Путин не си е "загубил ума", но за него няма път назад

Войната в Украйна - без изгледи за мирни преговори
12 май 2022 20:08, Елка Василева
224
Путин не си е "загубил ума", но за него няма път назад
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обяви "специалната военна операция" на страната си в Украйна на 24 февруари, за да "защити" провъзгласените от сепаратистите в Донбас т. нар. Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР), чиято независимост призна три дни по-рано. Макар че Русия не е обявявала всички цели на своята инвазия в съседната държава, а изглежда и ги ограничи вследствие на първоначалните си военни неуспехи край столицата Киев и други северни украински градове, тя изрично си постави амбицията да "освободи" онези части от ДНР и ЛНР, т. е. от Донецка и Луганска област в Украйна, които не бяха под контрола на подкрепяните от нея бунтовници.

Още по темата
"Черешката на тортата" в руските планове е превземането на стратегическото пристанище на Азовско море Мариупол. Градът в украинската Донецка област, където остава един последен бастион на украинската съпротива - металургичния завод "Азовстал", вече е показван като част от ДНР на картите по руските държавни телевизии и ръководителят на "републиката" Денис Пушилин обяви миналата седмица намеренията си да го превърне в курорт.

Едновременно с това руските сили бавно, но методично напредват и на други места в Донбас. Те успяха да превземат няколко селища като Попасная в Луганска област.

Северодонецк е почти обкръжен от руските сили и сепаратистите, заяви в петък Олександър Стриук, кметът на един от най-важните градове в Донбас, които остават под контрола на украинските власти.

Северодонецк и близкият негов град близнак Лисичанск, също в Луганска област, от няколко седмици са подложени на обстрел и фронтовата линия непрекъснато се приближава, отбелязва Франс прес. Краматорск, превърнал се в административен център на частта от Донбас, останала под украински контрол след избухването през 2014 г. на конфликта със сепаратистите, се намира на по-малко от 80 километра на запад.

Има реална опасност украинските войски в Донбас да попаднат в "котел", приклещени едновременно от север, откъм превзетия от руската армия град Изюм, Харковска област, и от юг, откъм Донецка област.

В началото Русия очевидно подцени и нападна една предупредена от западните сили и готова Украйна и в резултат, както изглежда, загуби хиляди войници, включително няколко генерали, през първите седмици от войната. Впоследствие руското военно командване започна да коригира, макар и бавно, своята стратегия и намали човешките жертви.

Президентът Путин нареди инвазията, въпреки че западните страни начело със Съединените щати в продължение на няколко седмици предупреждаваха, че Русия ще нахлуе в Украйна. На традиционния военен парад в Москва на 9 май обаче той не сбъдна западните прогнози, че ще обяви пълна мобилизация, нито преди това форсира "специалната операция", особено в Донбас, за да може да се похвали с успехи по случай Деня на победата. Така Путин като че ли опроверга спекулациите на редица западни източници, че си е "загубил ума". В същото време за руския президент като че ли няма път назад и той трябва да обяви някаква победа, което повишава сериозно залозите и не оставя особени надежди за деескалация и спиране на войната под една или друга форма.

Въпреки че не бе заявено изрично като цел на инвазията, превземането на Южна Украйна и отрязването на страната от достъп до море изглежда очевидна амбиция на Русия.

Русия планира да завладее цяла Южна Украйна и да създаде сухопътна връзка с Приднестровието, каза миналия месец висш руски военен. Генерал-майор Рустам Минекаев, заместник-командващ Централния военен окръг на Руската федерация, заяви това на фона на мистериозни взривове в молдовския сепаратистки регион, които предизвикаха опасения от въвличане във войната на тази малка бивша съветска република между Румъния и Украйна, управлявана от прозападно правителство с европейски амбиции, но където Москва запазва сериозно влияние и има силна проруска опозиция.

Впрочем Владимир Путин, който неведнъж е определял Украйна като изкуствено създадена държава, смята черноморското й крайбрежие за част от Новорусия - земите в днешна Южна Украйна, присъединени към Руската империя през 18-и век. А излазът на "топлите морета" още преди векове е бил една от основните геополитически цели на Руската империя.

