Руските войски са взривили Каховската ВЕЦ

Тя се намира на река Днепър, ще има ли наводнения?
Обновена: 6 юни 2023 08:09 | 6 юни 2023 07:20, Александър Попов
78
Руските войски са взривили Каховската ВЕЦ
Снимка: БГНЕС/EPA

Каховската ВЕЦ на река Днепър е била взривена от руските войски, съобщи украинското Оперативно командване „Юг“ в официалната си Facebook страница.

„Каховската ВЕЦ е взривена от руските окупационни сили. В момента се определят мащабите на разрушенията, скоростта и обема на водата, вероятните райони на наводнения. Всички служби работят. Ситуацията се следи“, се казва в съобщението.

"Руската армия извърши поредния терористичен акт", заяви във видеоклип в Телеграм Александър Прокудин, назначен от Украйна ръководител на военната администрация на Херсонска област, цитиран от Си Ен Ен.

„Тя е взривила водноелектрическата централа "Каховка". Водата ще достигне критично ниво след пет часа. Започнала е евакуация в опасната зона".

"Всички служби работят", добави Прокудин и призова жителите по източния бряг на река Днепър "незабавно да напуснат опасните райони".

Високопоставен служител, назначен от Русия в окупираната южна Украйна, призна, че „нощни удари“ са разрушили части от язовирната стена "Нова Каховка“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Последни от кого е взривена стената?Още 2014 година Украйна прекъсна водоподаването по Северно-Кримският канал който се захранваше с вода именно от въпросният язовир с единствената цел да спре водозахранването на Крим,в началото на конфликта първата работа на руснаците беше именно отварянето на хидротехническият възел!
44
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Добре че ни казват истинсксата "информация", а не "дезинформация" еехехехе
43
2
 
21
 
! Отговори
Тангра преди 11 месеца
Медиите като не могат да удостоверят истината поне да го напишат.
42
10
 
22
 
! Отговори
Дааа преди 11 месеца
Ето това е украинска дезинформация. Кой по новите европейски правила ще се бори с нея. Стената се намира в руската част и е разрушена от украинците.
41
21
 
5
 
! Отговори
Бико преди 11 месеца
Крим ще остане без вода защото е "руски" както рече един пРезидент. Когато стане украински ще има всичко и кока-кола ще пият даже.
40
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
лъжци
39
32
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
След нас потоп. Путин така действа в Украйна. Така действа и в Русия.
38
10
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 11 месеца
Ама ето, че сега пък отворих руски сайт да видя, не обичам да ми промиват мозъка само от едно място. В правда.ру кметът на Нова Каховка Владимир Леонтиев казва, че няма никакво взривяване. И снимка има поместена. Стената си стои и си функционира. Можете да отворите сайта, всеки може да го направи. Май фалшива информация...
37
21
 
10
 
! Отговори
Ф16 преди 11 месеца
Акт на отчаяние с надежда да забавят украинските войски,руската пропаганда здраво работи,но фактите са категорично против рашките,такива действия предприема армия която губи с цел да забави настъплението на противника,на тия дето пишат глупости,че била взривена с Хаймърси ще кажа,че стената в основата си е проектирана да издържи ядрен удар,така че взривена с мини заложени от сапьори,а руснаците контролират този участък,Крим остана без вода май Магучая и от там мисли да се изнася🙂
36
11
 
28
 
! Отговори
До авторката преди 11 месеца
В чужди сайтове пишат други работи. Че ВЕЦа е взривен от Укро Вермахта !
35
8
 
25
 
! Отговори
БАНко преди 11 месеца
НАТООООООВЦИТЕ !!! ЕДНО СРАВНЕНИЕ ЗА БАЛАМУРНЯЦИТЕ : ЗАЩО ФАНДЪКОВА ДА РАЗРУШИ ЯЗОВИР ИСКЪР И ДА ОСТАВИ СОФИЯ БЕЗ ВОДА ???? ЗАЩО РУСИЯ ДА ОСТАВИ РУСКИЯ ПОЛУОСТРОВ КРИМ БЕЗ ВОДА , КАКТО БЕШЕ СПРЯНА 2014 ГОДИНА ОТ ФАШИСТКА УКРАЙНА ????
34
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ало посолството, бавите заплатите ли, че такива коментари се пишат във форума? Херо Мустака плащаше на време
33
11
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 11 месеца
Това си е украинска работа, сега ще оставят целия Крим без вода. Тази ВЕЦ има здрава стена, строена е по съветско време, можела е да издържи на малък ядрен взрив. При тази позиционна война и двете страни си правят мръсни номера, а страда цивилното население. Руснаците сега трябва отново да ги почнат по подстанциите и пак да ги оставят без ток. Те бяха започнали да ги взривяват, в един период почти цялата Украйна нямаше ток, ама защо спряха? Ако е било от хуманни съображения - на ви сега.
32
16
 
8
 
! Отговори
Я па ти.. преди 11 месеца
До Анонимен 33 Никак не е естествено че Вова ще думне и АЕЦ Зопорожие.Не си го пожелавай ,че ще пострадаме и всички ние от твоя Вова.Това е признак на безпомощност и зверско отмъщение.Принуждавят Украйна да удари по Москва и после украинците били терористи.
31
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
лъжат хохлите,според мен след тая наглост руснаците трябва да започнат да унищожават мостовете по Днепър
30
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руснаците сами си взривяват станцията?!?!?Абе тия откачени хохъли целият цвят се опитват да правят на глупави.Тия са абсолютни терористи и ако отначало бях против военната операция срещу тях вече съм напълно убеден,че руснаците са били абсолютно прави-тоя пещерен фашизъм трябва да се изкорени до дъно
29
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Добрата новина ;-) добро утро!
28
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Естествено накрая Вовата ще думне и АЕЦ Запорожие.
27
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Слава богу хохлите не са успели да разрушат самата язовирна стена, да има поражения, но дигата слава богу си седи. И както винаги мрасотиите които те правят ги приписват на руснаците, нощо ново под слънцето
26
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И как щели да форсират Днепър украинците? С лодки и дюшеци ли?