Целта на Запада – да даде на Украйна средства за край на войната

На Киев да бъде осигурена по-силна позиция на масата за преговори
3 яну 2023 12:22, Елка Василева
270
Целта на Запада – да даде на Украйна средства за край на войната
Снимка: архив, БГНЕС

Новата 2023 г. може да стане повратна за конфликта в Украйна, извежда в. "Файненшъл таймс" в заглавие на редакционна статия, обобщаваща досегашния ход на войната. Целта на Запада през 2023 г. ще бъде да снабди Киев със средства за приключване на войната според украинските условия, допълва британското издание.

Вестникът припомня, че досега конфликтът  е отнел живота на  десетки хиляди души, превърнал е милиони в бежанци, а Русия е установила контрол върху близо една шеста от територията на Украйна.

Изданието посочва, че планът на Путин се е провалил. Неговата могъща армия понесе поражения от по-малката, но по-мотивирана и тактически по-подготвена украинска армия, снабдена със западно въоръжение. Смятаният от Путин за реален съперник Северноатлантически пакт не отслабна, а се възроди, а две скандинавски държави - Финландия и Швеция подадоха молби за членство в алианса, подчертава "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва, че за Киев условията за преговори още не са узрели, след като Москва все още контролира голяма част от четирите украински области, които анексира миналата година. Целта на западните съюзници на Киев трябва да бъде да предоставят на Украйна достатъчна финансова и военна подкрепа, с помощта на която да ѝ осигурят по-силна позиция на масата за преговори.

Вестникът отбелязва обаче, че Западът засега се въздържа да предоставя на Киев оръжия с голям обсег на действие, опасявайки се, че масирани украински удари по територията на Русия могат да провокират сблъсък между Москва и НАТО, а атака срещу Крим може да доведе до ядрена ескалация на конфликта.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" коментира подробно украинския ракетен удар срещу поразения в новогодишната нощ лагер на мобилизирани руски резервисти в училище в Макеевка в частично окупираната Донецка област в Източна Украйна. Според изданието това е най-смъртоносната украинска атака от месеци, целяща да окаже натиск върху руското военно командване. Руската армия обяви, че при атаката са загинали 63 войници, но според Киев жертвите на атаката са в пъти по-големи.

Още по темата
Изданието съобщава, че според руското министерство на отбраната нападението е извършено с шест американски ракети "Хаймарс", две от които са били свалени.

Британският вестник "Гардиън" цитира думите на украинския президент Володимир Зеленски, според когото Русия подготвя масирана кампания с използването на ирански дронове "Шахед", за да изтощи Украйна. "Залага се на изтощаването ни. Изтощаването на нашия народ, противовъздушна отбрана и на нашата енергия", каза снощи Зеленски, цитиран от лондонското издание.

Всекидневникът цитира Зеленски, че украинската армия е свалила повече от 80 дрона само от началото на 2023 г.

Малко вероятно е Русия да постигне съществен пробив около Бахмут, в Донецка област, през идните седмици, прогнозира британското министерство на отбраната, цитирано от "Гардиън".

Вестникът отбелязва, че украинската атака в Макеевка е предизвикала критики сред някои руски руски военни блогъри и високопоставени служители за състоянието на руската армия и решението да се използва цивилна инфраструктура като училища за разквартируване на войници.

След смъртоносната украинска атака срещу Макеевка, поразила лагер на руски резервисти, настанени в училищна сграда, руски военни блогъри обвиниха руското военно командване в "престъпна наивност", отбелязва британският в."Индипендънт". Изданието цитира руски блогъри, според които жертвите при атаката срещу Макеевка са в пъти повече от официално обявените.
(БТА, Алексей Маргоевски)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
4
 
13
 
! Отговори
Антинатовец преди 1 година
Ясно е едно че Украйна вече е на командно дишане и няма нито армия нито пари да купува оръжие а икономиката е направо по зле от 44 година . Да се молят зя генератори и свещи това и в Африка го няма. Но пък им начукаха от запада милиарди за хилядолетия на пред да изплащат щото всичкото оръжие се дава със заеми дори и Полша нищо не подарява.Изходът е да обесят Зеленото човече пред Радата и се свършва с кучешкото тегло за народ с фашистки убеждения.
131
3
 
7
 
! Отговори
До 146 преди 1 година
Еми ТАКА Е. ТОВА Е НОВАТА КОЛОНИЗАЦИЯ НА САЩ. Причината ЗА ВОЙНАТА - НЕОБЕЗПЕЧЕНИТЕ ИМ ХАРТИЙКИ, НАРОЧЕНИ ЗА ПАРИ.
130
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът за трийсетте години, откакто кове своята кльощава коалиция срещу Русия, не е забелязал, че е навлязъл в блато. И най-важното, той няма нито компас да излезе от блатото, нито идея защо да излезе, нито вяра, че изобщо ще успее да излезе. Докато Русия през тези тридесет години построи път с почти перфектна повърхност.
129
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Авантюристичната политика на Украйна ще спре едва след като Западът изчерпи волята, ресурсите или украинците, използвани като пушечно месо.
128
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните три десетилетия, когато Русия можеше просто да престане да съществува, да умре като сила, да загуби своята държавност, история и култура показаха, че Русия е може би единствената в света която има абсолютно безпрецедентна граница на издръжливост.
127
8
 
