Последните часове на Лиза Дмитриева - детето, което стана символ на жестокостта на Русия

Тя загина при ракетния удар във Виница
15 юли 2022 20:15, Нели Христова
310
Последните часове на Лиза Дмитриева - детето, което стана символ на жестокостта на Русия
Снимка: Twitter

Животът и смъртта на четиригодишната Лиза Дмитриева, която загина при руски ракетен удар срещу централния украински град Виница, е символ на конфликт, в който смъртта често идва без предупреждение и отгоре.

Поредица от видеоклипове и изображения, публикувани в социалните мрежи, изглежда проследяват последните часове на Лиза, която навършва четири години през март - в разгара на руската инвазия в Украйна. Майка й Ирина загуби крака си при атаката от страна на Русия, която бе осъдена от президента на Украйна Володимир Зеленски като "открит терористичен акт".

Още по темата
Майката на Лиза возила дъщеря си в розово-черна количка. Двете отивали към образователен център в град, за който мнозина смятаха, че е безопасен, тъй като е далеч от фронтовата линия - на четири часа път с кола западно от столицата Киев.

На първия кадър, заснет в 9.38 сутринта, Лиза може да бъде видяна в бял клин и синьо дънково горнище с кръпка във формата на яйце на рамото си, бутайки собствената си количка. Косата й е вързана с бяла щипка във формата на пеперуда.

Лиза се усмихва и вдига поглед към майка си, която върви до нея. На моменти в кадър влиза и Ирина, облечена в бяло и срамежливо усмихната. На следващото изображение Лиза може да бъде видяна клекнала до ниска маса в образователния център, изучавайки лист със снимки по време на логопедична сесия.

Малко преди 11 сутринта майка и дъщеря излизат, за да се разходят по тротоара от едната страна на централния площад Премехой във Виница, минавайки близо до Дома на офицерите в града - бивша сграда от съветската епоха с колонада, която сега се използва като културен център за концерти и представления.

Лиза така и не се прибира у дома. Малко след 11 часа сутринта три от седем ракети, изстреляни от руска подводница в Черно море, удрят площада, експлодират близо до културния център, взривяват прозорците на многоетажна сграда и подпалват десетки автомобили на близкия паркинг.

Насред касапницата, още кадри, които смразяват сърцето, показват Лиза да лежи мъртва в преобърнатата си количка. Наблизо има отрязан крак. На някои кадри се вижда ръката на войник, който се протяга към количката. Големи метални фрагменти са разпилени по площада. Стълб от гъст дим изпълва небето.

Лиза е едно от трите деца, убити при нападението на оживена улица в град, който досега бе относително недокоснат от нашествието. Майка й оцеля при първоначалния взрив със сериозни наранявания.

Местен вестник разговаря с приятелка на Ирина, известна като Ира, докато тя пътува към болницата, където бе приета младата майка: "Тя е най-добрият ми приятел. И двете имаме "слънчеви“ деца", каза Лидия Войтенко, използвайки израз за деца с проблеми в развитието. "Наемахме апартамент заедно."

"Ира очевидно е била в съзнание, когато е откарана в интензивното отделение, но Лиза почина на място. Не мога да кажа повече. Твърде трудно е", добавя тя.

Олена Зеленска, съпругата на президента Зеленски, каза, че е разпознала момиченцето от коледно видео, което е направила, за да отбележи празниците.

"Днес с ужас видяхме снимка на преобърната бебешка количка от Виница. И тогава, четейки новините, разбрах, че познавам това момиче", написа Зеленска в публикация в Twitter късно. "Запознахме се, докато записвахме видео за коледните празници."

Във видеото, публикувано заедно с нейните коментари, може да се види как Лиза рисува заедно с Първата дама.

