Англия дава още $306 милиона на Украйна, Киев загуби 29% от БВП

Възстановяването на страната – колосално предизвикателство
Обновена: 21 юни 2023 07:13 | 21 юни 2023 07:00, Камелия Цветанова
85
Англия дава още $306 милиона на Украйна, Киев загуби 29% от БВП
Снимка: БГНЕС

Възстановяването на Украйна ще бъде "колосално предизвикателство", заяви германската външна министърка Аналена Бербок в изявление, публикувано днес, малко преди началото на Конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон, предаде ДПА.

"Само през 2022 г. Украйна е загубила 29 процента от брутния си вътрешен продукт, а инфлацията достига 27 процента", заяви министърката. Световната банка очаква възстановяването да струва повече от 400 милиарда долара през следващото десетилетие.

Още по темата

В момента Германия предоставя "огромна нова хуманитарна помощ в помощ на семействата, които са най-засегнати от разрушенията, наводненията и разселването", каза Бербок.

В средносрочен план, каза тя, целта е да се подпомогне финансирането на възстановяването. В дългосрочен план процесът на присъединяване към ЕС ще положи основите на устойчива и просперираща украинска икономика.

"Подкрепата на Германия е твърда като скала - днес, утре и вдругиден. Защото за трайния мир не е достатъчно Украйна да спечели войната - ние искаме тя да стане част от европейския проект за мир и просперитет", каза тя.
Великобритания, която тази година е съорганизатор на конференцията заедно с Украйна, разчита в голяма степен на насърчаване на частните инвестиции в страната в допълнение към пряката помощ. По данни на британското правителство стотици международни компании вече са сигнализирали за намерението си да участват във възстановяването на Украйна. Сред тях са и много германски компании, които въпреки войната все още развиват дейност в Украйна, каза Бербок.

Британският министър-председател Риши Сунак ще представи днес голям пакет от мерки за Украйна, включващ допълнителни гаранции в размер на 3 милиарда долара за отпускане на заеми от Световната банка, предаде Ройтерс.
В началото на двудневната конференция за възстановяването на Украйна в Лондон Сунак ще представи пакета, който ще включва и 240 милиона британски лири (306 милиона долара) двустранна помощ и разширяване на британските международни инвестиции в Украйна.

Великобритания е един от основните поддръжници на Украйна, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари миналата година, и Сунак се надява, че конференцията ще затвърди позициите на Лондон, като същевременно ще насърчи частния сектор да направи повече за възстановяването.

"Заедно с нашите съюзници ние ще продължим да подкрепяме отбраната на Украйна и контранастъплението и ще бъдем с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, докато тя продължава да печели тази война", ще каже Сунак на конференцията според откъси от речта му, публикувани от неговата канцелария. /БТА, Любомир Мартинов/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
2
 
! Отговори
Холмс преди 10 месеца
боя се, че тези пари са за урни и ковчези
73
2
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Самият вожд Путангутан излезе и офицално заяви, че украинските загуби били катастрофални и контраоперацията е разбита. А парад в Москва що нема?
72
1
 
1
 
! Отговори
Дежурен Санитар преди 10 месеца
До Кравар Евроатлантик ще платят, ще платят репарации руснаците, само си легнете да ви свалим температурата...
71
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бийте укронацитата братушки. Все още има българи които не са с промити мозъци от еврогейската пропаганда и помнят кой ни освободи от турското робство
70
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
До Някой да обясни.... "И защо за НАША сметка." - гласуваш ли за ЕС? Е, затова. ПП. Борисов ТИ го каза преди година, че про'с'таците заслужават да бъдат мачкани.
69
2
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Отделно, бай Иван застраховал ли се е? Защо някой друг трябва да му плаща шетите?
68
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
До Кокоши трън "бай Иван от Етрополе получава 1500 лева помощи за 15000 лева щети" - Бай Иван гласува ли за ЕС? 90% е вероятността да гласува. Про'с'такът бай Иван трябва да бъде ЗАДЪЛЖЕН да дари 1000 лв. за Украйна. Борисов го каза още ореди година, че про'с'таците трябва да бъдат мачкани.
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Терминът "контраофанзива" се оказа пропаганда, а укропите са камикадзе.
66
1
 
3
 
! Отговори
американеца преди 10 месеца
давайте пари будали после ще ги опрощавате на гърб ан аиндианците
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Възстановяването на Украйна ще бъде "колосално предизвикателство", заяви германската външна Аналена. Същата преди седмица изтърси, че нейните избиратели били длъжни да гинат за интересите на бандеровците неонацисти. Днес киевският режим наду сирените за въздушна атака по военни обекти в Киев, Виницка, Днепропетровска, Житомирска, Запорожска, Киевска, Кировоградска, Лвовска, Николаевска, Полтавска, Сумска, Хмелницка, Черкаска, Черновицка области.
64
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мирът е Европа ще дойде след смъртта на последния жив ручляк. Жалко, че хората не го разбраха това. Претенциите на Русия няма да спрат само с Украйна. Ние с Румъния и Полша сме следващите. Има официално видео с Путин, където го казва.
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 66 Абе ти не разбра ли,че не я иска цялата,а само Донбас,с останалото такива като тоя да се оправят.Упс без Донбас не я искат и те май щото това им е най-развития район и по случайност е бил все част от Русия с изключение на последните 30 години.
62
4
 
7
 
! Отговори
Хе хе преди 10 месеца
Пак ще замерят Зеленский с пачки. Голямо крадене ще пада.
61
2
 
3
 
! Отговори
Az преди 10 месеца
"голям пакет от мерки за Украйна, включващ допълнителни гаранции в размер на 3 милиарда долара за отпускане на заеми от Световната банка"Бахмаааму как му се откъсна от сърцето на тоя поцинкован британски джентълмен ?
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Украйна като тежи като воденичен камък що Путин толкова много се напъва да я вземе? Да не е по-умен случайно?
59
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тая украйна ще тежи като воденичен камък на врата на ЕС. По скоро на данъкоплатците в ЕС.
58
7
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Репарациите ще ги плаща Московия. Както построиха 5 блока до развалините на Мариупол да си правят фотосесии - така във всяко градче и селце.
57
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колко още ще продължи това безумие? И десет пъти по толкова пари да даде, успех няма да има.
56
6
 
12
 
! Отговори
столетия наред преди 10 месеца
Англия без грабежи не може и ден.
55
5
 
13
 
! Отговори
Кокоши трън преди 10 месеца
Европа финансово съсипва европейците, за да помогне на страни извън Европа. Сигурно някой яко кешира, но пък бай Иван от Етрополе получава 1500 лева помощи за 15000 лева щети