Последните часове на Лиза Дмитриева - детето, което стана символ на жестокостта на Русия

Тя загина при ракетния удар във Виница
15 юли 2022 20:15, Нели Христова
310
Последните часове на Лиза Дмитриева - детето, което стана символ на жестокостта на Русия
Снимка: Twitter

Животът и смъртта на четиригодишната Лиза Дмитриева, която загина при руски ракетен удар срещу централния украински град Виница, е символ на конфликт, в който смъртта често идва без предупреждение и отгоре.

Поредица от видеоклипове и изображения, публикувани в социалните мрежи, изглежда проследяват последните часове на Лиза, която навършва четири години през март - в разгара на руската инвазия в Украйна. Майка й Ирина загуби крака си при атаката от страна на Русия, която бе осъдена от президента на Украйна Володимир Зеленски като "открит терористичен акт".

Още по темата
Майката на Лиза возила дъщеря си в розово-черна количка. Двете отивали към образователен център в град, за който мнозина смятаха, че е безопасен, тъй като е далеч от фронтовата линия - на четири часа път с кола западно от столицата Киев.

На първия кадър, заснет в 9.38 сутринта, Лиза може да бъде видяна в бял клин и синьо дънково горнище с кръпка във формата на яйце на рамото си, бутайки собствената си количка. Косата й е вързана с бяла щипка във формата на пеперуда.

Лиза се усмихва и вдига поглед към майка си, която върви до нея. На моменти в кадър влиза и Ирина, облечена в бяло и срамежливо усмихната. На следващото изображение Лиза може да бъде видяна клекнала до ниска маса в образователния център, изучавайки лист със снимки по време на логопедична сесия.

Малко преди 11 сутринта майка и дъщеря излизат, за да се разходят по тротоара от едната страна на централния площад Премехой във Виница, минавайки близо до Дома на офицерите в града - бивша сграда от съветската епоха с колонада, която сега се използва като културен център за концерти и представления.

Лиза така и не се прибира у дома. Малко след 11 часа сутринта три от седем ракети, изстреляни от руска подводница в Черно море, удрят площада, експлодират близо до културния център, взривяват прозорците на многоетажна сграда и подпалват десетки автомобили на близкия паркинг.

Насред касапницата, още кадри, които смразяват сърцето, показват Лиза да лежи мъртва в преобърнатата си количка. Наблизо има отрязан крак. На някои кадри се вижда ръката на войник, който се протяга към количката. Големи метални фрагменти са разпилени по площада. Стълб от гъст дим изпълва небето.

Лиза е едно от трите деца, убити при нападението на оживена улица в град, който досега бе относително недокоснат от нашествието. Майка й оцеля при първоначалния взрив със сериозни наранявания.

Местен вестник разговаря с приятелка на Ирина, известна като Ира, докато тя пътува към болницата, където бе приета младата майка: "Тя е най-добрият ми приятел. И двете имаме "слънчеви“ деца", каза Лидия Войтенко, използвайки израз за деца с проблеми в развитието. "Наемахме апартамент заедно."

"Ира очевидно е била в съзнание, когато е откарана в интензивното отделение, но Лиза почина на място. Не мога да кажа повече. Твърде трудно е", добавя тя.

Олена Зеленска, съпругата на президента Зеленски, каза, че е разпознала момиченцето от коледно видео, което е направила, за да отбележи празниците.

"Днес с ужас видяхме снимка на преобърната бебешка количка от Виница. И тогава, четейки новините, разбрах, че познавам това момиче", написа Зеленска в публикация в Twitter късно. "Запознахме се, докато записвахме видео за коледните празници."

Във видеото, публикувано заедно с нейните коментари, може да се види как Лиза рисува заедно с Първата дама.

