САЩ изсипва милиарди в Украйна, но 90% остават в страната

Освен това войната в Украйна „рестартира“ НАТО
15 фев 2024 07:51, Александър Попов
232
САЩ изсипва милиарди в Украйна, но 90% остават в страната
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Близо 90% от всички средства, отделени за подкрепа, не отиват в Киев, а остават в страната, пишат в сп. Time Джефри Зоненфелд, президент на Yale Leadership Institute, и Стивън Тиан, научен директор на института. Отбелязва се, че предоставянето на военна помощ на Украйна е позволило на САЩ да създадат хиляди работни места в поне 38 щата. Това е така, защото водещите производители на оръжия са инвестирали милиарди долари в нови бизнеси.
„На практика всички боеприпаси, на които Украйна разчита най-много, са произведени изцяло в САЩ, от „Джавелинс“, произведени в Алабама, до управляеми системи за многократно изстрелване (GMLRS), произведени в Западна Вирджиния, Арканзас и Тексас. Да не говорим за по-малките продукти, като оборудване за нощно виждане, медицински консумативи и боеприпаси за малки оръжия, които се произвеждат в САЩ. Всяка допълнителна помощ за Украйна вероятно ще подпомогне допълнително икономиката на САЩ.

Освен това войната в Украйна „рестартира“ НАТО, което намали относителната икономическа тежест върху САЩ. Доналд Тръмп многократно е заявявал, че европейските страни дават недостатъчен принос в Алианса. „Преди инвазията на Путин в Украйна само две европейски страни харчеха над 2% от техния БВП за отбрана. Сега 11 членки на НАТО харчат повече от 2% от своя БВП за отбрана, а някои членове, като Полша, харчат дори повече от САЩ като процент от БВП. „Поне шест европейски държави са увеличили разходите си за отбрана с повече от 10% само миналата година, включително някои с 30%“, се казва в статията.

Също толкова важен фактор е фактът, че руската военна мощ беше намалена с 50% без нито една загуба от страна на американската армия. Отбелязва се, че само 5% от американския бюджет за отбрана и по-малко от 1% от общите държавни разходи на страната са били отделени за Украйна. Вашингтон харчи същата сума годишно, например, за софтуер за държавни агенции. Но Русия харчи 40% от държавния си бюджет за отбрана.

Освен това само за последните пет месеца Руската федерация е загубила най-малко една пета от флота си - според някои предвоенни оценки това е най-мощният флот в света. И това въпреки факта, че Украйна дори няма пълноценен флот.

„За да разберете защо САЩ са единствените, които имат полза от помощта на Украйна, дори не е нужно да мислите какво би означавало за Централна Европа – да не говорим за Тайван и световната икономическа криза – да капитулира пред амбициите на бруталния имперски режим на Путин амбиции. Подкрепата на Украйна не е просто проява на смелост или дори милост. Подкрепата на Украйна е в наш личен интерес и Америка ще спечели най-много от подкрепата на Украйна“, обобщават авторите на материала, цитиран в украинската агенция УНИАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: САЩвойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия ще воюва с Украйна до последния бурятин! После се предава, че руснаците не стават!
161
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе, кво подочух, Украинските герои потопили десантния кораб Цезар? Ай наздарове за добрата новинъ тогиз! А аз мисля, че руснаците са го подпалили по случайност и после са го потопили за да изгасят огъня успешно!
160
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голямата Далавера Лъсна Ли Вече ?
159
7
 
19
 
! Отговори
Деди преди 2 месеца
Разгеле Саше, голяма "новина" ни поднасяш! Едва ли има *** да си мисли, че тези анонсирани милиарди "помощ" от ФАЩ и ЕС са "жива пара" за Осранната! Тази "помощ" само помпи икономиката на ФАЩ и ЕС, най-вече на ФАЩ, и затрива Осранната като дтржава. А нас, баламурниците, ни подлъгват с "безценната колективна" помощ!
158
9
 
21
 
! Отговори
знае се отдавна преди 2 месеца
Янките не да глупави, когато става въпрос за печалби и пари! Сметката я плащат европейските данъкоплатци заради продажниците от ЕП и ЕК. Въпросът е докога ще ги търпим!?
157
6
 
12
 
! Отговори
Хохо преди 2 месеца
Един вид, автомат за 1000долара има производствена цена 100. Останалите 90 са на гърба на украинеца.
156
3
 
23
 
! Отговори
Военен брокер преди 2 месеца
Войната е бизнес в 90% от същността си. В Афганистан за 20 год. изхарчиха няколко хиляди милярда $ за да заменят талибаните с .... талибани.
155
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най много печели Китай. Долара се срива ьаради огромните дългове на САЩ и всички се ориентират към юана.
154
5
 
10
 
! Отговори
УрсулаЕвредна преди 2 месеца
Американците, чрез Окрофашистите и хиляди жертви потопиха един кораби с това е намалял с 50% потенциала на Руския флот хахахах Аз се изумявам как всяка словеснаПръдня на идиотКравар се преписва тук като истина!!! Да, америка си оправя икономиката. Да, Русия като територия, ресурси и човешки потенцила нарасна. Да, Европа за кефа на Дедо БаъХуй умира!
153
4
 
