Сунак: Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна, САЩ дава $1,2 млрд на Киев

Вашингтон вече е предоставил $20 милиарда на Киев
21 юни 2023 17:52, Стела Стоянова
173
Сунак: Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна, САЩ дава $1,2 млрд на Киев
Снимка БГНЕС

Ясно е, че Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна, заяви британският премиер Риши Сунак при откриването на Конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон.

„Русия иска да унищожи украинската икономика, но хората по улиците на Киев се изправят насреща“, каза Сунак.

„Смелостта на Украйна на бойното поле трябва да бъде съчетана с визията на частния сектор да помогне на страната да се възстанови", допълни британският премиер. Той обяви 3 милиарда долара подкрепа от страна на Великобритания през следващите три години.

Още по темата
Сунак също така обяви нова рамка за застраховане на военни рискове, насочена към това да се помогне на бизнеса да инвестира в Украйна.

Незабавно след Риши Сунак чрез видеовръзка се включи украинският президент Володимир Зеленски. Той благодари за подкрепата, която Великобритания оказва на страната му. „Ние защитаваме Украйна и по този начин защитаваме свободата. И когато изградим Украйна, ще изградим свобода. Страна, регион, континент, свят: Това е глобална задача.", отбеляза Зеленски и наблегна, че са нужни конкретни действия.

САЩ ще предоставят помощ от 1,3 милиарда долара (1,2 милиарда евро) за икономиката на Украйна, обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от световните агенции и БТА.

"Докато Русия продължава да унищожава, ще сме там, за да помогнем на Украйна да се възстанови: да възстанови тя живота на хората, да възстанови страната, да възстанови бъдещето си", заяви Блинкън на конференцията в Лондон, посветена на възстановяването на Украйна. Той подчерта, че целта е да се предостави на Украйна възможност "да процъфтява като сигурна, независима държава, изцяло интегрирана с Европа, свързана с пазарите по света".

"Ще инвестираме 520 милиона долара, за да помогнем на Украйна да промени енергийната си система", добави държавният секретар на САЩ. 657 милиона ще бъдат използвани за модернизиране на граничните пунктове, пристанищата, жп линии и друга жизненоважна инфраструктура. Около 100 милиона долара ще се използват за дигитализиране на украинските митници и други системи "за увеличаване на скоростта и намаляване на корупцията, а 35 милиона - за помощ за украинските предприятия чрез финансиране и застраховане.

Новата помощ е в допълнение към над 20 милиарда долара икономическа помощ и помощ за развитието на Украйна, които Вашингтон вече е предоставил, подчерта Блинкън. Той обаче отбеляза, че "само частният сектор може да мобилизира необходимото ниво на инвестиции, за да отговори на огромните нужди на страната".

Водещият американски дипломат също така подчерта, че Русия ще трябва да плати за щетите, причинени от нейната агресия в Украйна. "Русия е отговорна за разрушаването на Украйна. И Русия ще трябва в крайна сметка да понесе цената за възстановяването на Украйна", заяви Блинкън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А КРАВАРИТЕ мислът че ще има страна която няма граници А И НЯМА ТАКАВА СТРАНА КОЯТО ИИМА ПРИЛАДЕЛНО ЗА ИМЕ НА ДЪРЖАВА !!!!
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин е голям грубиян. Говори се че веднъж дори е пребил жестоко котката си.
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия иска да унищожи украинската икономика, но хората по улиците на Киев се изправят насреща, каза Сунак... За Индия кога и кой??? Ей вносен мършояд защо неоправяш собствената си страна, а си замрънтял за чужди? Или и тук ще колонизирате и грабите ресурси, богатства и евтин слугинаж??? Я се огледай и познай кое е крадено от родната ти държава, Индия и търси начин да си и върнете богатствата и имането! Ти си стой и лакействай като те кефи короната. Слугинажът е личен избор
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До момента в който Войната Не приключи в Украйна.Всякакви " приказки" за Бъдещи действия в Украйна,нямат никаква стойност!!!!
56
0
 
8
 
! Отговори
Русия ще плати преди 10 месеца
Русия ще плати колкото трябва и всичко ще бъде възстановено, Русия е най-богатата държава в света. Мариупол вече е възстановен. Грозни, който беше унищожен от войната днес е един от най-красивите и благоустроени градове на който м могат да завидят много европейски столици. А Западът ще загуби всичко което вложи в Украйна, и ЕС ще трябва да храни мизерната западна част на Украйна която ще бъде изличена от географската карта и ще се присъедини към Полшва, Унгария и Румъния.
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
на тоя етап помощта за покрайна е като гавра с трyn
54
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сунак, а Грейт Британ плати ли на Индия?
53
1
 
11
 
! Отговори
Слава Кокаинье преди 10 месеца
Само това му остава на наркомана...да си забие носа в белото за утешение.
52
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 55 Муахаххааха...ей кравар вмирисан, ако Сталин знаеше, че Хитлер щепше да го нападне изневиделица въпреки сключения договор за ненападение между двамата, гемрманците нямаше да навлязат на 200- 300 километра необезпокоявани в СССР, докато Сталин две седмици не искаше да повярва на разузнавачите си че Хитлер го е нападнал. Разбра ли вее, краварски вмирисник? Ако знаеше че ще го нападне, щеше да и *** още на границата ожесточени боеве, кравар вмирисааан защото Сталин щеше да бъде подготвен.
51
2
 
6
 
! Отговори
🤣 преди 10 месеца
Най ми е интересно как Рушката ще ги накара да платят 😂. Се едно някой от НАТО плати на Сърбия или Сирия или Афганистан или Ирак... Ама кво да му се чудим момчето е расло у джунглата далече на югоизток... въображението му работи
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кой беше този?
49
2
 
12
 
! Отговори
bbb преди 10 месеца
Тези наясно ли са, че възстановяването на Украйна, ако в бъдеще има таква държава, ще струва стотици милиарди долари и най-малко 40-50 години! нЯКАВИ БЪЛНУВАНИЯ ОТ ХОРА,които единственото нещо, което могат, е да мразят Русия!
48
2
 
14
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 10 месеца
Тия пари където ги замразихте няма да стигнат бре Суначе.Плюс това Русия ще плати цялото възстановяване на хохландия.Но не на цялата а само на новопридобитите територии
47
2
 
5
 
! Отговори
Кво го гледате? преди 10 месеца
Дайте му едно кило ръждиви пирони - тия от боята на това се радват!
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сигнал иска да помага на Русия във възстановяването на Украйна, това разбирам аз.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе Албиона май наистина ще потъне,барабар със "английските учени,разузнавачи,професори и т.н." Само сунак ще се върне в майка Индия май :)
44
1
 
4
 
! Отговори
кой си ти преди 10 месеца
Този цветнокож господин представлява един среден остров с умиращи функции. След 10-15 години хората няма да ги знаят къде са на картата
43
4
 
15
 
! Отговори
Диана преди 10 месеца
Когато Англия плати за разгарянето на войната в Украйна, тогава и Русия трябва да плати за участието си в тази война, като в случая излиза, че основна Украйна е отговорна за тази война, от което пък следва, че Украйна трябва да плати както на Русия, така и на Англия разходите им за войната...Красота, значи...Англия не се отказва от политиката на наказание към Русия! Те твърдо продължават по избраната си линия на анти- русизъм, правейки другите хора на слепи,глухи и глу.па.ви! Срам и позор...
42
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ платиха ли на Ирак, на Либия, Сирия?
41
13
 
1
 
! Отговори
анонимен келеш преди 10 месеца
:):):)Всеки Божи ден в Украйна много руснаци оставят костите си:):):)Кеф:):)