Зеленски вече вижда звездата на Украйна на флага на ЕС

Той направи обръщение по повод украинския Ден на достойнството и свободата
Обновена: 21 ное 2023 15:14 | 21 ное 2023 15:14, Александър Попов
266
Зеленски вече вижда звездата на Украйна на флага на ЕС
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Украйна Володимир Зеленски направи обръщение по повод Деня на достойнството и свободата, предаде Укринформ, позовавайки се на канцеларията на държавния глава на Украйна.

Зеленски посочи, че денят е "официален празник, учреден в чест на началото на две революции – Революцията от 2004 г. и Революцията на достойнството преди 10 години".

Според него преди 10 години  украинците са отворили нова страница в борбата срещу беззаконието, "срещу опита да ни лишат от европейското ни бъдеще, срещу нашето поробване".

Преди 10 години украинците "се обединиха не само срещу нещо, но преди всичко заради себе си", казва президентът. Според неговата оценка тогава е постигната първата победа – над безразличието, "победа на смелостта, победа на Революцията на достойнството, победата на народната съпротива, на гражданското общество, на подвига... на всички онези, които се бореха за свобода в столицата и в други региони".

Зеленски посочи, че в резултат на стореното украинците днес имат право да кажат, че фактът, че зад президента се веят знамената на ЕС и Украйна, "не е просто украса на площада, декорация, измислица, а реален символ на неотделимостта на Украйна от Европа, право, което украинският народ и украинската държава доказват през цялото време".

Президентът Зеленски вече вижда звездата на Украйна присъединена в съзвездието, декориращо флага на ЕС, което символизира единството на народите на Европа.

Държавният глава изразява увереността си, че статутът на страната му като кандидат за членство в ЕС и предстоящите преговори със сигурност ще доведат до членството на Украйна в ЕС. Той изрично подчертава, че украинците постигат всичко това "въпреки войната".

Според Зеленски днес Украйна пише нов кръг от историята си и "днес нашето поколение трябва да определи посоката, в която ще поеме. Какво ще бъде написано за нас в учебниците по история. Какво ще кажат за нас нашите потомци. "Те се бориха, но не успяха" или "Те се бориха и победиха"?

Както всяка държава, и нашата има тъмни и светли страници в историята си, казва Зеленски и прави преглед в промяната на имената на централния площад в Киев в зависимост от орбитата, в която се движи Украйна в даден етап.

В тази връзка Зеленски изразява увереността си в силата на духа на украинците да изградят своето бъдеще, "когато централните площади на нашите градове ще получат нови и завинаги непроменени имена. В чест на героите. В чест на освободителите. На Мариупол, Бердянск, Мелитопол. В чест на  освобождението на Донбас и Крим. В чест на обединението на Украйна в нейните граници. Когато в учебниците по история, след години и векове, периодът на независимост от 1991 г. насетне ще бъде описан като непрекъснат."/БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
2
 
10
 
! Отговори
Афераска Приказка преди 5 месеца
ЗлениятШвестер отказва да го анализират с дръжки от лопати....Една стара индийска приказка разказва, как една мишка била постоянно депресирана поради страха от котката. Един магьосник я съжалил и я превърнал в котка. Тогава обаче започнало да я е страх от кучето. Магьосникът я превърнал в куче, тогава обаче започнало да я е страх от пантерата. На свой ред магьосникът я превърнал в пантера. Тогава тя била парализирана от страх от ловците. Тогава магьосникът се предал обърнал се към мишката казвайки и: Не може да ти се помогне, защото ти имаш сърце на мишка.
176
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От тоя напоследък дамо превидения нема си го
175
1
 
3
 
! Отговори
Злафа Уруина преди 5 месеца
Най вече ЗелениятГлист иска за срам, позор и обида да лепне на ЕЪйското знаме един пречупкан кръстьол за да стопли с дудм дум ракетише тръгнали от Вестише далекобойнише ракетише останалите администривни згради, военни складове и гаражи с техника и то само заради мисълта за гаврата, Твакопеле още ли не е схванало че руснаци, Щатисти, канадци и Англетисти са празнували Победата заедно стреляйки във въздуха преседнали по бреговете на Елба, ЦЯЛА ЕВРОПА Е АНТИФАШИСТКА - да чатне Киевското Щекатило
174
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 190 Обаче - обаче моя малкия е по красив. От твоя "красавец" и У. не става.
173
1
 
4
 
! Отговори
Обаче преди 5 месеца
Много красив на тая снимка!
172
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
АБЕ ВРЕМЕТО ЗАСТУДЯВА, НО НЕКОЙ ПОЛУЧАВАТ СЛЪНЧЕВ УДАР. НЕ ЗВЕЗДА, АМИ И АДА ЩЕ ВИДИ.
171
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 174. Населението на европейските държави иска различин неща от това което пропагандират бюрократите в Брюксел. Рано или късно идва Видовден.
170
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 180. Европейската част на Русия е по-голяма по територия от цяла "демократична" Европа.
169
1
 
7
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 месеца
До Анонимен 181. Че тя Украйна си е руска. Създадена и от Ленин през 1917 г. И каква работа имат САЩ в Украйна, като те са на другия край на света. А и да не забравяме, украинците говорят на руски, и 100% от населението над 35 години е родено в СССР. Нищо лично, само ФАКТИ.
168
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Високо на черешата звездите се виждат по-добре.
167
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Киевски тр..олове, когато Фюрерът падне от власт, кой ще ви плаща мижавите гривни и копейки, които заработвате с тролене?
166
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Малко повече кока...и други звезди ще види
165
1
 
11
 
! Отговори
абе преди 5 месеца
вижда, на баба си фърчилото...то такава държава няма вече, само разорана земя, без народ и съоръжения...
164
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
179 прегрел ти е руския реотан какви " геноциди към собствения народ" те гонят бе, какви " американски интереси" ако не беше САЩ Украйна вече да беше руска колония това ли искаш? Еми нема такива филми
163
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Зада бъде Обединена Европа трябва да вземеме и Украйна тя е част от Европа винаги е била с изключение на руското робство, но и ние сме биле под робия 5 века знаеме какво е
162
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А Зеленски на съд в Хага за геноцид над населението на собствената си държава за американски интереси - кога?
161
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Съмнявам се,че фашисти и убийци ще влязат в ЕС
160
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
путин от тази война ще излезе само с краката напред от Кремльото, друг начин няма упс ИМА- Съда в Хага за военни престъпления
159
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като малка червена звездаааа...ние сме на всеки километър, от тук до края на Европа. Да ви е познато???
158
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
той като се дрогира вижда много работи,долен масов убиец