Целта на Запада – да даде на Украйна средства за край на войната

На Киев да бъде осигурена по-силна позиция на масата за преговори
3 яну 2023 12:22, Елка Василева
270
Целта на Запада – да даде на Украйна средства за край на войната
Снимка: архив, БГНЕС

Новата 2023 г. може да стане повратна за конфликта в Украйна, извежда в. "Файненшъл таймс" в заглавие на редакционна статия, обобщаваща досегашния ход на войната. Целта на Запада през 2023 г. ще бъде да снабди Киев със средства за приключване на войната според украинските условия, допълва британското издание.

Вестникът припомня, че досега конфликтът  е отнел живота на  десетки хиляди души, превърнал е милиони в бежанци, а Русия е установила контрол върху близо една шеста от територията на Украйна.

Изданието посочва, че планът на Путин се е провалил. Неговата могъща армия понесе поражения от по-малката, но по-мотивирана и тактически по-подготвена украинска армия, снабдена със западно въоръжение. Смятаният от Путин за реален съперник Северноатлантически пакт не отслабна, а се възроди, а две скандинавски държави - Финландия и Швеция подадоха молби за членство в алианса, подчертава "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва, че за Киев условията за преговори още не са узрели, след като Москва все още контролира голяма част от четирите украински области, които анексира миналата година. Целта на западните съюзници на Киев трябва да бъде да предоставят на Украйна достатъчна финансова и военна подкрепа, с помощта на която да ѝ осигурят по-силна позиция на масата за преговори.

Вестникът отбелязва обаче, че Западът засега се въздържа да предоставя на Киев оръжия с голям обсег на действие, опасявайки се, че масирани украински удари по територията на Русия могат да провокират сблъсък между Москва и НАТО, а атака срещу Крим може да доведе до ядрена ескалация на конфликта.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" коментира подробно украинския ракетен удар срещу поразения в новогодишната нощ лагер на мобилизирани руски резервисти в училище в Макеевка в частично окупираната Донецка област в Източна Украйна. Според изданието това е най-смъртоносната украинска атака от месеци, целяща да окаже натиск върху руското военно командване. Руската армия обяви, че при атаката са загинали 63 войници, но според Киев жертвите на атаката са в пъти по-големи.

Още по темата
Изданието съобщава, че според руското министерство на отбраната нападението е извършено с шест американски ракети "Хаймарс", две от които са били свалени.

Британският вестник "Гардиън" цитира думите на украинския президент Володимир Зеленски, според когото Русия подготвя масирана кампания с използването на ирански дронове "Шахед", за да изтощи Украйна. "Залага се на изтощаването ни. Изтощаването на нашия народ, противовъздушна отбрана и на нашата енергия", каза снощи Зеленски, цитиран от лондонското издание.

Всекидневникът цитира Зеленски, че украинската армия е свалила повече от 80 дрона само от началото на 2023 г.

Малко вероятно е Русия да постигне съществен пробив около Бахмут, в Донецка област, през идните седмици, прогнозира британското министерство на отбраната, цитирано от "Гардиън".

Вестникът отбелязва, че украинската атака в Макеевка е предизвикала критики сред някои руски руски военни блогъри и високопоставени служители за състоянието на руската армия и решението да се използва цивилна инфраструктура като училища за разквартируване на войници.

След смъртоносната украинска атака срещу Макеевка, поразила лагер на руски резервисти, настанени в училищна сграда, руски военни блогъри обвиниха руското военно командване в "престъпна наивност", отбелязва британският в."Индипендънт". Изданието цитира руски блогъри, според които жертвите при атаката срещу Макеевка са в пъти повече от официално обявените.
(БТА, Алексей Маргоевски)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
1
 
7
 
! Отговори
Бай Ставри преди 1 година
До Анонимен Абе ти наред ли си с главата? На теб като ти харесва да си роб бъди си, не ни го препоръчвай на нас.
191
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре се вижда разликата в развитието на двете Кореи. Едните със САЩ, и са една от най-богатите и развити държави, другите са руски подръжници и пасат трева за да не умрат от глад
190
4
 
