Целта на Запада – да даде на Украйна средства за край на войната

На Киев да бъде осигурена по-силна позиция на масата за преговори
3 яну 2023 12:22, Елка Василева
270
Целта на Запада – да даде на Украйна средства за край на войната
Снимка: архив, БГНЕС

Новата 2023 г. може да стане повратна за конфликта в Украйна, извежда в. "Файненшъл таймс" в заглавие на редакционна статия, обобщаваща досегашния ход на войната. Целта на Запада през 2023 г. ще бъде да снабди Киев със средства за приключване на войната според украинските условия, допълва британското издание.

Вестникът припомня, че досега конфликтът  е отнел живота на  десетки хиляди души, превърнал е милиони в бежанци, а Русия е установила контрол върху близо една шеста от територията на Украйна.

Изданието посочва, че планът на Путин се е провалил. Неговата могъща армия понесе поражения от по-малката, но по-мотивирана и тактически по-подготвена украинска армия, снабдена със западно въоръжение. Смятаният от Путин за реален съперник Северноатлантически пакт не отслабна, а се възроди, а две скандинавски държави - Финландия и Швеция подадоха молби за членство в алианса, подчертава "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва, че за Киев условията за преговори още не са узрели, след като Москва все още контролира голяма част от четирите украински области, които анексира миналата година. Целта на западните съюзници на Киев трябва да бъде да предоставят на Украйна достатъчна финансова и военна подкрепа, с помощта на която да ѝ осигурят по-силна позиция на масата за преговори.

Вестникът отбелязва обаче, че Западът засега се въздържа да предоставя на Киев оръжия с голям обсег на действие, опасявайки се, че масирани украински удари по територията на Русия могат да провокират сблъсък между Москва и НАТО, а атака срещу Крим може да доведе до ядрена ескалация на конфликта.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" коментира подробно украинския ракетен удар срещу поразения в новогодишната нощ лагер на мобилизирани руски резервисти в училище в Макеевка в частично окупираната Донецка област в Източна Украйна. Според изданието това е най-смъртоносната украинска атака от месеци, целяща да окаже натиск върху руското военно командване. Руската армия обяви, че при атаката са загинали 63 войници, но според Киев жертвите на атаката са в пъти по-големи.

Още по темата
Изданието съобщава, че според руското министерство на отбраната нападението е извършено с шест американски ракети "Хаймарс", две от които са били свалени.

Британският вестник "Гардиън" цитира думите на украинския президент Володимир Зеленски, според когото Русия подготвя масирана кампания с използването на ирански дронове "Шахед", за да изтощи Украйна. "Залага се на изтощаването ни. Изтощаването на нашия народ, противовъздушна отбрана и на нашата енергия", каза снощи Зеленски, цитиран от лондонското издание.

Всекидневникът цитира Зеленски, че украинската армия е свалила повече от 80 дрона само от началото на 2023 г.

Малко вероятно е Русия да постигне съществен пробив около Бахмут, в Донецка област, през идните седмици, прогнозира британското министерство на отбраната, цитирано от "Гардиън".

Вестникът отбелязва, че украинската атака в Макеевка е предизвикала критики сред някои руски руски военни блогъри и високопоставени служители за състоянието на руската армия и решението да се използва цивилна инфраструктура като училища за разквартируване на войници.

След смъртоносната украинска атака срещу Макеевка, поразила лагер на руски резервисти, настанени в училищна сграда, руски военни блогъри обвиниха руското военно командване в "престъпна наивност", отбелязва британският в."Индипендънт". Изданието цитира руски блогъри, според които жертвите при атаката срещу Макеевка са в пъти повече от официално обявените.
(БТА, Алексей Маргоевски)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то щото по Сащ няма лепнеща кръв по ръцете им. Те са чисти като светена водица!!! :))))))..Имат разбира се, но не и като океан от кръв, партийна привилегия на другаря Сталин!
151
2
 
4
 
! Отговори
До 176 преди 1 година
Само дето реалният вулкан ще е в Сащ. И въобще няма да е смешно!
150
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Китай скъса с добрите отношения със Запада и почна да работи за новия световен ред. Засега целта е детронирането на долара. Не е случайно, че първи в света пуснаха цифрова валута - нещо за което в ес още говорят.
149
1
 
6
 
! Отговори
до 171 преди 1 година
На твое място не бих бил толкова сигурен. Примерите, които даваш, са само и единствено с цел да се покаже, че запада е по-силен и по-справедлив от СССР. От как СССР спря да съществува се промени и външната политика на САЩ спрямо нейните приятели и съюзници, сред, които, също така, бяха Иран, Ирак, Либия, Афганистан и други. Обърни внимание, че в момента вместо помощи се раздават дългове. Още от времето на Рим дългът е средство за управление и поробване.
148
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новата 2023 година: Горещо ще бъде не само в Украйнa..Путинският дирник е направо вулкан!:))))))))))))))
147
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 153 "... волята, ресурсите или украинците, използвани като пушечно месо." - забрави поляците, румънците, българите; прибалтийците и словаците - в този ред. Дано се стигне до мобилизацията и пращането на фронта на поне 50 000 балкански евроатлантика!
146
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1917г никой не е могъл да си представи, че ще се появи нова световна военна икономическа и политическа сила.Голяма сила няма що!:))))))))))))) Зазка в действие!:)))))))))))))
145
1
 
