Украйна продължава да отблъсква руските атаки в Бахмут

Силен сняг възпрепятства напредването на атакуващите войски
2 апр 2023 06:30, Елка Василева
52
Украйна продължава да отблъсква руските атаки в Бахмут
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските войници, водещи боеве край източния град Бахмут в Донецка област, продължават да отблъскват многократните руски атаки, съобщиха украинските военни, докато обилният сняг забавя руските настъпателни операции, съобщава ДПА.

Още по темата
Според оценка на британското военно разузнаване усилията на Русия да завладее със зимна офанзива съседния с нея източен украински регион Донбас са се провалили. По протежение на дългия фронт "руските сили са постигнали само незначителни успехи с цената на десетки хиляди жертви", пише британското министерство на отбраната в ежедневната си разузнавателна справка.

Смазващата зимна офанзива "до голяма степен пропилява" предимството в личния състав, получено от частичната мобилизация през миналата година.

В Бахмут месеците на кървави боеве са довели само до малък напредък на руските войски, въпреки че според съобщенията украинските защитници също са понесли значителни загуби. По-нататъшните атаки през изминалото денонощие не донесоха допълнителни успехи.

"През изминалото денонощие нашите защитници отблъснаха вражеските атаки в района на градовете Богдановка и Ивановско", заяви украинският генерален щаб вчера. Двете селища се намират на важни пътища за достъп до оспорвания град Бахмут.

По-рано руски източници съобщиха за силни снеговалежи, които възпрепятстват напредването на атакуващите войски.

"Влошаването на времето затруднява предприемането на решителни действия", оплака се снощи руският военен експерт Борис Рошин в събота вечерта.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в ежедневното си обръщение към нацията, че страната е излязла от седмицата по-силна. Той благодари на Германия за непрекъснатата подкрепа, с което намеква за неотдавнашните доставки на бойни машини на пехотата Мардер и бойните танкове Леопард 2.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви вчера, че Украйна е направила и поръчки за 100 нови полски бойни машини "Росомах".

Зеленски обаче порица Съвета за сигурност на ООН и призова за реформи, тъй като Русия пое ротационното председателство на важния орган.  Украинският президент заяви, че "едва ли може да си представим нещо, което да демонстрира по-добре пълната несъстоятелност на тези институции" от това Русия да ръководи органа на ООН, докато провежда кърваво и широко осъждано нашествие.

Зеленски обяви вчера и допълнителни украински санкции срещу стотици лица и компании, обвинени в подкрепа на руската инвазия.

Последният кръг от санкции е насочен по-специално към оръжейната промишленост, а също така и към Иранската революционна гвардия, за която се смята, че доставя на Русия т.нар. безпилотни самолети камикадзе за използване при въздушни удари.

Санкциите са предимно символични, тъй като малко от включените в списъка на санкционираните лица имат собственост в Украйна.
(БТА, Асен Георгиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
10
 
25
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 1 година
Колко жалко, че има хора, които пишат глупости и мислят, че някой им вярва! С всеки изминал ден обръча се затяга и Бахмут си отива. Да, с цената на доста жертви и от двете страни, но е тъпо да вярваш, че Русуя ще загуби тази война!
17
0
 
1
 
! Отговори
Метеоролог преди 1 година
Лесно е проверете поне прогнозата.https://foreca/ru/100713174/Bakhmut-Donetsk-Oblast-Ukraine
16
12
 
1
 
! Отговори
Манафейко: преди 1 година
Някакъв тъпан пише по-долу за "рекорд на Гинес" от 20 000 000 жертви, дадени от Нафтата, но едва ли кухата му лейка има представа, че 2/3 от тези жертви са цивилни в тила, избивани целенасочено, а не само военни на фронта. А това, че иначе не си жалят личния състав, е съвсем друг въпрос.
15
4
 
22
 
! Отговори
IT пенсионер преди 1 година
Едно им признавам на руснаците - как се оттърваха от криминалния си контингент.
14
28
 
17
 
! Отговори
Странности преди 1 година
1.ЕС страда от санкции,които даже помагали на Русия...защо тогава руснаците плачат...2. Запада е соросоиден,гейски, упадъчен....защо тогава бягате на запада,скъпи братушки....3.Русия е пълна с умни хора,като един от най умните е др. Путин.И затова вече 22 г. не може да се намери по умен от чекиста Путин...4.Икономиката на запада е в развалини....и затова рускатае само 2 процента в сравнение със запада.Само Копейкин може да обясни нещата....но и той си призна,че спестява в евро,а не в рубли.
13
1
 
9
 
! Отговори
Санкции, ли? преди 1 година
ХА, ХА, ХА, ХА, ХААААА
12
38
 
19
 
! Отговори
!! преди 1 година
Русия дори да победи, вече никой никога няма да я смята за цивилизована страна. В следващите поне 100 години, те ще са плашилото на света. Както беше Германия след ВСВ.
11
12
 
47
 
! Отговори
преди 1 година
В Център на града вече се вее знамето на Вагнер.Месомелачката работи на пълен ход.Щурмът на музикантите не може да бъде спрян с нищо освен с ядрена бомба.
10
9
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за позора на Зеленски пред австрийския парламент? Нашите медии не забелязах да го отразят. Как грачи на голям екран, а австрийските депутати стават и дружно се изнасят от залата. Останаха един-двама само да си водят записки. Ето това беше новина, но кой знае защо я подминахте.
9
15
 
42
 
! Отговори
да преди 1 година
все тъпчат тая изчезваща страна с оръжие, и все за мирни преговори говорят! изчанчена работа! добре че братушките не им се връзват и ги пердашат като шкембе в тараби!
8
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отблъсква ги... генерирайки ГРУЗ 200 от собствената си "армия"...
7
15
 
53
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
Онея все отблъскват а руснаците все им го наблъскват. Е тва е положението))
6
18
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на Путин! За победу!
5
11
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак глупости пишат... Русия така и не предприе мащабна офанзива след мобилизацията... А в бахмут воюва Вагнер!!!
4
8
 
31
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 1 година
Верваме, верваме................
3
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накива списни просто ги прескачам вече...
2
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агент Зеля с нова доза наркотични видения.
1
12
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май на всички вече им се повдига от Зеленски. Поне ни го спестете в неделя сутрин.