Ще издържи ли Мариупол на яростната руска атака?

Западен печат: Путин иска да принуди Киев да приеме териториалните претенции
21 мар 2022 11:30, Елка Василева
371
Ще издържи ли Мариупол на яростната руска атака?
Снимка: архив, БГНЕС

Мариупол е подложен на яростна руска атака, пише в заглавие в. "Вашингтон пост". Американският всекидневник отбелязва, че украинският президент Володимир Зеленски отново е изразил желание за мирни преговори с Владимир Путин в момент, когато Русия се опитва да отбележи първа стратегическа победа, завземайки ключовия украински югоизточен пристанищен град на Азовско море.

Съобщава се за интензивни улични боеве във всички квартали на Мариупол, включително за руски въздушни удари по художествено училище, където според кмета на града Вадим Бойченко се били укрили 400 души. Украйна обаче отхвърля призивите на Кремъл да предаде Мариупол, отбелязва "Вашингтон пост".

Още по темата
Изданието цитира думите на подполоковник Серхий Бачински, говорител на военната болница в Днипро, на около 200 километра от Мариупол, че комуникациите в града до голяма степен са прекъснати, а индустриалните райони, където се произвежда стомана, са се превърнали в бойно поле.

"Вашингтон пост" цитира съобщение на ТАСС, че руските сили са дали днес времеви прозорец от два часа, през който украинските бойци могат да се изтеглят от Мариупол, без да бъдат атакувани. Руските сили срещат яростна съпротива около Киев и други големи градове, но украинският контрол върху Мариупол изглежда по-слаб, а по думите на американския министър на отбраната Лойд Остин, е "трудно да се каже" дали градът ще издържи на продължителна обсада, обобщава "Вашинготн пост".

Изданието посочва, че превземането на Мариупол би позволило на Путин осигури сухопътна връзка между анексирания през 2014 г. полуостров Крим и Донбас, след като руските сили успяха да завземат териториите западно от Мариупол, включително по-малките градове Мелитопол и Бердянск.

Ожесточени боеве се водят в Мариупол, след като Русия поиска от Украйна да й предаде града, пише в заглавие в. "Файненшъл таймс". Британското издание посочва, че Русия е дала на Украйна краен срок до днес да й предаде контрола върху обсадения пристанищен град, където се разиграха едни от най-тежките сражения от началото на руската инвазия в Украйна.

Според "Файненшъл таймс", позоваващ се на РИА Новости, руското министерство на отбраната е съобщило, че от 10 ч. (и българско време) отваря хуманитарни коридори за напускане на Мариупол, и призовало украинските сили да сложат оръжие и да напуснат града.

След като не успя да постигне бърза победа в Украйна, Русия преминава към план "Б", пише в заглавие в. "Уолстрийт джърнъл". Тактическата промяна цели да се окаже натиск над Украйна да приеме неутрален статут и досегашните руски териториални придобивки, цитира американският всекидневник представители на администрацията на президента Барак Обама.

След като не успя да превземе Киев, руският президент е принуден да промени тактиката на инвазията в Украйна и да премине към стратегия на "защита на основните териториални цели", търсейки едновременно лостове да принуди Украйна да се съгласи на неутрален статут, отбелязва изданието.

Сега Путин иска да принуди Киев да приеме териториалните претенции на Русия към южните и източните райони на Украйна, с което да се създаде "сухопътен коридор" между анексирания през 2014 г. Крим и Донбас, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
0
 
1
 
! Отговори
Предна Русия преди 2 години
Още през 2014 американски журналист писа: "Нашата администрация каквото и да прави, колкото и пари да налива в Украйна, така или иначе, след време Русия ще свърже Крим с Донбас, и тази нова държава вероятно ще се нарича Предна Русия!
280
4
 
3
 
! Отговори
воевода преди 2 години
Явно украинците не споделят великата бг поговорка: "Преклонена главица сабя не я сече"Много им е писнало да са под руски ботуш.
279
4
 
11
 
! Отговори
Хан Крум преди 2 години
Нацитата ще бъдат избити и тогава хората , които са държани от тях като заложници ще бъдат спасени!
278
5
 
