Зеленски: Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война

Той обаче вижда възможност Пекин да направи прагматична оценка
Обновена: 20 фев 2023 15:42 | 20 фев 2023 15:18, Елка Василева
409
Зеленски: Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди в публикувано днес интервю Китай да не подкрепя Русия в нейната война срещу Украйна и каза, че ако Пекин го направи, това ще доведе до световна война, предаде Ройтерс.

Още по темата
Становището на Зеленски беше изразено, след като Китай каза, че САЩ не са в позиция да предявяват искания. Преди това, през почивните дни американският първи дипломат беше предупредил китайския си колега срещу доставка на оръжия за Русия във войната й срещу Украйна.

"За нас е важно Китай да не подкрепя Руската федерация в тази война. Всъщност бих искал да е на наша страна“, казва Зеленски за германския всекидневник "Ди Велт". "В момента обаче не мисля, че това е възможно", посочва украинският лидер.

"Виждам обаче възможност Китай да направи прагматична оценка на случващото се тук", добавя Зеленски. "Защото, ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война и смятам, че Китай си дава сметка за това".

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди в събота най-високопоставения китайски дипломат Ван И за последствията, ако Китай осигури материална подкрепа за инвазията на Русия в Украйна и каза в интервю след срещата им, че Вашингтон е загрижен от това, че Пекин обмисля доставка на оръжия за Москва.

Обръщайки се към Молдова, Зеленски каза за „Ди Велт“, че Украйна е предала на президентката на Молдова Мая Санду разузнавателна информация, според която Русия планира преврат в Молдова.

„Мая Санду никога не ме е молила за помощ, но ми благодари за информацията. Тя е напълно наясно с нашата ситуация. Украйна винаги ще е готова да помогне на Молдова“, добави Зеленски за германското издание.

Кремъл обяви днес, че отношенията на Русия с Молдова са много напрегнати и обвини молдовските лидери в придържане към антируски дневен ред. Това стана седмица, след като Кишинев съобщи, че е осуетил руски опит за преврат, припомня Ройтерс.

(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До до Бочко СССР тактика Още от тогава разпределно въздействие на противникова бронетехника - Стратегическо Крилати ракети, Тактическо Самолети с касетни бомби и самонасочващи се боеприпаси, Следва артилерия. На Бойното поле - ракетна атака от тактическа авиация, следва ешелон Хеликоптери ПТУР 8-10-12-16км, Ешелон ПТУР 500-2000-3000-5000м(а Корнет-Д(10-12000м) и модерните еврейски до 20км) Ешелон Безоткатни оръдия 50-1500м(Отживелица) Ешелон РПГ 20-500м Полева артилерия(Отживелица)50-5000м
270
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стига.Е ти пък защо си мислиш,че полската армия е нещо особено или пък си мислиш,че Русия е хвърлила всичко срещу Украйна.
269
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видео на Байдън и Зеленски, които посещават Златокуполния манастир "Свети Михаил", където полагат цветя за загиналите. Те посетиха и плочата, посветена на Джо Байдън на Алеята на храбростта в Киев.
268
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крал Чарлз III посети днес украински военнослужещи, които в момента са на обучение във Великобритания.
267
5
 
16
 
! Отговори
Кръстника на гости преди 1 година
Кръстника при мизерника - подпалвач. Жалка история!
266
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 284 Ми не се повтаря,а това ЦИПСО.какво дрънка си е негов проблем.
265
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ще може да получи обещаните й системи за противоракетна отбрана Patriot не по-рано от два месеца, сега украинските военни се обучават да работят с този комплекс, каза премиерът на Холандия Марк Рюте - ТАСС.
264
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Министерството на отбраната на Русия: днес в резултат на грубо нарушение на изискванията за сигурност от военните на Западния военен окръг в Курска област е избухнал пожар в землянката - РИА Новости.
263
5
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Намерил кого да предупреди Наркоманчо, ха поспри се бе. Кой те "бръсне за слива". Не разбира момчето, че всичко около него е американска и еврогейска пародия и цирк
262
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен Казах го и го повтарям С-200/300/400/500 са ОПОРНИ ЗРК създаващи зона възпрепятстваща/забранена за полети Да ниско летящи самолети/крилати ракети заради кривината на земната повърхост не виждат но и самолети не виждат своите цели С-350, БУК са междинно ниво защитаващи 40км зона около обекта където радарите виждат и ниско летящите обекти Следва ешелона ТОР, Панцир, ОСА, КУБ (10-20км) точкови обекти и защита на тежките ЗРК и накрая 5км зона ПЗРК и зенитни оръдия, ПАНЦИР, Тунгуска
261
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съединените щати и техните съюзници по света са обещали да прехвърлят около 700 танка и "хиляди" други бронирани машини в Киев, каза президентът на САЩ Джо Байдън - Газета ру
260
1
 
7
 
! Отговори
Кифладжията преди 1 година
До Стига * Глynости, КГБ-ееца изрично предупреди полските фашисти на 24.02, че ще бъдат изпарени, ако влязат с войска на територията. За това тихомълком с наемници - со кротце, со благо и малко миризма на бандеровски шашлик.
259
0
 
1
 
! Отговори
Герги преди 1 година
До Русия (СССР) Да не забравяме Китай викам ..... единствената била :) половин Африка се избиват взаимно
258
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Премиерът Фумио Кишида заяви, че Япония ще предостави помощ на Украйна в размер на 5,5 милиарда долара, съобщи японското външно министерство за РИА Новости.
257
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква световна война ? Днес света това е АЗИЯ а не запада. Саудитска арабия и Русия могат да контролират цената на петрола и реалния ръст на световната икономика . Ето това е света днес . И долара е важен но не е незаобиколим а и арабите не са доволни от печатането му срещу петрол .
256
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби.принципно е така,ама трябва и да обясниш на неграмотните защо танка е с гладкоцевно оръдие,а гаубицата с нарезно.Щото те и това не знаят и къде е разликата.
255
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 272 Я кажи фрегата Киев ,къде ще бъде.Щото има едни 10 милиона моряци дето я напуснаха от страх.
254
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До до Бобчо Понеже не следиш нещата да те светна - точно заради същите дронове танковете почват да се ползват както танковете в Корейската война от ХАмериканците - да стрелят от закрити позиции На повече от 5-6 км от обекта на атака. Но Гладкостволното оръдие е точно со към 3000м с осколъчно фугасен снаряд, 5000м с БОПС и 2000-3000м с кумулатив. По този начин танка е в относителна безопасност но точноста пада и без корекция е просто за тролене на противника... ЧЕТЕТЕ ХОРА ЧЕТЕТЕ...
253
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
войната свърши
252
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 241 Само,че Тая Русия която е сега не е СССР.