6
 
! Отговори
До 163 преди 1 година
Е то щото по Сащ няма лепнеща кръв по ръцете им. Те са чисти като светена водица!!! :))))))
144
8
 
1
 
! Отговори
До 146 преди 1 година
Каквото стана със Западна Германия, каквото стана с Япония, каквото стана с Южна Корея. И то държави с истински грехове. А "грехът" на Украйна е, че поиска да се присъедини към свободния демократичен свят. Ами с Мордорстан какво ще стане, а? Подкрепят го само ислямистки диктатури, а китайският дракон се облизва за евтинки ресурси. И хич не ми се вярва да има план Маршал за блатните раш_исти.
143
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая държава нашата вече е пълна с евроатлантическигъзоблизещи педерфелти готови на всичко за да получат американски кочан царевица в четирибуквието си. Повръща ми се от джендерастията идваща от запад и поклонничеството към това от гореописаните.
142
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новата 2023 година: Горещо ще бъде не само в Украйнa
141
2
 
11
 
! Отговори
До 161 преди 1 година
Защо на всеки, който ВИЖДА ИСТИНАТА ЗАД КРАСИВАТА ДЕМОКРАТИЧНА ЛЪЖА , СЛАГАТЕ ЕТИКЕТ " РУСОФИЛ"!? Просто беше направено Така, че интересите на Сащ да съвпаднат с националните интереси на Украйна - иначе нямаше да има достатъчно войници да се бият срещу Русия. Просто е. И тази доктрина не е от сега. Още Бжежински посочи този начин за справяне с Русия.
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1917г никой не е могъл да си представи, че ще се появи нова световна военна икономическа и политическа сила.
139
4
 
6
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Народът, обикновения човек на запад живееш добре само и единствено благодарение на СССР. Но днес СССР го няма. Сега на запад ще има мародерство и диктатура не на пролетарията, а над пролетариата. Средната класа изчезва, идва диктатурата над пролетариата, 99% пролетариат. И няма СССР да плаши елитa със социална революция - ще има локдауни, инжектиране с химикали, студ на 17 градуса в стаите зимата, хранене с насекоми и химически смески, затвор за инакомислещите. Нормално ще се живее само в Руския свят и съюзниците на Русия. Там в Русия са богатствата на света.
138
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност Русия няма друг избор освен да победи, защото иначе НЯМА ДА ИМА РУСИЯ..Ами няма да я има тъй като се самозастреля като едно време руския цар с Аляска! Съветското плиткоумие си е ген Божии!:))))))))))))))))
137
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
досега бяха доброволци и запасняци! не скачайте от радост, не говорете измислици, все още не сме видяли мощта на руската армия! вече укри не останаха и каквото е останало ще бъде претопено!
136
4
 
6
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Всъщност Русия няма друг избор освен да победи, защото иначе НЯМА ДА ИМА РУСИЯ. Алчността на Сащ няма граници и няма съвест. Те чрез това живеят - колонизация и чужди ресурси. Но Бог гледа и Кармата е НЕОТМЕНИМА.
135
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавите, които подкрепят Украйна, са предоставили най-малко 108,01 милиарда евро военна, финансова или хуманитарна помощ към 20 ноември. 108 милиарда евро е гигантска сума, която позволява да се прецени степента на упадъка на Украйна: след като напълно изчезнаха в украинската черна дупка, тези средства не оказаха ни най-малко положително въздействие върху изхода на войната и икономиката на европейския просяк Украйна. Интересно до кога още ЕС и САЩ ще помпат изпадналия в кома украински полутруп с животворни парични сокове?
134
2
 
7
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Като чета статията у мен възниква подозрение,че евроатлантиците примират от радост като гледат как се избиват един друг руснаци и украинци и искат това да продължава по-дълго и с колкото може повече жертви.Усещам едно неудовлетворение,че няма сражения на руска територия и затова колективният Запад се старае много това да стане!?Със сигурност обаче нормалните украинци се питат-а защо ги ручахме жабетата!?Много страшно ли беше Донбас да получи някаква автономия и др.неща!?Сега по-добре ли стана!?
133
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прогнозите за Русия през 2023 са стабилни със същия тренд както прогнозите за 2014, 2015, 2016, 2017,2018, 2019, 2020, 2021, 2022 - нищо ново не я очаква Русия, всичко ще бъде както досега: военно поражение, колапс, невероятна криза, граждански катаклизми, рухване, разпад. Всъщност на Запад основната политическа игра от последните около 500 е предвещаването на съдбата на Русия.