12
 
! Отговори
Истината е преди 2 години
че вече има внедрени бандеровци в много европейски държави. Най-опасни са евтините украинки които всъщност са биотерористи защото разпространяват СПИН и други заразни болести.
277
9
 
19
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Зелените евреи да шизофренни османски поробители на една изконна Българо-Руска Свята Земя! Да живее Руският войник ! Да живее Русия Мъченица !
276
12
 
22
 
! Отговори
???? преди 2 години
И не забравяйте че вината за тази война. жертви и разрушения и особено за продължаването и, е единствено на клоуна зеленски и тези които му дърпат конците . Вижте и кой го финансира за президент. И досиетата Пандора. И Баризма и Хънтър..свързано е.
275
12
 
25
 
! Отговори
???? преди 2 години
Какви са тия написани глупости в статията, че Русия е искала да превземе цялата държава Украйна, но понеже Путин се "провалил", му остананало да се задоволи с някакъв "план Б"? Никога на Путин не му е била целта да превзема Украйна, а да я накара да се върне към основите на условията за създаването и като държава. Щом глобалистите подведоха последните правителства на украйна за разширение на НАТО, Русия завзе Крим и сега цялото и крайбрежие да се предпази. Дори и да мразим Путин, е в правото си
274
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-интересното в тоя свят е, че под лъскавите опаковки на запада се крие едно голямо ла Y но ! Изкуствен свят с изкуствени хора, с изкуствени усмивки, с изкуствени демократични ценности, с изкуствени пари без покритие... Лицемерието е върховна ценност на егоистичните западни лакеи на дявола. С усмивка те вкарват в затвор, с усмивка убиват диктатори, които дори такива си остават хора.(Хилари Клинтън за Кадафи: We Came, We Saw, He Died). Като видите как се радва въпросната за нечия смърт ще разберете що за хора са !
273
9
 
13
 
! Отговори
И. Петров преди 2 години
Целта е минимално количество жертви и разрушения, понеже следва възстановяване от руския бюджет. Такава държава Украйна в досегашния си вид вече няма, това е ясно, пази боже да не се премине към деболшевизация, т.е. към положението отпреди 1917г., когато Русия е на площ от 22 млн.кв.км., сега е на 10,5 млн.кв.км., става лошо...
272
8
 
3
 
! Отговори
Овчар преди 2 години
Шъ, шъ издържи Како Зе.лке, колкото Гайдата у Венецуела
271
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
грозните сцени с военопланници от руска и украинска страна са позорни
270
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна е колкото 7 Българии, вече им липсва България и половина ама пропагандата е велико нещо... изкарват ги победители, па не са завзели и метър руска земя все още...
269
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде за щатите ми е ясно ама немога да разбера защо цяла европа защитава нацизма и фашизма
268
8
 
15
 
! Отговори
Т34 преди 2 години
Азовци,Бандеровци ще бъдат унищожени.Дали ще е след 2-3 дена или до два 2-3 месеца,ще бъдат ликвидирани.
267
7
 
9
 
! Отговори
румен преди 2 години
До АнонименКакво ще превземат..ти имаш ли идея какво е градски бой..колко жертви ще дадат руснаците за киев..и главно... чий ще го крепят после там... нали тези хора там трябва да ядат..да работят..да им оправят пътища електропроводи и др.. кай ще храни 40 млн..аман от разбираЧИ ТУК
266
3
 
12
 
! Отговори
Z преди 2 години
Все для фронта, все для победи!!!!
265
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не успели били да превземат Киев... :))) Да не би случайно американците да са им дали някакъв срок за превземането? :))) Ще го превземат, споко другари евроатлантици! :)))
264
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Украйна Всички знаем, че руснаците ще успеят да овладеят част или цяла Украйна. Всички знаем също, че санкциите няма да спрат каквото и да става. Дето се вика, да ви е сладко.
263
5
 
23
 
! Отговори
Степан Бандера преди 2 години
е бил психопат и убиец.............той е убивал и руснаци, и поляци.........това е факт.....и тоя престъпник е национален герой на Украйна.............само помислете какви са им идолите на укрофашистите!!
262
2
 
12
 
! Отговори
Русия преди 2 години
си осигурява път до Крим по суша................Украйна остава без излаз на море...........това е въпрос на няколко дена максимум!!!Само гледайте!