И докато сухопътната връзка между Донбас и Крим на практика вече е факт, то руските сили, поне засега, не са се насочили към Одеса - най-голямото украинско пристанище на Черно море. Русия не е обявявала изрично, че иска да превзема едномилионния град, основан през 1794 г. от руската императрица Екатерина Велика, но има сериозни притеснения, че той може да се превърне във "втори Мариупол". Евентуалният път на руските сили към Одеса засега е спрян при Николаев, на около 130 километра на североизток. Руските въздушни удари по Одеса обаче зачестиха, като в понеделник вечерта градът бе поразен с хиперзвукови ракети "Кинжал".

Целта очевидно е да бъдат нарушени украински снабдителни линии и критичните за отбраната на страната оръжейни доставки, отбелязва Асошиейтед прес. Заплахата обаче отново е надвиснала над стратегическото пристанище, след няколко седмици на относително затишие в резултат на първоначалните руски неуспехи.

Херсон, близо до Крим, си остава единственият голям украински град, превзет от началото на инвазията. Русия обяви тази своя победа на 3 март, припомня Франс прес.

След превземането на града местни жители проведоха протести срещу руската окупация. Чуха се и предупреждения, че Русия подготвя референдум за анексиране на Херсонска област по "кримски сценарий". Крим - украинският полуостров, който граничи с Херсонска област - бе превзет от Русия и анексиран след референдум, произведен през пролетта на 2014 г., след като проруският украински президент Виктор Янукович бе свален от власт с прозападен бунт, предизвикан от отказа му да подпише споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз.

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че жителите на Херсонска област сами трябва да решат дали регионът да стане част от Русия. Същия ден заместник-ръководителят на назначената от Русия военно-гражданска администрация на Херсонска област Кирил Стремоусов обаче многозначително заяви, че към президента Владимир Путин ще бъде отправена молба за присъединяване. Необходимата "законодателна база" за влизане на Херсонска област в състава на Руската федерация ще бъда готова до края на годината, каза Стремоусов.

Русия ще остане завинаги в Херсонска област, заяви на 6 май високопоставен руски депутат. Андрей Турчак, първи заместник-председател на Съвета на Федерацията - горната камара на руския парламент, и секретар на Генералния съвет на управляващата партия "Единна Русия", говори след среща в Херсон с назначения от Русия ръководител на регионалната администрация Владимир Салдо. Това бе първият път, когато високопоставен представител на Русия обяви, че страната не възнамерява да се изтегля от украинските територии, които превзе от началото на войната на 24 февруари, отбелязва Франс прес. Досега Русия твърдеше, че основните цели на нейната "специална военна операция" са да демилитаризацията и "денафикацията" на Украйна.

Според украинските власти близо половината от 300-те хиляди жители на Херсон, както и една пета от едномилионното население на целия регион, са избягали от края на февруари. В областта има и два милиона хектара обработваеми земи, което я прави един от селскостопанските центрове на Украйна, водещ производител на пшеница в света, наред с Русия.

По всичко изглежда, че Русия няма намерения да се изтегли от украинските територии, които вече е превзела - нещо, за което загатва и историческата практика. "Когато си възвърнем всичко наше, ще завършим тази война", каза междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски вчера - ден след като обяви, че силите му постепенно изтласкват руската армия от Харков - втория по големина украински град.

Нито една от двете страни не показва склонност да отстъпи. Това обрича дипломатическите усилия на неуспех, поне на този етап, и повишава още повече залога на военните действия, от които ще зависи ситуацията на терен и изходните позиции в бъдещите мирни преговори. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призна в сряда, че не очаква те да започнат скоро.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
1
 
5
 
! Отговори
Путьо преди 2 години
Как пък точно канадски генерал.. д ами се не види--абе хора--?? и чели сте в руски сайт..мозък имат ли някои тук
156
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не можах да разбера. Уж операцията е неуспешна, а руските сили методично напредвали и Мариупол бил последния бастион на украинската съпротива. Как стана така, украинците да не се самоунищожават? Или поредния журналяга с купена димплома превежда статии?
155
8
 
