Папата ще посети Казахстан, може да се срещне с руския патриарх

Франциск се стреми да избегне конфликт с Кирил
1 юни 2022 09:13, Елка Василева
18
Папата ще посети Казахстан, може да се срещне с руския патриарх
Снимка: архив, БГНЕС

Ватикана съобщи, че папа Франциск ще посети Казахстан през септември за световен междурелигиозен конгрес, на който е възможно да се срещне с главата на Руската православна църква (РПЦ) патриарх Кирил, предаде Асошиейтед прес.

Срещата с патриарх Кирил би била от голямо значение, като се има предвид, че руският религиозен лидер подкрепя нахлуването на Русия в Украйна. Франциск отмени насрочена за юни в Ерусалим среща с Кирил заради дипломатическите последици от тази позиция на ръководителя на РПЦ.

Франциск е отправял критики срещу опустошението, причинено от войната, но се стреми да избегне конфликт с Кирил, който би обезсмислил десетилетията на диалог с РПЦ. Светият отец и патриарх Кирил се срещнаха за първи път в Хавана през 2016 г. и това беше първата подобна среща между папа и руски патриарх от хилядолетие насам, припомня Асошиейтед прес.

За пътуване на папата в Казахстан се заговори още през април. По това време папа Франциск проведе видеоконферентен разговор с казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев. След това обаче Светият престол не потвърди дали Светият отец възнамерява да участва в срещата на представителите на различни световни религии, насрочена за 14 и 15 септември.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папата сигурно е обещал на световния господар да спасява азовците.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папата се среща на времето и с Наполеон, който му казва че няма да твърди каквото и да е, ако е бил поне за миг на бойното поле.
12
2
 
2
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Айде марш. Шарлатанин
11
0
 
6
 
! Отговори
Линда галопа преди 1 година
Налагат санкции на Патриарх Кирил пък после го търсят очевидно за помщ някаква.Тези санкции са непростима обида към човека,който за разлика от нашия Патриарх може еднолично да анатемосва.Ако бях на негово място щях да ги анатемосам като безбожници,но той е божи човек и няма да го направи.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11Аз съм атеист, не знам защо се обръщаш към мен :) Религията винаги е разделяла, но бъди спокойна ***, българина не е много религиозен, въпреки, че се прави на такъв :)))
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Православната вяра е много обидена на католическата такава, нещо като мюсюлманските шиити и сунити :))) Вярата е един вид самоопределение, не че верва некой в нея в 21 век :))) Аз съм ходил с туркиня, вервайте ми, човешко същество е с женски форми, нема страшно.......хахахахаха :)))
8
2
 
4
 
! Отговори
българин преди 1 година
Няма как да се срещне с руския патриарх , защото оня си е офицер от КГБ-то и няма нищо общо с религията !
7
0
 
6
 
! Отговори
Една по една преди 1 година
да посети страните където ФАЩ са правили или са се опитали да направят преврат. Практически във всички съседи на Руската Федерация е имало опит за дестабилизация. В Казахстан беше Декември 2020.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2 казахите са смесени, християни и мюсюлмани, но младите са доста напредничави и вярват в нещо смесено, което е равенство на половете, но и доста войнствено. Там например жените са равни войни с мъжете, даже ги обучават да бъдат такива. Странни са, но са свестни. Имат много силно развито чувство за морал и дълг. За това са желани партньори в политиката. Никога не се отмятат от това което са поели като ангажимент. А казахите в Монголия, защото има казахи из цяла Азия, са будисти и са много точни.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре е религиите да се разбират. Би било чудесно всички висши религиозни водачи да се научат да седят заедно на една маса и да си говорят с уважение един към друг. Знам ли, света може да стане малко по-добро място за живот. Дано. Много ми се иска да видя премахване на схизмата, както и приятелско ръкостискане между християни и мюсюлмани. Дано не си остана само с мечтите.
4
1
 
4
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Нали вчера с петролното ембарго под санкциите попадна и Патриарх Кирил.Как така ще се среща с него след като е в списъците на санкционирани на ЕС?
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лицемер
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срещата е на представители на различни световни религии, а казахите са мюсюлмани. Казахстан се слави с най-ниската цена на природния газ - $58 за 1 000 м3. По-ниска е дори от цената в РФ.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Православието тръгва от Гърция и е разнесено от България, естествено на български :))) Не знам какво ще прави католически папа в мюсюлманския Казахстан :))))