20
 
! Отговори
до 156 преди 2 месеца
Колко ограничен трябва да си,за да си повярваш,че има руски нашествия по света и това НЯМА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА от най-пропагандната държава на света-сащ.Абе злекарус,тези си позволиха да покажат на света,че Башар Асад е използвал химическо оръжие срещу народа си в желанието си да го изкарат истинският дявол,защото не им изпълняава заповедите,НО за съжаление на такива екземпляри като теб,ги разкриха че са манипулирали записи и те си признаха,че са излъгали света.На такива ли се възхищаваш бе гяволе?!?
152
8
 
19
 
! Отговори
до 156 преди 2 месеца
Айде стига плямпа глу..пости...когато излезеш на Запад и поживееш сред тях тогава ще видиш колко им е "гражданското" общество...айде стига с тия изтъркани клишета...отдавна няма ни американска "мечта" ни "гражданско" общество....когато политиците се съобразяват с мнението на гражданите имаш гражданско общество ...а на в западащия Запад това го няма ит поне 30г
151
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
хАмериканските кравари ще воюват с Русия до последния продажен укропитек.Това го казаха още в началото на войната.
150
6
 
29
 
! Отговори
Няма такава държава преди 2 месеца
Укропите *** като мухи ,евроГейците като нас плащат сметките и влизат в рецесия , а нашите нови господари от ФАЩ си пълнят бездънните джобове и ни бият с финансовия камшик по голите робски гърбове!Стари оръжия ,военни бази ,прескъп газ и нефт ,високи лихви и хиляди ненаситни укропо-фашистки гърла тежат на бюджета ни.Робска България се управлява от Посолството ,чрез продажната сглобка от без.родници!Ужас.
149
1
 
14
 
! Отговори
Радев преди 2 месеца
Брей много им се свидят на нашите въшкари чужди пари ,вместо да изчистим нашите *** край градовете у селата ,пълно с мръотий пак на чуждо гробище ще плачем те Американците ще седнат нашите коментатори да питат на кого ще си дават парите
148
3
 
23
 
! Отговори
ВЕтЪра на ПОДмяната преди 2 месеца
В предаването The Daily Show с Джон Стюарт( може да го намерите в Ютуб) кратко и ясно се описва смисъл на конфликта Украйна -Русия : Помощта на Украйна е най-евтиният възможен начин за САЩ да подобрят сигурността си. Боевете се водят от украинците, те са хората, които биват убивани. САЩ и Европа им доставят оръжия. - Главният редактор на списание The Economist Зани Минтън Бедоус Zanny Minton Beddoes
147
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до Не е ли ясно? - единствената разлика между САЩ и Русия е, че в САЩ има гражданско общество, което се противопоставя, а в Русия няма. Също знаеш за Американските войни от CNN и Американските филми, а за Руските даже не си чувал, защото за тях нашите медии не говорят никога. Половин Африка е пълна с Руски войници и наемници, както и половината близък изток. Същото е и с Американците. Двете държави са тумор, подобен са Англия и Франция, които също са земевладелци навсякъде.
146
4
 
31
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 месеца
До Анонимен 155: САЩ са воювали с що-годе равностоен противник само по време на Втората Световна война. Всички следващи войни са водили при тотално превъзходство във въздуха. Така дават малко жертви тъй като първо сриват всичко. Интересно е да се отбележи, че в Сирия и Ирак никой не броеше жертвите. По-точно, брояха ги само в Алепо, който беше превзет от правителствената армия с помощта на Русия. А в Ракка, която беше сравнена със земята от американски бомбардировки, труповете някак си ги няма.
145
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Не е ли ясно?Пак не четем - ти говориш за Пустинна буря, аз ти говоря за Войната в Персийският залив. Еь това четене с разбиране, бе.
144
2
 
29
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 месеца
До Анонимен 149: Добре, не е месец, а сто часа. Чети в Уикипедия: "100-тния час след началото на войната президентът Буш обявява примирие и на 6 април 1991 г. е сключен мир. Е, може ли да се сравнява операция "Пустинна буря". в войната в Украйна. Не струва спекулацията ти, не струва. Във Войната във Виенмнам САЩ дават 58 000 жертви. А изсипват повече бомби отколкото за цялата Втора световна война. А за отровните химикали да не говорим. Ето това беше военно престъпление.
143
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До "Война с такава продължителност и интензивност, и със сухоземни операции (не само бомбардировки от въздуха) е войната в Корея или във Виетнам. Там загобите на САЩ и в жива сила никак не са малки. Практиката показва, че на такава война САЩ не могат да издържат дълго." - ето как не четете - Войната във Виетнам продължава 20г. САЩ участва активно в 10г от тях и губи около 60000 души. Войната в Уркайна е 2г за сега и Русия е загубила над 320000 души. Не знам какво сравняваш.