14
 
! Отговори
малийй преди 2 години
Руски медии съобщават, че канадският генерал Тревър Кадийо е бил заловен в опит да избяга от завода "Азовстал" в Мариупол. Според публикациите Кадийо е бил арестуван и е изпратен в руската столица, където да бъде съден.
154
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада те придърпва с висок стандарт и масова култура, а Русия си е диктатура!
153
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко, че стана така. Вие разбирате ли какво значи да почнеш такава война? За Русия? За Путин. Това не е САЩ после да излязат герои, с евтин петрол и скъп долар. Тук този филм не върви. Тук нещата са сериозни. За Путин и Крим не беше лесен. Но беше длъжен да си го вземе, по-точно да не го даде на НАТО. Същото и с черноморието в Украйна.
152
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До R.A.T.MСлед като руснаците се заричаха, че няма да нападнат Украйна и се подиграваха на всички, които го предвиждаха, после твърдяха, че стрелят само по военни цели, а има хиляди снимки и видеа на опустошени градове с панелни сгради, НЕ ВЯРВАМ на нито една думичка, дошла от руски източник. Аз, когато хвана някой, че ме е излъгал брутално, след това всичко, което каже го приемам по дефолт за ЛЪЖА.
151
6
 
9
 
! Отговори
3M преди 2 години
не може да загуби нещо, което го няма по рождение!
150
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
<html><body><!--StartFragment--><div style="position: absolute; top: -1000px; height: 1px; overflow: hidden;">Айде бе, промити мозъци. Позволете си веднъж да видите нещо различно от това, което ви показват по нашите новини. Разтърсете се, прочетете. Стига сте се страхували да погледнете истината в очите. Вижте малко и другата гледна точка. Нали УЖ казвате, че сте по-млади, а русофилите са д-ъ-р-ти и бавни. Вижте видеото на французина, който се връща от Украйна и разказва за зверствата на
149
13
 
16
 
! Отговори
ПЪТЯТ Е САМО НАПРЕД! преди 2 години
За Жужи пътят е само напред към небитието. От космоса Пентагонът ще изтрие примитивна Рус от лицето на Земята, а човечеството ще си отдъхне.
148
11
 
8
 
! Отговори
R.A.T.M преди 2 години
До 153 Ти в кърджалийско да си чувал майка на 23 г останала без крака след ракетен обстрел да държи малкото си мъртво дете, да си чувал за алея на ангелите или изгорени хора в дом на културата и това е капчица от това, което се е случвало в Украйна. Двайсет и първи век можеш да провериш, сравниш и прецениш кой те лъже и кой ти казва истината.
147
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Правата" на Русия върху Украйна са "справедливи", колкото правата на Турция върху България. Много ми е интересно всички вие, които твърдите, че Путин е прав, как ще реагирате, ако Егдоган инсценира Кърджалийска и Лудогорска република, под предтекст, че живеят много турскоезични в тези земи и нахлуе с армия, за да ги "освободи".
146
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко това си е било руско, докато Ленин не е решил друго.
145
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джуджето-фюрер на Империята на злото може и да не е медицински луд, но е абсолютен и.з.в.е.р.г. и мисленето му е на ниво Средновековие.
144
8
 
8
 
! Отговори
Спеца преди 2 години
Русия и Китай поемат по нов път , късайки веригите на Американското господство!Европейските *** на САЩ обаче разбират че като организация без собствена армия са обречени да слугуват на САЩ до края на дните си и всячески ще се слагат на янките!Ние обаче още се мотаме в краката на големите и най-вероятно ще бъдем изритани!
143
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кремълскагей дружинка на леля костадинка
142
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последвай примера Хитлер.Ако си мъж.15
141
2
 
6
 
! Отговори
До Също кат Хитлер преди 2 години
Айде напиши същия коментар като заместиш Зеленски с путин, че ме мързи!
140
8
 
9
 
! Отговори
Също кат Хитлер преди 2 години
Чета, слушам как притиснат Хитлер се крие в бункера ... нарежда да се бият до последният германец и деца даже праща да се бият до като накрая не си тегли куршума..... и гледам и слушам наркоманчето, също плещи от бункера, раздал е оръжие на населението и освободените затворници и нарежда да се бият до последния украинец, както иска байизкукуригал .... и децата е включил в отбраната.... А нещата в бункера се притягат и чакаме всеки момент да се пуцне кат идола си Хитлер!!
139
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доктор путин или мистър смърт, ако щете първо да си оперира тумора в собствената му глъвъ!
138
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
""С Нато и фащ да се приключва, че да се успокои светът най- после!"............... в частност и с укрофашагите и наркоманчето също трябва да се приключва!!! ......... .... Да.... Това е решението, но това е тежко злокачествено образование и трябва сериозно оперативно лечение и.... и доктор Путин вече започна лечението..... ампутация!!!!