Целта на Запада – да даде на Украйна средства за край на войната

На Киев да бъде осигурена по-силна позиция на масата за преговори
3 яну 2023 12:22, Елка Василева
270
Целта на Запада – да даде на Украйна средства за край на войната
Снимка: архив, БГНЕС

Новата 2023 г. може да стане повратна за конфликта в Украйна, извежда в. "Файненшъл таймс" в заглавие на редакционна статия, обобщаваща досегашния ход на войната. Целта на Запада през 2023 г. ще бъде да снабди Киев със средства за приключване на войната според украинските условия, допълва британското издание.

Вестникът припомня, че досега конфликтът  е отнел живота на  десетки хиляди души, превърнал е милиони в бежанци, а Русия е установила контрол върху близо една шеста от територията на Украйна.

Изданието посочва, че планът на Путин се е провалил. Неговата могъща армия понесе поражения от по-малката, но по-мотивирана и тактически по-подготвена украинска армия, снабдена със западно въоръжение. Смятаният от Путин за реален съперник Северноатлантически пакт не отслабна, а се възроди, а две скандинавски държави - Финландия и Швеция подадоха молби за членство в алианса, подчертава "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва, че за Киев условията за преговори още не са узрели, след като Москва все още контролира голяма част от четирите украински области, които анексира миналата година. Целта на западните съюзници на Киев трябва да бъде да предоставят на Украйна достатъчна финансова и военна подкрепа, с помощта на която да ѝ осигурят по-силна позиция на масата за преговори.

Вестникът отбелязва обаче, че Западът засега се въздържа да предоставя на Киев оръжия с голям обсег на действие, опасявайки се, че масирани украински удари по територията на Русия могат да провокират сблъсък между Москва и НАТО, а атака срещу Крим може да доведе до ядрена ескалация на конфликта.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" коментира подробно украинския ракетен удар срещу поразения в новогодишната нощ лагер на мобилизирани руски резервисти в училище в Макеевка в частично окупираната Донецка област в Източна Украйна. Според изданието това е най-смъртоносната украинска атака от месеци, целяща да окаже натиск върху руското военно командване. Руската армия обяви, че при атаката са загинали 63 войници, но според Киев жертвите на атаката са в пъти по-големи.

Още по темата
Изданието съобщава, че според руското министерство на отбраната нападението е извършено с шест американски ракети "Хаймарс", две от които са били свалени.

Британският вестник "Гардиън" цитира думите на украинския президент Володимир Зеленски, според когото Русия подготвя масирана кампания с използването на ирански дронове "Шахед", за да изтощи Украйна. "Залага се на изтощаването ни. Изтощаването на нашия народ, противовъздушна отбрана и на нашата енергия", каза снощи Зеленски, цитиран от лондонското издание.

Всекидневникът цитира Зеленски, че украинската армия е свалила повече от 80 дрона само от началото на 2023 г.

Малко вероятно е Русия да постигне съществен пробив около Бахмут, в Донецка област, през идните седмици, прогнозира британското министерство на отбраната, цитирано от "Гардиън".

Вестникът отбелязва, че украинската атака в Макеевка е предизвикала критики сред някои руски руски военни блогъри и високопоставени служители за състоянието на руската армия и решението да се използва цивилна инфраструктура като училища за разквартируване на войници.

След смъртоносната украинска атака срещу Макеевка, поразила лагер на руски резервисти, настанени в училищна сграда, руски военни блогъри обвиниха руското военно командване в "престъпна наивност", отбелязва британският в."Индипендънт". Изданието цитира руски блогъри, според които жертвите при атаката срещу Макеевка са в пъти повече от официално обявените.
(БТА, Алексей Маргоевски)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия верно май както казва Вацев живеят в някаква илюзия и научна фантастика
211
2
 
1
 
! Отговори
Може преди 1 година
До Специалната....Ама когато спреш да гълташ руска пропаганда.Току виж тогава си подразбрал нещо за края на войната,пардон на "специалната операция",която си е истинска кървава и безмилостна война!
210
2
 
