Отправиха обвинения във военни престъпления срещу Русия

Москва: Поредната постановка на киевския режим за западните медии
Обновена: 4 апр 2022 10:39 | 4 апр 2022 07:33, Елка Василева
408
Отправиха обвинения във военни престъпления срещу Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна, Европа и САЩ обвиниха Русия във военни престъпления след откритите тела на убити цивилни  в град Буча, недалеч от Киев, след изтеглянето на руските сили.

Москва поиска Съветът за сигурност на ООН спешно да обсъди случая, за който твърди, че е провокация на украинските власти.

Украинските власти са успели да евакуират почти 3 хиляди души от обсадения от руските сили Мариупол и Луганска област през вчерашния ден, заяви вицепремиерът Ирина Верешчук.

Още по темата
Междувременно от британското министерство на отбраната заявиха, че контролът над Мариупол е почти сигурно основна цел на руската инвазия.

Украинските власти позволиха на екипите на редица чуждестранни медии да посетят Буча. Пратениците на АФП, Ройтерс и Би Би Си съобщиха за 20 тела по улица в разрушения град. Според украинските власти над 300 души са открити в масов гроб край църква, предаде БНР.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поиска независимо разследване.

Съветът за сигурност на ООН ще разгледа случилото се в Буча на заседание във вторник, обяви в поредното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски.

„Всички партньори на Украйна, ще бъдат информирани подробно за това, което се случи на временно окупираната територия на страната ни. Военните престъпления в Буча и други градове по време на руската окупация ще бъдат предмет на обсъждане и в Съвета за сигурност във вторник. Задължително ще има и нов пакет санкции срещу Русия. Но аз съм уверен, че това е малко и е нужно да бъдат направени още изводи - не само за руската страна, но и за политическото поведение, което фактически позволи на това зло да дойде в нашата земя“,каза Зеленски.

По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обеща да бъдат наложени още санкции срещу Москва, а британският външен министър Лиз Тръс заяви, че жестокостите трябва да бъдат разследвани като военни престъпления.

В Москва нарекоха твърденията за военни престъпления на руските сили в Буча „провокация” и “поредната постановка на киевския режим за западните медии”.

От руското министерство на отбраната подчертаха, че кадрите с убитите мирни жители са се появили четири дни след оттеглянето на руснаците, с пристигането в Буча на Службата за сигурност на Украйна и на украинската телевизия. Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов заяви, че САЩ премълчават факта за артилерийския обстрел на Буча от украинските въоръжени сили, който би могъл да доведе до цивилни жертви и подчерта, че няма пострадали мирни жители, докато Буча е бил под руски контрол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
2
 
! Отговори
Булгаристан преди 2 години
Според заглавието на статията излиза,че престъпленията са извършени срещу Русия! Написано неправилно!
204
0
 
12
 
! Отговори
DARK преди 2 години
Типично за фашистките последователи е да отричат фактите."Нацистите са избили поляците при Катин""Съюзниците са пренесли тела на умрели еврей в лагерите на смъртта"Това демонстрира само едно имаме си работа с фашистки режим и фашистки последователи.
203
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 277AБсолютно верен коментар! Украинецът каращ колело е бил спокоен,защото всички убити са минавали до свои.Убити са в близък план.Труповете са на еднакви разтояния един от друг,или са убити на друго място и пренесени.Тези ни взеха за канарчета.Въпрос-кой направи провокацията?
202
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aко това с Буча не мине, укрите ще създадат химическа атака. И ще продължават, докато не получат помощ от войски на НАТО, т.е. водят ни към 3-та световна.
201
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другари руски ***, този който продаде род и родина за шепа инфлационни рубли, ще последва съдбата на колегите си в руско говорящата част на Украйна. Те също не вярваха, че това ще се случи ... Гледайте снимките и се гответе. Господ е строг, но справедлив ... също като бай-Ставри!
200
8
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
И да е феик новината от Буча руснаците нямат право на чужда територия да стъпват,да създават хаус и безредици в Украйна.
199
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британците шо се месят? Мариопол бил важен. Сега се сетиха. На всяка манджа мерудия. Чий го търсят в украинско при хохлите? Нямам думи. Да си стоят на острова и да не се обаждат, че една ядрена по биг бен ще ги оправи. Стига са лъгали. Русия води военна операция, а не информационна. На война като на война.
198
21
 
16
 
! Отговори
Путлер преди 2 години
До безсрамните руски ***, които питат защо не ни пука за палестинците и за убитите от САЩ. Пука ни, но не можем да направим кой знае какво. Не можем да спрем нещо на другия край на света.За украинците също ни пука, те са ни на вратата. И след тях сме ние наред да бъдем "освобождавани" по същия начин. За това, сме толкова агитирани. Въпросът е вие, национални предатели, защо не сте? Продадохте си душичките за 50 копейки. Не сме ние долните.
197
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само дето на клипа разпространен от урките ясно се вижда как единият "ТРУП" си вдига ръката.
196
14
 
21
 
! Отговори
русофили преди 2 години
каквото и да говорите, русия окончателно изтече в канала.
195
10
 
19
 
! Отговори
Защо преди 2 години
не отправиха обвинения за военни престъпления срещу Израел за всекидневните убийства и атаки срещу Палестински деца, както и обвинения срещу САЩ за военни престъпления в Ирак, Либия, Сирия, Афганистан?!! Къде сте бе зАЩО НЕ СКАЧАТЕ ЗА ТИЯ ХОРА И ТИЯ ДЕЦА ТАМ! Защо не търсите отговорност от САЩ и ИЗраел! Толкова сте долни
194
7
 
16
 
! Отговори
провокация преди 2 години
че руската армия нахлува в чужда държава и има убити цивилни и трупове навсякъде.
193
9
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
преди русия са сащ за 250 години какво са свършили колко народ саизбили караите подред не пререждаите
192
13
 
22
 
! Отговори
Подкрепяш Путин преди 2 години
Подкрепяш убийството на украински деца, тяхната кръв ще бъде по ръцете ти! Подкрепяш Русия, подкрепяш държава агресор и терорист, чиято армия върши геноцид и военни престъпления! От теб зависи дали ще станеш съучастник на агресори и убийци!
191
12
 
14
 
! Отговори
Украинска поговорка преди 2 години
Най-добрият руснак е този във вид на ГРУЗ 200!
190
5
 
9
 
! Отговори
До До 277 преди 2 години
Значи викаш, че нахлуването е друг въпрос!? Значи чекай да видя дали теразбрах? Та ти ми казваш, че дори русия да не беше нахлула в украйна и да почне война, която според руснаците не е война, та въпреки това тези убитите украинци там с по снимките те щяха да също толкова убити както са сега! Това ли се опитваш а ми кажеш? Питам само!? Не се опитвам да се заяждам!
189
10
 
10
 
! Отговори
Слава Ко каина преди 2 години
Явно тези трупове по снимките, които се виждат са нарочно сложени за снимки. Има -няма десетина и сигурно са на разни въоръжени.
188
6
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До АнонименАко ,Путяв, им каже, и убийството на собствените им деца ще приемат с усмивка и патос!
187
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До КрумСтрашниПовярвай ми, те ща са първите, които ще се спасяват като емигранти...но някак ги виждам, акка жбягат на Запад а не кам Матошка РъССия.
186
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До АнонименВземи се ограмоти. Не е срамно да не знаеш, но да се правиш на знаещ, без дори да си направил усилие да откриеш истината е жалко!