Как Русия използва национализма в Европа, за да скара Украйна със съседите й?

Доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“
Обновена: 30 яну 2024 13:52 | 30 яну 2024 13:00, Петър Бойчев
241
Как Русия използва национализма в Европа, за да скара Украйна със съседите й?
Снимка БГНЕС

Русия подклажда и използва неоимпериалистически и националистически настроения в Европа, за да вбие клин между Украйна и нейните западни съседи. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), предава "Украинская правда“.

Анализаторите на института припомнят, че десният унгарски политик и лидер на партията "Нашата родина“ Ласло Торочкай заяви на 27 януари, че Унгария трябва да предяви претенции към Закарпатската област на Украйна в случай на поражение на Украйна във войната, съобщава Фокус.

В същото време румънският десен политик и лидер на партията Съюз на румънците Клаудиу Тарзиу подчерта на 29 януари, че Румъния трябва да "реинтегрира“ териториите на Украйна, съседни на Румъния, където живее румънското население, за да запази суверенитет.

Експерти смятат, че руските източници са втвърдили изявленията на Тороцкай и Тарзиу и са подчертали тези ултранационалистически претенции на Румъния и Унгария към украинска територия. Преди това, преди пълномащабно нахлуване, Русия предложи идеята за "разпределяне на Украйна" между Русия и Запада.

Руският президент Владимир Путин и други високопоставени руски служители възродиха този разказ през декември 2023 г., като казаха, че Украйна има исторически "териториални спорове“ с Полша, Румъния и Унгария, но може да запази своя "суверенитет“, ако цялата страна е съставена от границите на Лвовска област.

Военни анализатори смятат, че ултранационалистическата концепция на Русия за "руския свят“ изглежда е придобила популярност сред европейските националистически фракции и техните собствени националистически идеологии. Актьори в руското информационно пространство вероятно се стремят да използват тази идеологическа склонност, за да вбият клин между Украйна и нейните европейски съседи, пише ISW.

Украйна и Унгария са заинтересовани лидерите на двете страни да се срещнат възможно най-скоро, заяви Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, след като вчера разговаря с унгарския външен министър Петер Сиярто, предаде Ройтерс.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който също участва в консултациите, заяви, цитиран от украинското издание "Европейска правда", че двете страни са се договорили да сформират комисия, натоварена със задачата да изготви предложения за правата на етническото унгарско малцинство в Украйна, съобщи БТА.

Будапеща и Киев имат разногласия по този въпрос, а унгарският премиер Виктор Орбан запази топли отношения с Русия въпреки започналата преди близо две години инвазия на Москва в Украйна, коментира Ройтерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стига сте повтаряли пропагандните тези на Кремъл, повтаряни десетки пъти на ден по всички руски медии и проруски сайтове, платформи, сайтове за копиране на фейк и др. заляли цял свят! Ако имаш мнение, кажи го, какво повтаряш! Вече не са нужни ***, има програми ботове които разпространяват автоматично ,,новината" до сайтове, вашия труд на папагали е излишен!
165
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до Варненец - много ти се иска да е така както го описваш но не е вярно често ходя до там.
164
2
 
12
 
! Отговори
7 преди 3 месеца
Представете си Лавров примерно да раздава курабийки на площада в централноамериканска държава. Това би било опит за "скарване" на съседски държави. Съвсем за тъпaнapu взехте читателите си.
163
14
 
6
 
! Отговори
О преди 3 месеца
Руски мишоци,тук ще живеете по нашите правила.Ако не ви изнася изчезвайте в Русия.Ще съборим всички руски паметници,а докато го правим,вие ще се криете в мишите си дупки и ще кви.чите анонимно по форумите :-)
162
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 171, точно частите от тази "блестяща десантна операция" претърпяха най-много загуби, и се оттеглиха безславно в Беларус със силно оредели редици и почти без никаква техника! А останалите партенки за "примирия" и пр. глупости, може да ги разказваш само на другите русофили у кръчмата, с които сте на еднакво ниво на интелигеност
161
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Дааа, тя и махалата си поделя жена ти, ама ние не го правим на въпрос
160
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинските мъже плуват в реки в ледена вода, за да избягат в Европа, дегизират се с рокли като жени да могат да напуснат Украйна и да не ги мобилизират, и дори се самонараняват, само за да избегнат набор в армията.
159
6
 