Лиза "успя да нарисува с бои не само себе си, празничната си рокля, но и всички останали деца, мен, операторите и режисьора", пише Олена Зеленска. "Вижте я, жива, моля."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 181: Що за човек си ти, бе? Сърце нямаш ли!?! Къде е убито детето? В Москва ли? Такива като теб не заслужават да дишат и да имат деца.
153
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Миличкото, нещо да кажеш за алеята на ангелите в Донецк, ангелчета убити докато си играят на двора, Милички са западните дечица и майки. Разкъсаната Кристина мадоната от Гурловка и нейното бебе, те не са западни че да са ти милички, те източните не са милички. Тях ни ги канят на коледното парти в президентския дворец в Киев, Двулични грантаджии.
152
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйнците избиват собствените си деца. Цял свят знае това. Има заповед на Зеленски да се избиват наред млади и стари и да се преписва всичко на руснаците.
151
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм си все същия човек. От много време чета и пиша. Един и същи стил и мнението ми не е променено. До преди месец получавах десетки лайкове. Обаче дойде промяната. Продължавайте промяната. То се връща. Меме лайкове не ми трябват. Но каквото правите за себе си го правите. Бай бай. Слетобед един от вашите грантаджии най спокойно отваряше концлагерите.
150
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
61набор съм на 61г. Все сме виждали двоен стандарт но чак толкова двоен не е било дори и в социализма. Последната страница от форума писанията са отвратителен двоен стандарт. В ада ще горите завдно с кървавите пари които получавате.
149
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Системата явно пречи и на другите читатели да ми слагат лайкове щом пречи на мен. Щом аз не мога да си сложа лайк значи и другите хора не могат да ми сложат. Аз го забелязах отдавна. Мразите интелигенцията и се страхувате от нея. Пречите и по всякакъв начин. Включително електронно.
148
2
 
8
 
! Отговори
Това са преди 1 година
Деца със синдром на Даун - винаги като ги видя, сякаш някаква вътрешна светлина ме озарява !
147
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чорбаджията, защо ми пречиш да слагам лайкове бе. Статията показва че понякога ролите се сменят. И за 8 год. бомбене на Донецк се плаща. Сори.
146
4
 
11
 
! Отговори
Миличкото преди 1 година
Почивай в мир там, където си отишло, а за убийците ти съм сигурен, че ще отидат на съвсем различно място !
145
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грантаджиите, капка милост нямате към донбаските деца. Само към западняшките от розавото коледно парти на киевските господари.
144
11
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Украинските неонацисти заедно със своите куратори от САЩ и ЕС са виновни за всеки загинал украинец от 2014 г. до днес. Най-вече за детето Лиза. Ако бяха спазили и приложили Минските споразумения, Лиза щеше да бъде жива !
143
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До без думи. Кой е този човек който се радва. Може би това е някой завършил курса във фермата за *** грантаджии. Те се радват най много. Доларчета капят какво толкова. Без думи и без коментар. Потрес.
142
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече казах че коледното видео е неуместно. Това видео обаче е преди 24.02.22. Да но гражданската война в Източна Украйна е от 2014г. От тогава загиват много хора включително и много деца в Донбас и на фона на гражданска война президентското семейство прави коледно парти в американски розовонапудрен стил. Не ми харесва това да не кажа че ме възмущава.
141
5
 
15
 
! Отговори
Без думи преди 1 година
Не мога да разбера що за човек се радва на убийство на деца
140
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коледното видео е изключително неуместно. На него се чува гласа на Зеленски и смеха на жена му, но тези хора са виновни за страданието и смърта на толкова много украунци от Донбас до Виница включително.
139
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мина ми през ум да не е имало банкет във военния клуб, защото той си е мишена сам по себе си и не знам какво правят там жени и деца.
138
7
 
9
 
! Отговори
А преди 1 година
А за жестокостта на зеления .Натири богатите ,които си платиха ,из Европа без визи, без тестове за зарази .Бедните използва за да му пазят оплескания зА.Дник.
137
9
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Плюенето по проблемите на украинците изчиства съвестта.Може да спите спокойно, укрите сами са си виновни за всичко така е правилноУтре нови убити нови плюнки,така времето минава по лесно.
136
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако САЩ дадът на Украйна само 5 ядрени бомби и войната ще приключи .Петрола и газта ще текнат към Европа, цените ще се нормализират като ли нищо не е имало .
135
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
виница имаше преговори за доставка на самолети и ремонти на самолети руснаците как научиха и бум бомбата падна въхрху тях нема договоори нема и самолети рус каза всичко която се намира в укропите са моя мишена които ще да са.те бяха много смели да отиват на преговори в украина където се въюва не можаха ли в полша да идат или искаха да докажат че не ги е страх от руснака.получиха си заслуженото