5
 
! Отговори
какво МИ-5 си бе ! преди 1 година
Говоря сисъс украйнци желаещи да се бият колкото си искаш ! Избират ги ! И казват че целта е не руснаците да ги убиват а те да ги убиват ! Обучението когато се налага е доста по дълго от руското много ги обучават и във чужбина ! Там има мотивация и дух ,а Русия е голяма ,но всичко там е обратно ! Тоя който лежи на тая кълка че украйна ще го закъса за армия няма да му стане работата. даже украйнците взеха да се бъзикат със руснаците защото ги смятат за *** !
126
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мисли ти Украйна, ще се възтанови бързо защото целия запад е зад нея. Ти мисли какво ще прави Мордор, че там нещата отиват в канала.
125
2
 
9
 
! Отговори
До 137 преди 1 година
Това е много повърхностно тълкуване. Пимисли си пак. Интересите на Сащ съвсем НЕ случайно съвпаднаха с националните интереси на Украйна. Това беше много добре планирано и добре изработено. Украинците бяха сложени на жертвения камък Не от Русия. Демократичната Красива Лъжа винаги е Фасада на грозната и скрита Истина.
124
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия може да победи само в коментарите под новините за войната. Ясно е че са я загубили тази война, да видим кога ще се откажат. Като Убесят джуджето или като им свъшат парите.
123
3
 
9
 
! Отговори
Теоретично преди 1 година
утре спира войната. Какво ще стане с Украйна? Икономиката им е съсипана, енергийната инфраструктура - също. Имат милиони емигрирали граждани, които както се вижда нямат намерение да се прибират, дори напротив, искат да измъкнат цялата си рода от Украйна така населението ще спадне до към 50% т.е. да обобщим, имат разорена, унищожена и обезлюдена държава. И това ако не е план на САЩ за завладяване на ресурсни придатъци, пък на! Ще остане обслужващ персонал на частните им компании, както е у нас.
122
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Русия започне война в Украйна, тя ще приключи буквално за 2 дни с унищожението на Украйна..Такава беше българо-шумкарската мечта но потъна в калта някъде из землянката!:)))))))))))
121
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петоколонниците почнаха с опорките, че войната не била започнала и русия не можело да загуби... Не само е започнала войната но русия вече я е загубила - предстои да разберем как ще приключи войната с загубата на русия, дали ще сменят путин или ще му дадат някакъв изход, да убеди руското стадо, че са спечелили. Ако посмее да изтреля една ядрена ракетка, ще дойде НАТО и ще изпари тая ***.
120
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Западният империализъм ще се срине, когато доларът се срине, САЩ, НАТО и марионетното нацистко правителство на Украйна ще бъдат решително победени на бойното поле, а санкциите на Вашингтон ще ни ударят толкова силно, че цялата ни икономика ще се срине" губернатор на Кентъки Кандидатът за губернатор Джефри Йънг изрази
119
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да. Русия си отива, за да бъде оглозгана И тя като нас. Смешно ли ти е?Западът и САЩ не са ни виновни за самооглозгването! Това е дело на Янко Шумкарите от БКПто които все още задкулистно държат монопола на властта!
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 129 То не е смешно. Смешно, е че някакви хора все още не искат да го повярват. Много полюсния свят няма да го бъде. Идват тъмни години на еднополюсен върл капитализъм, в който едни 500-600 олигарси ще контролират целия свят, като използват САЩ и великата им армия за щит и меч срещу всеки който им се опълчи. Сега сме свидетели на това. САЩ отдавна не е демокрация, контролира се от няколко милиардера, скоро целия свят. А Русия ще влезе в историята съвсем скоро.
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да горят в ада всичките руските фашисти!!!
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната не е изобщо започнала! Това са дуели на артилеристите + танкове и пехота.. Не много различно от 1942 г. Не ви ли тревожи, че никой не говори за мир??... Това означава, че истинската война предстои.. Истинската война, с истинските оръжия, с истинските технологии и истинската катастрофа и смърт! Русия не може да бъде победена във война, поради простия факт, че има 6000 ядрени бойни глави и най-напред нашите технологии в момента за изстрелването им.. Помислете върху това..
115
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна не може да сложи край на никаква война, защото в Украйна няма война. Ако Русия започне война в Украйна, тя ще приключи буквално за 2 дни с унищожението на Украйна.
114
4
 
2
 
! Отговори
А сега гледай преди 1 година
Навряха си за,,,н,,,,ите части и сега другите не искали да спрът -- еми на другите им е хубаво и продължават ! Така че руснаците сами са си виновни !
113
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ се издържат преди всичко чрез военната си промишленост. Сеят войни, за да печелят на чужд гръб...Винаги САЩ пред Съветския Съюз, винаги и завинаги!!!!!:))))))))))))