9
 
! Отговори
Варненец преди 3 месеца
До Прав си варненец-преди дни даваха огромни тълпи хора от САЩ/// За митрантите, повечето са от централно и южноамерикански държави, чиито "голям приятел" е сащ. Голяма част са от Венецуела, на която без никакви основания САЩ откраднаха 30 милиарда. И да американската пропаганда е много различна от американската действителност. Има клипове, как тези вигранти, влизайки в САЩ цъфват и връзват. А знаеш ли колко познати се върнаха последните години от САЩ? Всички казват, там вече не стана за живеене
158
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаците взеха Киев за 3 дни още март 2022 с блестяща десантна операция, с 10 пъти по малко военни части от украинската армия. И после в Истанбул украинците получиха много изгодни условия на преговорите, и парафираха договора. И след като руснаците се изтеглиха от Киев, Борис Джонсън им казал, - не, хайде просто да воюваме, и украинците скъсаха договора. За това сега ще загубят цялата държава.
157
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
156
5
 
3
 
! Отговори
Майната Ви преди 3 месеца
След огромния провал на плана "Ще превземем Киев за 3 дни!", сега се опитват да дадат глас на безгласните партойки - останки от комунистическите партии от времето на СССР. Но, за тях важи поговорката" палетата лаят, но кервана си върви. Никоя държава от ЕС няма да си позволи териториални претенции към съседите защото това е в противоречие с основното изискване на договора за участие в ЕС" добри отношения със съседните държави. С една дума: тази статийка е поредния фейкнюз в хибридната война.
155
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шолц: Байдън сега изпитва трудности с отпускането на нов пакет помощ за Украйна, така че съюзниците на Киев "са в много критичен етап". Шолц призова европейските партньори да засилят финансовата и военната подкрепа за Украйна, съобщава Bild. Той възнамерява "да говори в Европа за това как всеки може да увеличи и разшири своя принос". Шолц смята, че в други европейски страни, за разлика от Германия, военната подкрепа често е "ограничена".
154
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дмитрий Евстафьев: "Нашият проблем с европейския запад е, че форматът на този конфликт - подчертавам политически, а не военно - той е много комфортен за европейския запад, седи бюргера, гледа телевизия, и да, идва при него някой виртуално и всеки месец взима 200 евро от джоба - това е за Украйна, давай тук. Нашата задача е това да стане 500 евро, после 1000, а после в тази Украйна и неговите деца да бъдат довлечени да воюват в същата тази Украйна".
153
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
158- 8 000 000 МЕКСИКАНЦИ И ОТ ТОЯ РАЙОН СА НАВОДНИЛИ САЩ ПРЕСКАЧАЙКИ ВИСОКАТА ДВУМЕТРОВА СТЕНА- ТА ДА ТИЯ ДЕТО ГИ ГЛЕДАМЕ В ЮТУБ ДА СЕ ВАЛЯТ ПО ЗЕМЯТА СА ОТ ТЪДЯВА.
152
1
 
3
 
! Отговори
а бе преди 3 месеца
А бе, ще ги депортираме ли украинските "бежанци" да се бият с агресора Путин и с руския империализъм, или ще ги храним тук и ще ги угояваме, а вместо тях ние да ходим да се бием срещу агресора Путин и руския империализъм?
151
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Варненец Да вземеш ДА ПИТАШ БАБА СИ КОРНЕЛИЯ КАК КУПИ АКТИВИ ЗА МИЛИАРДИ НА ТЕХНО ИНПЕКС СРЕЩУ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ДОЛАРА- ПИТАЙ Я ОТ ГДЯ ГИ ВЗЕ И ТИЯ ХИЛЯДИ ДОЛАРИ СЛЕД КАТО НИЕ ПОЛУЧАВАХМЕ 2/5 ДЛ ЗАПЛАТА И МИЛИОНЕРКАТА НО СОЦИАЛИСТКА СЕ БОРИ ЗА БЕДНИТЕ И ОНЕПРАВДАНИТЕ
150
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АНГЕЛМаркс е писал за реален капитализъм, а днес, не е точно реален капитализъм, а корпорации управляват света, това не са капиталисти, а днешните "капиталисти" чакат държавата да им отпусне пари, за да произвеждат нещо и си напълнят джоба, не само у нас, но и в ЕС и САЩ е така и използват "револвинг доор", за да се докопат до средствата(парите) на данъкоплатците и държавата(те).
149
0
 
4
 
! Отговори
До Варненец преди 3 месеца
Поста Ви е пълен с неверни твърдения и лъжи поднесени както на Вас Ви изнася!
148
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Варненец Прав си варненец- преди дни даваха огромни тълпи хора от САЩ преминават високите стени които богато Мексико издигна да се пази от бедните американци- 8 000 000 американци са преминали в Мексико и Куба.
147
5
 
5
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 3 месеца
Философски погледнато Левите партии или т.н. НЕО Либерали са обречени не само в Европа но и в САЩ. Всеки който е чел Маркс и Енгелс с критичен поглед знае за какво му говоря. Това което ще се случи вече сме го виждали в Комунистическия строй . Невъзможно е да не се случи защото е в разрез с човешкото ДНК!!!