Целта на Запада – да даде на Украйна средства за край на войната

На Киев да бъде осигурена по-силна позиция на масата за преговори
3 яну 2023 12:22, Елка Василева
270
Целта на Запада – да даде на Украйна средства за край на войната
Снимка: архив, БГНЕС

Новата 2023 г. може да стане повратна за конфликта в Украйна, извежда в. "Файненшъл таймс" в заглавие на редакционна статия, обобщаваща досегашния ход на войната. Целта на Запада през 2023 г. ще бъде да снабди Киев със средства за приключване на войната според украинските условия, допълва британското издание.

Вестникът припомня, че досега конфликтът  е отнел живота на  десетки хиляди души, превърнал е милиони в бежанци, а Русия е установила контрол върху близо една шеста от територията на Украйна.

Изданието посочва, че планът на Путин се е провалил. Неговата могъща армия понесе поражения от по-малката, но по-мотивирана и тактически по-подготвена украинска армия, снабдена със западно въоръжение. Смятаният от Путин за реален съперник Северноатлантически пакт не отслабна, а се възроди, а две скандинавски държави - Финландия и Швеция подадоха молби за членство в алианса, подчертава "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва, че за Киев условията за преговори още не са узрели, след като Москва все още контролира голяма част от четирите украински области, които анексира миналата година. Целта на западните съюзници на Киев трябва да бъде да предоставят на Украйна достатъчна финансова и военна подкрепа, с помощта на която да ѝ осигурят по-силна позиция на масата за преговори.

Вестникът отбелязва обаче, че Западът засега се въздържа да предоставя на Киев оръжия с голям обсег на действие, опасявайки се, че масирани украински удари по територията на Русия могат да провокират сблъсък между Москва и НАТО, а атака срещу Крим може да доведе до ядрена ескалация на конфликта.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" коментира подробно украинския ракетен удар срещу поразения в новогодишната нощ лагер на мобилизирани руски резервисти в училище в Макеевка в частично окупираната Донецка област в Източна Украйна. Според изданието това е най-смъртоносната украинска атака от месеци, целяща да окаже натиск върху руското военно командване. Руската армия обяви, че при атаката са загинали 63 войници, но според Киев жертвите на атаката са в пъти по-големи.

Още по темата
Изданието съобщава, че според руското министерство на отбраната нападението е извършено с шест американски ракети "Хаймарс", две от които са били свалени.

Британският вестник "Гардиън" цитира думите на украинския президент Володимир Зеленски, според когото Русия подготвя масирана кампания с използването на ирански дронове "Шахед", за да изтощи Украйна. "Залага се на изтощаването ни. Изтощаването на нашия народ, противовъздушна отбрана и на нашата енергия", каза снощи Зеленски, цитиран от лондонското издание.

Всекидневникът цитира Зеленски, че украинската армия е свалила повече от 80 дрона само от началото на 2023 г.

Малко вероятно е Русия да постигне съществен пробив около Бахмут, в Донецка област, през идните седмици, прогнозира британското министерство на отбраната, цитирано от "Гардиън".

Вестникът отбелязва, че украинската атака в Макеевка е предизвикала критики сред някои руски руски военни блогъри и високопоставени служители за състоянието на руската армия и решението да се използва цивилна инфраструктура като училища за разквартируване на войници.

След смъртоносната украинска атака срещу Макеевка, поразила лагер на руски резервисти, настанени в училищна сграда, руски военни блогъри обвиниха руското военно командване в "престъпна наивност", отбелязва британският в."Индипендънт". Изданието цитира руски блогъри, според които жертвите при атаката срещу Макеевка са в пъти повече от официално обявените.
(БТА, Алексей Маргоевски)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
9
 
