До две седмици обучават украинските пилоти на F-16

Западът работи за затягане санкциите срещу Русия
16 юли 2023 21:20, Стела Стоянова
72
До две седмици обучават украинските пилоти на F-16
Снимка БГНЕС

Програмата за обучение на украински пилоти в страните от ЕС за управление на американски изтребители F-16 може да започне след две седмици. Това каза в интервю за CNN Джейк Съливан, президентският съветник по националната сигурност на САЩ.

„Ние ще предоставим необходимите инструменти, за да започнем обучението (украински пилоти) на F-16 веднага щом европейците са готови. Европейците казаха, че им трябват няколко седмици, за да подготвят необходимите съоръжения за обучение“, каза той. Съливан добави, че Вашингтон от своя страна няма да забавя процеса на издаване на разрешение за обучение, както и да прехвърли всичко необходимо за започването му. По-рано беше съобщено, че обучението на украински пилоти за управление на F-16 е планирано да започне през август в Дания, а в Румъния ще бъде създаден регионален учебен център, съобщава Нова тв.

В друго интервю за телевизия CBS той заяви, че западните страни са готови да увеличат санкционния натиск върху руския военно-промишлен комплекс (ВПК), а Украйна да продължи военните операции срещу Русия. „Западът работи за по-нататъшно затягане на нашите санкции, опустошавайки военно-промишлената база на Русия, отслабвайки нейната способност да произвежда напреднали технологични разработки", каза той. „Ние ще продължим да упражняваме икономически натиск върху Русия, а украинците ще продължат да упражняват военен натиск." „Така че мисля, че в крайна сметка, ако Русия реши да продължи да участва в тази война, това ще й струва много“, очерта своята версия Съливан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: ф-16украински пилоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Какво ще стане? преди 9 месеца
Ще гръмнат още преди да са излетели от пистите.
61
2
 
3
 
! Отговори
Ега ти преди 9 месеца
А на наште пилоти пет години не им стигат!
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И ние ще участваме - ще ги учим на техническо чертане на Ф16!
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кога и ще ги обучат? Освен натовски пилоти да ги пилотират. Всеки от нас може да си зададе въпроса кога се е научил да шофира. След като вземе човек книжка минават обикновено година и половина, че и две години докато се почуства "сигурен" зад волана. А да пилотираш не е като да шофираш. Скороста е много голяма, едновременно трябва да се съобразяваш с задачата си, да водиш комуникация, да обмисляш, да реагираш на непредвидени обстоятелства... И да внимаваш за противника, който е МНОГО опитен.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ми то хубаво, ама с какво ф16 ще помогне на фашагите? Самолета, който би могъл да е от полза е А10. Ф16 е малък изтребител бомбандировач от класа на миг29. Основните му недостатъци са ниската маневреност (особено при малки скорости), наличието на САМО 1 ДВИГАТЕЛ, и системата му за насочване, която има нужда от АУАКС и от спътниците. При самостоятелни мисии без потдръжка е много малко ефективен. Има нужда от бетонна писта. От къде ще излита? От Полша или от Румъния ли? Или от наште във Варна, Бур
57
1
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
До 61. На украинците им дават, защото се бият. Когато и ние започнем да се бием... Е, нищо, че и на Украйна самолетите са на хартия. Рзликата обаче с нашите Ф16 е, че техните са някакви стари, готови за пенсия Ф16 от стани, дето ще чакат чертежите на Ф35. Ние чакаме модерни чертежи на Ф16...и се оказва, че е добре, дето още ги чакаме, че еече щяха да са на фронта заедно с бетеерите
56
1
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Хаха, страх от Ф16 :) Такава смешка не бях чел скоро.
55
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русофилството докарва вода от 9 дерета за да докаже че ф16 не струват, а украинските пилоти и летища съвсем не струват. Зад всички русофилски приказки в защита на руските окупатори прозира големият страх на руснаците от Ф16. Явно има защо да се страхуват и се опитват да си вдъхват кураж с бодряшко разтягане на локуми.
54
1
 
13
 
! Отговори
До 60 преди 9 месеца
Пилоти може и да се намерят , но летищата откъдето излитат самолетите стават законна и легитимна цел за руснацитеи те няма да са украински ...да видим на Полша дали наистина и стиска ;)
53
1
 
21
 
! Отговори
Чакай малко преди 9 месеца
Нашите пилоти на Ф 16 ги обучават от 3 години насам и досега само един е завършил курса. Така тръбяха по всички медии. През това време правим скъп ремонт на летище Граф Игнатиево, защото според американците нямало да могат да кацат Ф 16. Сега отведнъж излиза че десетки Укро пилоти ще бъдат обучени за няколко седмици и самолетите ще кацнат на разбитите летища в Украйна ?! Да не говорим че ще получат изтребителите веднага безплатно а ние ще има още доста да почакаме въпреки че сме платили !
52
13
 
2
 
! Отговори
крундел преди 9 месеца
спокойно др0гаре, "запада" който толкова "обичате" все ще намери 200-300 пенсионирани пилоти - доброволци, сигурен съм, че само от нидерландия и полша могат да съберат веднага над 100 такива, докато обучат украинците, не се притеснявайте, а нали знаете че ф16-ките са с нато интегрираната система, т.е. целите се подават от сателити и ауакс самолети и дронове?т.е. няма да им трябват и радарите за да стрелят по целите си...
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вовата, аутокомплита на телефона ми се гъбарка
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А водата какво мисли по въпроса, дали е приготвил някоя изненада
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да обучават камекадзета . Ще спестят от обучение и ще имат по голяма ефективност . И кви санкции има ? Китайците им продават дефектните чипове щото са по евтини . Има чипове които не минават тестовете . не могат да достигнат желана честота малко по бавни но това не е проблем . Добри оптики за дрон камикадзе има вече всеки телефон . И кво толкова не могат да си купят ?
48
3
 
9
 
! Отговори
OZZY преди 9 месеца
Украинските летци ще бъдат обучавани просто да не пипат копчетата,а самолетът може да бъде управляван от оператор някъде в Минесота(като Рапторите)!
47
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нашите чертежи виждам как заминават за Украина
46
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
тва е се едно за две седмица да се научиш да управляваш болид от формула 1 хаха
45
2
 
23
 
! Отговори
Ужас преди 9 месеца
Сега и акциите на F16 ще се сринат. Като тези на Брадлитата, Леопардите и тн
44
4
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
Обучението напилотите ще бъде 4-6 месеца. Достатъчно време да научат що-годи руски .........извинете, украински език!
43
5
 
22
 
! Отговори
R.A.T.M преди 9 месеца
За да обучиш летец ти трябва минимум година и половина не става за 20 седмици и струва скъпо. Ф-16 откъде ще излитат от Украйна няма да могат. Тоест запада иска Русия да извади и другата си ръка, която в момента крие зад гърба, защото в момента ги бие с една,а може да почне и да рита. Да сте чули Путин или някой от обкръжението му да е казвал дата месец година кога ще свърши СВО, а на запад пролетно, лятно очакваме есенно, лаладжии