Чехия: Войната може да прерасне във война Русия – НАТО в Европа

Това не е немислимо, смята началникът на чешкия генерален щаб
Обновена: 22 фев 2023 09:09 | 22 фев 2023 08:40, Елка Василева
362
Чехия: Войната може да прерасне във война Русия – НАТО в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Войната в Украйна може да прерасне във война в Европа между Русия и НАТО, заяви началникът на генералния щаб на чешките въоръжени сили Карел Река, предаде ДПА.

Още по темата
Това "не е немислимо", каза Река, като предупреди също, че професионалната армия на страната му не е подготвена за такъв изход. Той добави, че някои основни неща в чешката армия не са в ред. Трябва да се наваксат пропуски във всички области - от огневата мощ на войските до мобилността на артилерията и въпросите за логистиката и командните структури. В случай на непосредствена заплаха от война мобилизацията щеше да бъде неизбежна, подчерта 48-годишният военен.

Заедно с него чешката министърка на отбраната Яна Чернохова обвини предходните правителства през последните 30 години, че са "проспали" въпроса за подготвеността на страната в областта на отбраната. "Нуждаем се от армия, подходяща за 21-ви век", заяви тя в реч пред командния състав.

Министърката изтъкна като нещо положително обмена на военна техника с Германия и Украйна, в рамките на който Чехия ще получи 14 танка "Леопард 2А4" и една бронирана евакуационна машина. Планира се в дългосрочен план закупуването на танкове от последно поколение. "Това може да бъде например най-новата версия на "Леопард 2А7"", каза министърката.

Чехия е член на НАТО от 1999 г. След премахването на задължителната военна служба през 2004 г. страната разполага с професионална армия, която в момента наброява около 27 000 войници.

Чехия е един от основните поддръжници на Украйна в борбата ѝ срещу нахлуващите руски сили, като е предоставила на Киев военна помощ в размер на 200 млн. евро от началото на войната на 24 февруари миналата година досега.

Отбранителни компании са доставили още стоки на стойност над 2 млрд. евро.

(БТА, Габриела Иванова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПО ЗАПОВЕД НА ЩУКАТА ОТ РЕЙН, СЕНА,ТЕМЗА,ПОТОМАК,ХЪДЗЪН,МИСИСИПИ,УЕЛОУСТОУН И САН АНДРЕАС ЩЕ ПОНИКНЕ ЕЙЯФЯТЛАЙОКУТЪЛ !!...
289
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПО ЗАПОВЕД НА ЩУКАТА ОТ РЕЙН, СЕНА,ТЕМЗА,ПОТОМАК,ХЪДЗЪН,МИСИСИПИ,УЕЛОУСТОУН И САН АНДРЕАС ЩЕ ПОНИКНЕ ЕЙЯФЯТЛАЙОКУТЪЛ
288
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 1 година
Добре, че съм на възраст, хи-хи, да се бият ентусиастите.
287
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хасан========Няма такава държава!
286
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представител на правоохранителните органи на Донецката народна република каза пред ТАСС, че десетки военнопленници от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са подали документи за паспорти на Руската федерация, за да постъпят по-нататък в редиците на доброволческия батальон им. Богдан Хмелницки, образуван в републиката.
285
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съмнително е САЩ да влязат в тази война, почти немислимо. Политическата цена за американския истаблишмънт ще е непосилно висока. Така, че НАТО като организация няма да се включи, за да не бъде активиран чл.5, който обвързва и САЩ. По вероятно е да бъде активирана някаква "коалиция на желаещите", основно от източноевропейски държави с Полша в авангарда на тази военна интервенция. Ще бъдат мобилизирани части от всички източноевропейски държави, с някакво смесено командване.
284
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може, и най-вероятно ще прерасне. 1 година се натискате и накрая мечтата ви ще се сбъдне. Но Нато е разединено и има собствени сметки за уреждане помежду си. Тези постоянни демонстрации на фалшиво единство никак не са убедителни. Много подводни камъни се крият в ЕС и НАТО.
283
7
 
3
 
! Отговори
sd преди 1 година
нека войната да почне, искам да видя руското семе как се затрива
282
6
 
3
 
! Отговори
Хасан преди 1 година
Важното е Украйна да си върне територията.
281
2
 
4
 
! Отговори
маилс преди 1 година
Поляците са впиянчени *** кво ги мислиш тях....те да си правят сметката ,приеха бежанци щот мислеха че ще грабнат изгода,но сега ще поискат и децата им .Ами всеки да си прави сметката ,колкото дали ще пожертват бъдещето на нацията си заради умрели амбиции .МИ да се оправят ///
280
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е какво мислите , че прави Байдан в Полша , полската армия ще е част от Източния фронт и първа влиза в Украйна и България е част от този Източен фронт /санитерен източен фронт . Искате България да е част от това
279
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Война Русия-НАТО няма как да е само в Европа. Ако пък това се случи , значи САЩ са излишни в НАТО. Което пък води до извода, нужно ли е НАТО или е по-добре да се създаде Европейска обединена армия?
278
0
 
15
 
! Отговори
до 285 преди 1 година
До Сапьор....така е ,мислят си че е като в компютърните игри, uбиват те и ставаш от стола да си вземеш нещо за хапване от кухнята...
277
5
 
23
 
! Отговори
ГледамОгънОтдалеко преди 1 година
Е, нали това беше целта на спонсорите на Майдана - да докара нещата до война! 8 години Путин я отлагаше, белким изпълнят Минските споразумения, пък те през това време трупали оръжия! Няма да им стигнат всички оръжия на света!
276
11
 
0
 
! Отговори
Люк преди 1 година
а може и империята да не отвърне на удара. Джедайте на Йода Путин са избягали със Скай Волкър към западните галактики
275
1
 
16
 
! Отговори
Доктор Хук преди 1 година
Занете ли защо италянците имат армия,за да могат чехите поне една армия да победят-Вечно живият Швейк
274
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин иска, завладява и анексира Украинските земи почти целия свят помага на жертвата.
273
1
 
9
 
! Отговори
toj преди 1 година
До До: Има ИзборАко човек прояви глупостта да се втурне тутакси натам, където го праща някаква хартийка - направление за моргата, написано от *** с фуражка - ами прав му път към моргата.
272
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
звезд. да се чете e,l, k,a
271
2
 
5
 
! Отговори
ино чахкинчи преди 1 година
след окраинкити ний са пращим най за без пари,*** същта работа,но вече лекоомерисана версия