете си с нелегалните мигранти, Тексас просто реши да намали натиска като мобилизира националната гвардия и положи бодлива тел по границата.

Междувременно Националната гвардия на Тексас завзе част от американско-мексиканската граница и така напълно блокира федералните агенти от Граничния патрул, съобщи CNN.

Епицентърът на враждата между тексаските и федералните власти е градчето Ийгъл Пас - там тече спора за юрисдикцията над тази част от границата между САЩ и Мексико.

На 26 януари, петък, изтече вторият краен срок, поставен от Министерството на вътрешната сигурност, в който Тексас трябва да се съгласи да отвори напълно спорните части на района на Шелби Парк за федералните гранични патрули.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още по темата: САЩТексасмигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
45
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
Онези в Брюксел да гледат много внимателно. Вярно, че голямото мнозинство от губернаторите из Европа са назначени от Дамократическата партия, но населенията не мислят по-различно от това в Тексас. А има и свободни територии - в Унгария, Сърбия, на изток също...
113
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Умна идея от САЩ - който си е викал миграции, да си ги гледа. И ние така трябва - минат ли границата, на автобусчето и в Германия - все пак Меркел ги покани.
112
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не са заспали тексасците като нас да чакат на еурогейташкия фронтекс който пропуска десетки хиляди всеки месец
111
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Уиски с фъстъци,де. Щото бадеми с фъстъци съм написал. :) Ама то от много салата с ракия. :)
110
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Затова финансира Мъск и колонизацията на Марс.На Марс има огромни количества злато.А и земните закони не важат там" ::::: И това злато там какво ще го правят? Земеделие има ли, животновъдство, салатка с ракийка или бадеми с фъстъци? Градове, села транспорт, инфраструктура и така нататък....? Това злато ще го ядат, пият или продават на кого? Аре стига глупости!
109
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичко е обиграно от демократите вече няколко пъти. 2 президента печелят с рекордна преднина след като пускат масово мигранти идващи от Мексико,които в последствие имат право да гласуват ,и естествено гласуват против Републиканците. Само че този път номера не им мина , и на граничните щати им писна, особено на Тексас, които са принудени да приемат по 200 хиляди+ мигранти на месец.
108
2
 
46
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
''И докато Чикаго и Ню Йорк вече изнемогват, а кметовете поискаха жителите да почнат да споделят домовете си с нелегалните мигранти''Продължавайте да подкрепята евроатлантиците и да не гласувате за Възраждане.
107
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Free Texas
106
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има един филм който ще излезе през март.Казва се Гражданска война.И почва точно от Тексас.Сценариите отдавна са написани и вече и филм е направен за това.САЩ загиват.Евреиският елит не вижда бъдеще там.Затова финансира Мъск и колонизацията на Марс.На Марс има огромни количества злато.А и земните закони не важат там.
105
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разбрахте ли сега защо САЩ изкомандува ЕС да прибира бежанци, няма само те да страдат я. Всичко беше умишлено и създаване на дискомфорт на Европа. Нали са много демократични и загрижени за хората по цял свят, защо се отнасят така с техните си мигранти.
104
70
 
5
 
! Отговори
Сът преди 3 месеца
Кремъл е пуснал пипала навсякъде. Ще направи всичко възможно да разбърка света и страните,който подкрепят Украйна. На бойното поле е тотално реми и Потин няма друг ход
103
2
 
65
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 месеца
Нещо взе да се пропуква на дедо Сорос конструкцията.
102
0
 
61
 
! Отговори
БАНко преди 3 месеца
НОВИНА ???!!! ОТ *** 72 ЧАСА ПО КЪСНО !!!
101
0
 
90
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи Мексиканци в САЩ не може, но в Европа трябва да се приемат милиони с отворени обятия и помощи да им се дават.
100
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Bъcтaвaй, нa opyжиe! Дa живee Koнфegepaциятa!
99
3
 
70
 
! Отговори
За тексас преди 3 месеца
България да стане първата страна в света да отвори Посолство на Тексас ! Безплатни визи за тексаските граждани без ограничение и безвизов режим от лятото ! Протест пред амер.посолство в поддръжка на Тексас !
98
2
 
70
 
! Отговори
Свободен Тексас преди 3 месеца
Тексасците имат право на самоопределение ! Тексасците са отделна нация ! Поддръжка за Тексас ! Да изпратим нашите Ф16 Блок в поддръжка на тексаските граждани !
97
1
 
33
 
! Отговори
ДО 97 преди 3 месеца
Армията на съединените щати са федерални те са на подчинение на президента.Това са хората, които не се допускат да отидат да прережат оградата въпреки заповедта от Вашингтон.Щатските армии са на отделните щати те именно са събраните да помагат на тексаската щатска армия , федералната армия да не пререже оградата, тези армии са на подчинение на губернаторите на отделните щати.
96
4
 
64
 
! Отговори
Свобода за Тексас преди 3 месеца
Сащ нарушават демократичните права на Тексас ! Свобода за Република Тексас ! Протест за правата на свободните граждани на Тексас !
95
4
 
33
 
! Отговори
СЛАВА ТЕКСАС преди 3 месеца
Поздравляю .ПУТИН