Лиза "успя да нарисува с бои не само себе си, празничната си рокля, но и всички останали деца, мен, операторите и режисьора", пише Олена Зеленска. "Вижте я, жива, моля."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
14
 
18
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
До Анонимен 196 Тази опорка за гражданска война в Донбас се яви далеч по късно от началото на войната.Путин си търсеше извинение. Истината е че нападна Украйна заради желанието и да влезе в ЕС и НАТО , а сега да анексира най мощната икономическа област и богатства на Украйна.Защо до сега си мълча за престъпленията спрямо руснаците в Донбас ?Няма причина, която да оправдае войната на Путин.Путино любците да се замислят сериозно за психичното си здраве.Не оправдавам Зеленски , но той не нападн
173
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква поредица случайности само, като в дързост и красота. Случайно е постарадало дете с диагноза още по-случайно мадам зеленская от ница се е снимала с това дете за Коледа. Американците ли им ги пишат тези сценарии не разбирам, или на тях самите не им стига сивото?
172
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мирише на пропаганда
171
6
 
11
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Анонимен 181 Ти си един обикновен мер.за.вец като руснаците. Не обичам да обиждам , но ти си го заслужаваш.
170
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На нищо не вярвате, все някой ви лъже. Само Путин като ви каже, че в Украйна има нацисти, само тогава вярвате. Пр0ст1 амеб1.
169
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво гледахте, какво прочетохте? Клипчета от живота на майка и малко момиче. Някаква история за изстреляни ракети от руска подводница, попаднали на площад. Уверения на украинска медия, че точно това момиченце вече не е живо. Извинете, обаче не вярвам. Дано да съм права, че е лъжлива пропаганда. И на български медии толкова вярвам.
168
13
 
9
 
! Отговори
Не пут на Фенин преди 1 година
До Не фен на Путин.- Много деца измряха заради глобалистите и комика им, ама никой не ги и знае, но смъртта точно това е удобна за пропагандата. Затуй и снимката ще е по всички медии.
167
3
 
15
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 година
Трогателно наистина, но за алеята на ангелите нищо не написахте ?
166
2
 
10
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
До Без думи 170- Никой не се радва на смъртта на детенцето. Просто сме на различни мнения по въпроса за виновника!
165
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно е със садисти по нашите земи, което не е добър атестат. Това са примитивни същества с промити мозъци от съвецката пропаганда. Но перспективата е добра, доказано е че същества в състояние на постоянна злоба почват в един момент да се избиват взаимно.
164
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аве децата които укрите бомбеха и убиваха систематично без война от 2013-та наса, включени ли са във формулата, или тях "мани ги"?? Питам за един прЕател
163
5
 
3
 
! Отговори
Истината преди 1 година
От Руската подводница стрелят по Руснаци ти да видиш и ги убиват барабар с децата. Ако искаха да убият всички да са пуснали атомна бомба. Украинците и държавата да им вземат пак ще оживеят но Руснаците реагират неадекватно Все още. Чак като разберат с Украинци и Руснаци че Американски долари за тях няма, докато Америка е в Рецесия гледай само кумунистите се избиват странно и то по Сталински.
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и ти ще разбереш въпреки че се имаш за застраховано.
161
1
 
2
 
! Отговори
Миличкото до 185 преди 1 година
И ти ще разбереш, като му дойде времето !
160
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грантаджиите усещат че са на власт и как тъпчат само като за последно. Ай си.
159
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На партито гласа звучи сякаш разказва приказката за вълка и червената шапчица.
158
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видеото от розовото коледно парти, което президеншата е публикувала е крайно неумесно, а гласа на президента направо плаши с безхаберието и безотговорността които излъчва. Оставам със странното впечатление че президентската двойка си прави реклама. Коледно парти на фона на осем години гражданска война в Донбас, от където едва ли има деца на партито.
157
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е па то в Донецк всяка нощ ВСУ стреле по мирни квартали, за поражение на цивилно население. Всеки ден в Домбас умират деца. Колко деца умряха в Сирия, Ирак, Сърбия? ЛОШО е но на война като на война. Вместо да стане украинският народ и да каже,, КРАЙ НА ВОЙНАТА,, се кефат, като умират дончани. Преследват, бият и убиват рускоговорящи украинци. Запалиха живи 50 човека в Одеса. Каква държава е това? Той бай Дън добре ги нареди да воюват до последният украинец.
156
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До миличкото. Муце може би знаеш кои са убийците щом знаеш къде ще отидат.
155
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До долния. Не сме съгласни. Точно за теб се отнасят твоите квалификации.