21
 
! Отговори
Аз преди 1 година
нещо не виждам Русия да отслабва... Виждам само, че нацистка украйна е цяла в руини...
189
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
do 108 Китай да нападне Русия? Това да не ти е 1968-мa година , кравар? Вие сте тотално изтрещели!
188
4
 
16
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Гледам укрите пак са пушили махорка снощи на гара Дружковка,при разтоварването на влакова композиция с две системи Хаймарс и четири чешки Вампайър,нещо е долетяло и сега търсят какво е останало от техниката и от 200+ укри!
187
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре американски от колкото руски роби.Япония предпочете да се предаде на американците въпреки че беше бомбардирана с ядрени оръжия, вместо на руснаците, защо ли? Защото знае че от Русия нищо добро не идва освен комунизъм , диктатура и бедност. Като избраха американците станаха една от най богатите държави.
186
6
 
22
 
! Отговори
До 215 преди 1 година
Икономическато пушечно месо в Европа май ще свърши преди Украйна..освен това САЩ може да се бие само с някой който сесъпротивлява! Европейците са американски роби- те се самоубиват без да оказват съпротива!
185
2
 
21
 
! Отговори
Сергей преди 1 година
След като свърши с Украйна Сащ ще се бие вече и с европейци....
184
5
 
20
 
! Отговори
Юнайтед Пропаганда преди 1 година
В статията е събрана обединена англосаксонска пропаганда от: Гардиан, Файненшъл Таймс, Индипендънт, Уолстрийт Джърнал итн.
183
4
 
23
 
! Отговори
До Факт преди 1 година
Украйна е пушечно месо за САЩ а Европа и ЕС са икономическо пушечно месо!
182
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската рубла - 20 стинки. Да ви е честита и да си я кътате, че току виж изчезнала съвсем. Доларът за пръв път от 20 години се вдигна с 20%. Обаче руският тролетарият ви ли вие. Тоя Запад и САЩ гният вече 70 години горките и все не изгниват. А СССР дето 80та год. вече щяха да живеят у комунизма се разпада.
181
4
 
15
 
! Отговори
до 202 преди 1 година
Уместен въпрос. Действително, какво спечелихме от 30+ години слугинаж? Образованието, здравеопазването, жизнения стандарт, икономиката, производствените мощности - всичко това се срина.
180
4
 
18
 
! Отговори
До 206 преди 1 година
План А беше Руската икономика да рухне за три месеца от санкциите! Не се получи.. План Б да стане преврат в Русия също не се получи, Пран С Украйна да спечели на бойното поле, нема шанс, План Д ..не мисля че ЕС ще издържи 2,3 години икономически с такива загуби..
179
2
 
14
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Украйна е пушечно месо за запада.
178
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС загубиха над трилион от санкциите и войната, но още са много богати. ЕС избиха стотици милиони и ограбиха почти целия свят последните 300 години, разполатат с огромни богаства, огромна база. ЕС може да си позволи да загуби още трилиони и да издържи още 2-3 години. Дотогава се надяват Русия да рухне, а после при последващото разграбване на Русия тези трилиони ще се върнат десетократно.
177
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моделът на разпада на доларовата система стана общоприет. Ще има валутни зони и държави лидери на тези валутни зони.
176
7
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Всичко върви по плана на САЩ ! Украйна си заминава ...Русия отслабва ......САЩ диплят яко от тази война и всички други ....Интересно как войната спря Ковид-а :) Май войната излезе по доходоностна !
175
1
 
6
 
! Отговори
До 200 преди 1 година
То па България е един Запад...
174
3
 
14
 
! Отговори
Лизачи на гъзове преди 1 година
А след 30 години лижeнe на западняшки *** българите още не могат да пътуват свободно в ЕС и без визи в САЩ? 30 години българите мизерстваха и чакаха да опитат от западния консуматорски начин на живот, богатите колониалисти да ги сложат като равноправни на масата и да споделят с българите богатсвата които столетия са ограбвали от колониите, защото българите са ногу убави
173
1
 
12
 
! Отговори
Берлинската стена преди 1 година
До 196 Прав си, например Германия взима 200 милиарда заем за да раздаде енергийни помощи и субвенциш за да се спрат масови протести! Но не мисля, че ще има пари да раздава в този мащаб още 1,2 години! Проблемите ще ги догонят бързо! Само ги забавят за кратко с много пари!