В САЩ кипи заради мигрантите, Гвардията на Тексас завзе част от границата

Байдън обеща да затвори границата, ако Сенатът се споразумее
Обновена: 28 яну 2024 15:58 | 28 яну 2024 15:55, Александър Попов
195
В САЩ кипи заради мигрантите, Гвардията на Тексас завзе част от границата
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Месеци преди президентския вот през ноември в САЩ Джо Байдън обеща да затвори границата с Мексико, ако Сенатът се споразумее за затягане на мерките.

Двете партии готвят проектозакон, който би дал право на държавния глава да затвори границата в случай на голям наплив на мигранти. Текстът е критикуван както отляво, така и отдясно. Байдън обаче заяви, че ако сенаторите го приемат, ще го ратифицира и приложи незабавно.

Втвърдяването на реториката му сега е в противовес на позициите му преди и опит да спре критиките, отправени от съперника му Доналд Тръмп.

Казусът с щата Тексас вдигна напрежението в страната през последните дни.

Върховният съд на САЩ забрани на Тексас да блокира нелегалните мигранти с бодлива тел, Тексас отказа и заяви, че случващото се е нашествие в САЩ, а президента се проваля в една от основните си задачи - да предпазва щатите от нахлуване на вражески сили.

Републиканците твърдят, че в момента мексиканските картели контролират границата и внасят който решат, включително срещу заплащане. Тексас има хитро решение на проблема - когато влезнат мигранти, които евентуално искат да отидат в Ню Йорк (кметовете демократи на Ню Йорк и Чикаго обявиха своите градове за т.нар. “Градове убежища”), те просто биват качени на автобус и закарани до града. И докато Чикаго и Ню Йорк вече изнемогват, а кметовете поискаха жителите да почнат да споделят домовете си с нелегалните мигранти, Тексас просто реши да намали натиска като мобилизира националната гвардия и положи бодлива тел по границата.

Междувременно Националната гвардия на Тексас завзе част от американско-мексиканската граница и така напълно блокира федералните агенти от Граничния патрул, съобщи CNN.

Епицентърът на враждата между тексаските и федералните власти е градчето Ийгъл Пас - там тече спора за юрисдикцията над тази част от границата между САЩ и Мексико.

На 26 януари, петък, изтече вторият краен срок, поставен от Министерството на вътрешната сигурност, в който Тексас трябва да се съгласи да отвори напълно спорните части на района на Шелби Парк за федералните гранични патрули.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още по темата: САЩТексасмигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
14
 
! Отговори
18 см преди 3 месеца
Що ми се струва, че ПАК нещата са планирани, а не са случайно станали със Тексас ??Понеже, първо, отдавна целта е такива червени щати да бъдат смачкани (за това и спряха износа на газ сега, най-малко).Второ - Националната гвардия няма издържи срещу Националната АРМИЯ.Трето - съвсем лесно е Случаят да стане военно положение И ВЪВ ТОЗИ СЛУЧАЙ избори не се провеждат.Четвърто -банстерската неолиберална дълбока държава е притисната до стената заради евентуален изборен провал и липса на ликвидност
133
5
 
1
 
! Отговори
@ преди 3 месеца
До АнонименТъпчо, какво рамо може да удари *** на Тексас бре. Все едно лада да помогне на мерцедес : )
132
2
 
43
 
! Отговори
..... преди 3 месеца
Тексас отдавна искат да се отцепят от САЩ не харесват политиката на атлантиците и демократите!Америка се напълни с всякаква непотребна и ненужна ***,която няма да създаде блага,ами напротив ще смуче помощи и ще дърпа страната им назад!Престъпността се е вдигнала до високи нива,несретници спят по палатки на тротоарите на големите им градове.Въобще Америка не е това което беше преди 20г.
131
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тексас има хитро решение на проблема - когато влезнат мигранти, които евентуално искат да отидат в Ню Йорк (кметовете демократи на Ню Йорк и Чикаго обявиха своите градове за т.нар. Градове убежища).... Блумбърг, собственика на тази псевдомедия не беше ли и той кмет там, а после и кандидат за президент? Смешно е да видиш демократ в действие - лъжи, поръчано мълчание, подкупи вкарване на мигранти да подменят вота. А, да, и паразитни думички с претенции за грамотност. Пише влязат, не влезнат.
130
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не се казва, а се пише. Паразита с паразитните думички.
129
0
 
36
 
! Отговори
Мухахаха преди 3 месеца
Ще е интересно да бъде съобщено и колко от този "наплив" не са латиноси а ИДВАТ ОТ АФРИКА ..... Наплива е огромен. Северна Африка се "излива" в Европа а от Южна Африка отиват към САЩ .
128
8
 
10
 
! Отговори
До 142 преди 3 месеца
Казва се тресАт ,а не тресЪт,възрожденски ***
127
10
 
67
 
! Отговори
Хм преди 3 месеца
Доде чакаме да се разпадне Русия, да не се разпаднат САЩ?
126
7
 
45
 
! Отговори
XмХ преди 3 месеца
Скоро може би гражданска война в САЩ и разцепление на щати. То и филм се прави по поръчка точно с тази тематика :)
125
2
 
27
 
! Отговори
Поправката преди 3 месеца
И законът на Колт са висша форма на демокрация.
124
8
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
12 щата са изпратили помощ на Тексас. В помощта са включени: 400 хъмвита, 75 Брадлита, 48 гаубици М109, и над 30 танка Абрамс. Някъде в Киев Зеленски рони сълзи от завист.
123
12
 
108
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И каква стана тя, санкциите срещу Русия доведоха Европа до рецесия и стачки , Щатите се тресът и не се знае какво ще стане там а руската икономика тръгна нагоре...Тексас да звъннат на Путин със сигурност ще им удари едно рамо за независимост.
122
7
 
70
 
! Отговори
Киро преди 3 месеца
Дай Боже ,война в САЩ да се отървем от тези псевдо демократи унищожили коренното население на един континент.
121
74
 
5
 
! Отговори
Гого преди 3 месеца
Поредната русоробска статия без реално доказателство. Целта е да се прикрие разгрома на Рашка при адвенка, Белгород и на входа към Крим.
120
2
 
58
 
! Отговори
До 125 преди 3 месеца
Байдън няма как да свика националната гвардия, защото тя е подчинена на щатските губернатори. Байдън може да използва само редовната армия. В момента 10 други щата изпращат подкрепа на Тексас от националните си гвардии, плюс около 150000 "невъоръжени" тексасци доброволци охраняват границата.
119
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Помнете Аламо!" така Сам Хюстън поведе тексасците преди 190 години в битката срещу мексиканците! Очакваме развитие по въпроса от техните наследниците! Крайно време е да пращат памперса в старчески дом!
118
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Байдън докато свика нациолната гвардия те тексасците сами ще си решат проблема
117
3
 
48
 
! Отговори
Долу Байдън преди 3 месеца
Долу тиранина Байдън ! Ръцете долу от Тексас ! Импичмънт и да бъде линчуван ! Байдън е диктатор ! Той не е демократичен ! Той е тиранин ! Долу диктатора Байдън импичмънт !!!
116
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има емигранти има проблем няма емигранти няма проблем.
115
0
 
42
 
! Отговори
За Тексас преди 3 месеца
Импичмънт на Байдън ! Свобода на Тексас !