Тръмп смени тона: Оцеляването на Украйна е важно за САЩ

Накарайте Европа да се раздвижи, написа бившият президент
Обновена: 19 апр 2024 09:44 | 19 апр 2024 09:43, Елка Василева
92
Тръмп смени тона: Оцеляването на Украйна е важно за САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Доналд Тръмп каза, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ, промяна в тона непосредствено преди контролираната от републиканците американска Камара на представителите да гласува помощ на стойност 61 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Бившият президент на САЩ не одобри пакета, а посвети по-голямата част от публикацията си в своята платформа „Трут соушъл“ на несъгласието си, че европейските съюзници на Америка не отделят достатъчно средства за подкрепа на Украйна. Някои крайнодесни републиканци изтълкуваха поста на Тръмп като сигнал, че той се противопоставя на пакета помощ за Киев, въпреки че бившият президент не заяви това изрично.

Още по темата
Все пак публикацията изглежда като едно от първите признания на Тръмп, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ от гледна точка на интересите за сигурността им.

Миналата година Тръмп отказа да каже в разговор по телевизия Си Ен Ен дали иска Украйна да спечели войната с Русия.

„Защо Европа не може да даде също толкова, колкото са парите, вложени от САЩ, за да помогнат на страна, която отчаяно се нуждае от тях?", написа вчера Тръмп в „Трут соушъл“.

„Както всички са на едно мнение, украинското оцеляване и сила трябва да бъде много по-важно за Европа, отколкото за нас, но също така е важно и за нас! Накарайте Европа да се раздвижи!“

Постът на Тръмп дойде ден, след като той похвали Полша на среща в „Тръмп тауър“ в Ню Йорк с полския президент Анджей Дуда. Бившият президент и полският лидер обсъдиха предложението на Дуда държавите от НАТО да изразходват най-малко 3% от своя брутен вътрешен продукт за отбранителни цели. В момента те са длъжни да харчат поне 2% от БВП за отбрана.

Председател на Камарата на представителите на САЩ – републиканецът Майк Джонсън, заяви, че Камарата ще гласува още в събота пакета помощ за Украйна въпреки яростните възражения на дясното крило сред съпартийците му.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от САЩ
Амбициите на Иран: Колко близо е Техеран до създаване на ядрено оръжие?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
3
 
! Отговори
Възраждане в канала преди 3 седмици
Олей, Костя Копейкинг да дава нова опорка, той нали беше върл фен на Тръмпчо, и това изгърмя вече!
21
9
 
0
 
! Отговори
запознат преди 3 седмици
Пакетът ще мине най-вероятно, то и затова Тръмп се изказва, защото няма как да се цепи от републуканците. Тръмп ще стане президент чак януари реално. Според мен помощта е закъсняла твръде много, просто Запада се опитва да спаси Украйна от пълно поражение, което за момента изглежда неизбежно във времето. От друга страна и Русия няма интерес да превземе цялата страна, твърде голям залък. От трета страна пък на Германия им трябва приятел като Русия.
20
16
 
8
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 седмици
След 2-3г. руснаците ще си припомнят 1993г. когато чакаха корабите от злия Запад с брашно и олио,хоманитарната ПОМОЩ
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Войната е естественото състояние на света и насишието е част от всеки човек. Светът е лош. Хората го направуха такъв.
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поне изработи селяните Боко и Каракачанката за 2 милиарда долара, за некакви несъществуващи 8 Ф-16, но селяни лесно се лъжат :)))
17
10
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 седмици
Ще има бомби,за по окупаторските глави!
16
5
 
16
 
! Отговори
R.A.T.M преди 3 седмици
80% от помощта остава в икономиката на САЩ. Никой няма да стовари оръжие за 60 млрд в Украйна, не че не искат ами нямат или ще останат по бели ***. Трябва да се засили производството, т.е реално само продължават агонията на Украйна. А в щатите се откриват нови работни места. Украйна се е набълбукала с блатна вода и едва ли ще изплува, както се казва проблемите на давещия се, са проблеми на самия давещ се.
15
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
ТРЪМП ЩЕ НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ЗА ДА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ В ФАЩ!!! В МОМЕНТА ЗЕТ МУ КОЙТО Е ЕВРЕЙН ГО ПОДКУКУРОСВА ДА ДАДЕ ОРЪЖИЕ НА ИСРАЕЛ И СЪОТВЕТНО ТАКА СЕ ДАВА ОРЪЖИЕ И НА УКРАЙНА!!! БАЛАМОСВАТ ГО , ЧЕ ТОВА ЩЕ МУ ПОМОГНЕ ЗА КАМПАНИЯТА КОЕТО Е И ДА И НЕ
14
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Оръжейното лв би трябва да се смазва...
13
1
 
7
 
! Отговори
До 3озо преди 3 седмици
Май си и двете еднвоременно, но все пак се консултирай със специалист за точна диагноза. Там ще ти кажат кое от двете надделява.
12
3
 
5
 
! Отговори
БАНко преди 3 седмици
КОГАТО ПРОЧЕТЕТЕ РАЗБИВКАТА НА ТЕЗИ 61 МИЛИАРДА , ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЗАЩО НА РУСИЯ НЕ И ПУКА !!! САМО НАТООВЦЕТЕ СЕ РАДВА , ЗАЩОТО ЩЕ НАМАЛЕЯТ ЖИВИТЕ УКРАИНЦИ В ОСТАТЪЧНА У-КРАИНА!!!
11
3
 
19
 
! Отговори
Нали сте наясно преди 3 седмици
....че тия помощи се взимат от джоба на овцете като нас и се дават на оръжейните милирдери, както ваксината за ковида се платиха от нашия труд за да богатеят фарма милиардерите, изобретили вируса. Не Украйна срещу Русия, а Елитите срещу човечеството. Плащаме им да ни избиват. Това е играта, драги фили и фоби.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как точно е сменил тона? Никога не е казвал, че иска Украйна да бъде унищожена ...
9
14
 
8
 
! Отговори
Германец преди 3 седмици
Тръмпaнзeто обръща плочата, бомбардировачи падат, руски агенти по цял свят гърмят като пуканки. И това е само днес. Как намирате сили да ставате сутрин, кАпейки?
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредно доказателство, че САЩ не се управлява от президента. И ако искаш да си президент, ще правиш това което ти каже задкулисието!!!
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тея искат да направят Украйна тлеещ конфликт и да се точи с десетилетия. Дай боже Путин да ги приключи скоро и да мирясат всички.
6
6
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Еврейското лоби натисна Тръмп да помогнат на Израел, не върви да остави Украйна. Това е истината. Ако нямаше война в Израел, намаше и да гласуват тия помощи, които май ще станат заем.
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Накарайте Европа да се раздвижи", няма що реднек Тръмпи... :))) Ако Европа се раздвижи, ще пламне още некоя световна война, това ли искаш Тръмпи :))
4
7
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 3 седмици
Пак ли звездите ти говорят бе**"
3
9
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
И като гласуват тоя пакет, какво? Нали си наясно, че 10 долара дадени в САЩ се равняват на 1 долар даден в Русия? Тия 60 млрд помощт реално се равняват на 6 млрд, което е едно нищо.