4
 
! Отговори
Що ли тъй преди 1 година
Като чета коментарите по долу па се чудя България от кого ще дири помощ ако бъде нападната като Украйна??? Гледайки как се продаваха имоти на руски банди ти, малко оставаше и щяха сега и нас да ни освобождават от нацистите:)) И като гледам що рев изреваха някои за военната помощ се питам то ЗАТЪ ние на някой някога с нещо помогнали ли сме?
209
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това го е писал украинец... за тях всичко е розово и готино, a дефакто са потънали в ***
208
6
 
8
 
! Отговори
Еремия преди 1 година
Да се самоубият е целта източноправославни те. Преди беше да се самоизтрябят арабите. Азиатците . Разделяй и ги сбивай. Всеки срещу всеки.
207
2
 
2
 
! Отговори
ТТттт преди 1 година
До Лъжите на ПутинСамо питам, от къде го преписа така некадърно
206
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Което доказва че войната не е между Русия и Украйна а между Запада САЩ и Русия
205
3
 
25
 
! Отговори
Реалноста е друга преди 1 година
Планът на запада е унищожи напълно Русия за да моьр да ГРАБИ ресурси.ТОВА НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ПЕТЪР ПЪРВИ. На запада не му дреме за Окрайна. Коклкото е по разрушрна и потънала в дългове , толкова по лесна и евтина за изкупуване - като амбалажна хартия.
204
1
 
3
 
! Отговори
ТТттт преди 1 година
До АнонименНещастнико аз използвам газ за отопление за разлика от теб /предполагам съчки/ и знам какво е преди и след войната.
203
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Целта на Запада да даде на Украйна средства за край на войната" - да се чете - ще дадем на Украйна въоръжение, с което така да раздразни Русия, че в резултат Украйна да бъде превърната в стъкло.
202
5
 
29
 
! Отговори
Специалната преди 1 година
военна операция ще приключи, когато Русия реши. Другото са алабализми.
201
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ще воюват с Русия на територията на Украйна до последния жив украинец, след което Полша, Румъния и Унгария ще си разделят територията на Украйна. Това е планът на глобалистите. Много съжалявам нашите православни славянски братя - украинците, че не могат да проумеят нещо толкова пpocто и са се оставили да ги командва един клоун-наркоман :(
200
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като е толкова добре,защо е толкова зле? Русия се бие срещу 50 държави! Или бъркам може?
199
4
 
23
 
! Отговори
Запада преди 1 година
Няма план, цел или една единствена мозъчна клетка в колективния си мозък!
198
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СПОКОЙНО ЗЕЛЕ МОЖЕШ ДА ИЗИГРАЕШ СКЕЧ НА ЕДИН КРАЛ В НЮ ЙОРК, НАЛИ !!!
197
2
 
32
 
! Отговори
До 217 преди 1 година
Атомните бомби на САЩ над цивилни в Хирошима са престъпрение срещу човечеството!! Сигурно и Япония е предпочела ядрени бомби от САЩ защото са много готини и хуманни! По връща ми се от хора гато тебе!
196
0
 
18
 
! Отговори
Каквато преди 1 година
и да е целта на Запада в Украйна резултата ще е само един - Китай ще стане още по-скоро най- мощната икономика в света и всички ще изпаднем в още по-дълбока зависимост от Китай.
195
9
 
9
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Най-добре се вижда разликата в развитието на двете Кореи. Едните със САЩ, и са една от най-богатите и развити държави, другите са руски подръжници и пасат трева за да не умрат от глад" Реалността Северна Корея не е с Русия нещо бъркаш виж с Китай са тетатет. Северна Корея е почти независима включително за изхранване. Южна Корея е политически зависима от САЩ. Зверска демогравска криза. Ако не изнася високотехнологични джвъчки не може да внася ресурси и най-важното храни!!!
194
1
 
29
 
! Отговори
До 221 преди 1 година
А най добре се вижда как американската колония България процъФтЕ за 33 години икономически и живее в богатство!!
193
4
 
21
 
! Отговори
До 221 преди 1 година
Да ама Северна Корея има ядрено оръжие и е независима държава, а Южна Кория са абсолятно зависими он САЩ американски роби!