2
 
! Отговори
до 199 преди 1 година
Ми айде заминавай в Русия. Какво кесиш в гниещия запад Може и синчето на Нинова да поканиш от Ню Йорк. То веднага ще се съгласи
171
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия правят пълни изследвания за няколко часа. Безплатно. В Русия здравеопазването е безплатно. В западна Европа може и месеци да чакаш, за някои лекари специалисти се чака над половин година.
170
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разпадът на СССР изглеждаше логичен и изгоден за Русия 90те когато Русия искаше да се интегрира със запада. СССР повече не беше нужен, а освен това републики като прибалтийските и други живееха по-добра от руснаците за сметка на Русия. Руснаците бяха глyпави като българите, и си мислеха, че западът ще ги приеме на равна нога като равни. А българите продължават да си го мислят и да се надяват след 33 години мизерия да ги приемат като равни и в България да заживеят като колониалисти с 300 години колониалн история
169
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наскоро бившия председател на съвета на министрите Николай Рижков озвучи идеята, че СССР може да се възстанови на принципа на ЕС. На ЕС трябва да се отдаде заслуженото - бедни държави без ресурси до сега успяваха да си осигуряват добър стандар на живот.
168
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Достатъчно беше ЕС да бъде отрязан от ресурсите на Русия, и там започнаха грандиозни икономически проблеми и рекордна инфлация. ЕС е богат и разполага с огромни запаси което позволява на властите за сега частично да сдържат последствията на кризата. Но вече е ясно, че ЕС няма да преживее тази криза и крахът на икономиката на ЕС е само въпрос на време. Остновният бенефициент на този крах е САЩ, където вече се нацелиха европейските производства, капитали и специалисти.
167
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боже колко пропаганда събрана в една статия!
166
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Май харт вил форева би виф Юкейн! Юкрейн - *** хиро, *** лъв!
165
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кампанията срещу Русия ще се превърне в провал за Украйна! Украйна няма да успее в битката с Русия, колкото и оръжия да й праща Западът.
164
0
 
10
 
! Отговори
Лелее Малее преди 1 година
В статията е събрана 100% концентрат на мощна англосаксонска пропаганда от: Гардиан, Файненшъл Таймс, Индипендънт, Уолстрийт Джърнал итн.
163
1
 
9
 
! Отговори
до до 171 преди 1 година
Нито Западът не беше по-силен, нито СССР беше победен в така наречената "Студена война", а беше предаден/продаден от прогнилият си политически и интелектуален елит. Рибата загнива от главата!
162
1
 
9
 
! Отговори
Санкции преди 1 година
2022г Газпром - 45% по-малко експорт, 75% повече печалба.
161
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдещето на света се определя в Русия
160
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Индийският външен министър не пожела да осъди Русия заради войната в Украйна. Мога да ви дам много примери за държави, нарушили суверенитета на друга държава. Ако попитам къде е стояла Европа в тези случаи, ще получа като отговор дълго мълчание, заяви индийският дипломат номер едно по време на двудневното си посещение в Австрия.
159
1
 
11
 
! Отговори
Целта на Запада е: преди 1 година
СЛАВА КОКАИНА !!!! Друсане-смъркане и въргаляне на буба лази ...
158
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия разклати могъществото на долара. Русия напълно се отказа от доларовите инвестиции в своите резерви. Приети са нови правила за спестяване на средства във Фонда за национално благосъстояние. Сега Русия ще държи спестяванията си в юани и злато - и това стана най-важният сигнал за много други държави, а също така се отрази на самия статус на американската валута.
157
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червените ра_шистки мозъци са наистина с една гънка. САЩ нямат интерес от слаба Европа, защото споделят идентична култура. САЩ не ламтят за руските природни богатства, защото икономиката им създава продукти в ВИСОКА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ - богатството там е интелектът, а не какво ще изкопаш от земята. Отделно и че бая залежи си имат и те. Една силна Русия пък би балансирала Китай. САЩ също имат грехове, но и си ги признават - скоро даваха по NG как ЦРУ е подвело президента за Ирак 2.
156
1
 
2
 
! Отговори
999 преди 1 година
Войната ще бъде решена от Китай и техните лидери. И те не са проамерикански!!! Засега още пазят неутралитет, но едва - едва. Заемат ли страната на Сащ - китайският народ ще се намали наполовина.
155
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето реалният вулкан ще е в Сащ. И въобще няма да е смешно!Българо-шумкарските мечти са като ленински сифилис на филийка!:))))))))))
154
4
 
8
 
! Отговори
мдааа... преди 1 година
Целта на Запада е ясна....брат срещу брата и баща срещу син...до последния урка!
153
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Диктатура, каквато светът още не е виждал: Свободата на Запад приключи! Властите на западните страни се подготвят с всички сили за трудните времена на преструктуриране на световната икономика, когато населението им ще трябва да живее много по-скромно и по-трудно, отколкото е свикнало. За да запазят властта в тези условия, на управляващите кръгове на Запада им остава само едно: да затегнат гайките.