Как Русия използва национализма в Европа, за да скара Украйна със съседите й?

Доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“
Обновена: 30 яну 2024 13:52 | 30 яну 2024 13:00, Петър Бойчев
241
Как Русия използва национализма в Европа, за да скара Украйна със съседите й?
Снимка БГНЕС

Русия подклажда и използва неоимпериалистически и националистически настроения в Европа, за да вбие клин между Украйна и нейните западни съседи. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), предава "Украинская правда“.

Анализаторите на института припомнят, че десният унгарски политик и лидер на партията "Нашата родина“ Ласло Торочкай заяви на 27 януари, че Унгария трябва да предяви претенции към Закарпатската област на Украйна в случай на поражение на Украйна във войната, съобщава Фокус.

В същото време румънският десен политик и лидер на партията Съюз на румънците Клаудиу Тарзиу подчерта на 29 януари, че Румъния трябва да "реинтегрира“ териториите на Украйна, съседни на Румъния, където живее румънското население, за да запази суверенитет.

Експерти смятат, че руските източници са втвърдили изявленията на Тороцкай и Тарзиу и са подчертали тези ултранационалистически претенции на Румъния и Унгария към украинска територия. Преди това, преди пълномащабно нахлуване, Русия предложи идеята за "разпределяне на Украйна" между Русия и Запада.

Руският президент Владимир Путин и други високопоставени руски служители възродиха този разказ през декември 2023 г., като казаха, че Украйна има исторически "териториални спорове“ с Полша, Румъния и Унгария, но може да запази своя "суверенитет“, ако цялата страна е съставена от границите на Лвовска област.

Военни анализатори смятат, че ултранационалистическата концепция на Русия за "руския свят“ изглежда е придобила популярност сред европейските националистически фракции и техните собствени националистически идеологии. Актьори в руското информационно пространство вероятно се стремят да използват тази идеологическа склонност, за да вбият клин между Украйна и нейните европейски съседи, пише ISW.

Украйна и Унгария са заинтересовани лидерите на двете страни да се срещнат възможно най-скоро, заяви Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, след като вчера разговаря с унгарския външен министър Петер Сиярто, предаде Ройтерс.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който също участва в консултациите, заяви, цитиран от украинското издание "Европейска правда", че двете страни са се договорили да сформират комисия, натоварена със задачата да изготви предложения за правата на етническото унгарско малцинство в Украйна, съобщи БТА.

Будапеща и Киев имат разногласия по този въпрос, а унгарският премиер Виктор Орбан запази топли отношения с Русия въпреки започналата преди близо две години инвазия на Москва в Украйна, коментира Ройтерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
5
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
"На покрива на руското посолство има чиний." помисли Щирлиц. "Боже, жива да не бях!" помисли Борман.
185
11
 
1
 
! Отговори
ГЪДЮ преди 3 месеца
Тоя с оранжевата вратовръзка на снимката се е дал под наем на путин.Журналята срамежливо,като ощипани моми,съвсем телеграмно казаха,че можело да го изключат от гласуване в ЕК и ЕС щом работи против политиката на ЕС.Ето за това пишете,бе *** и питайте защо не е задействана тази система на чл.7 от договора за ЕС.Тоя спъва политиката на ЕС-вън от гласууването и това е!!!
184
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е нали Русия са смазани от санкциите и на бойното поле и нямат сили за каквото и да било?!? Как така изведнъж диктуват в Европа?!?
183
3
 
16
 
! Отговори
Да си припомним преди 3 месеца
До Щирлиц: Правителството на Кирил Петков изгони 70 руски дипломати и служители в посолството и консулствата на Руската федерация с обосновката че се занимавали със шпионаж. Някой да е видял ДАНС или някоя друга служба да е представила доказателства за това? Не, нали. Но за Киро, както изглежда, беше важно да се представи като верен слуга на САЩ. Нищо ново. Такива слуги с лопата да ги ринеш. ............................................................................ Не че има връзка с темата.
182
2
 
4
 
! Отговори
Стига глупости преди 3 месеца
До Щирлиц: Браво бе! Не знаех, че и броят на антените може да се използва за русофобски цели. Нещо по темата на статията да напишеш?
181
8
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 месеца
На покрива на руското посолство в София има повече от 10 параболични чиний и още толкова други видове антени. На покрива на руското посолство в Брюксел има повече от 17 параболични антени. Ама тея антени не са за послушване а са да хващат по-добре Ну Погоди! А от 100те изгогени руски "дипломати" от България половината имаха инжинерна специалност... Много приятелски настроена държава е Русия, ама по руски приятелски.
180
4
 
5
 
! Отговори
123 преди 3 месеца
Лоша, лоша Русия, брей! Добре се отървахме и подадохме седалище на Sащисаните! Те са единствени в света целите в бяло, ценят и уважават всяка нация, държава и законно избрано управление.
179
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама това лично Путин го прави! Щом не си скапан уркофил значи Путин те води!
178
5
 
11
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 месеца
Украйна е фалирала държава. Полша вече се надява да си върне Лвов и принадлежащата му западна част, Румъния се надява да си прибере Бесарабия, Унгария - Задкарпатието. И най вероятно през следващата година ще могат и да си ги получат. Тогава ще имаме удоволствието да видим как същите тези евроатлантици, които сега с пяна на уста доказват, че не може да се анексира територия от суверенна държава (като забравят Косово естествено) ще започнат да разправят, че тези отделяния са добри и правилни.
177
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Румъняска БКП, Румънците са предимно славяни(българи и руснаци) по произход и са православни, сменен е езика и азбуката(Кирилицата) им през 1861 година, когато австриец застава начело на новообразуваната им държава, има и малко унгарци в Трансилвания, смесени. Повечето си територии, получават от Русия и с благословията на Русия, дори и тези, които са били български области. Другото са измислени "Приказки от хиляда и една нощ" и несъществувала никога "Римска империя"
176
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Румъняска БКП И какво като е била румънка, какво ти пречи? При бай Тошо бяхме добре, не е важно какъв е бил произхода му, а какви са били делата му.
175
2
 
3
 
! Отговори
Варненец преди 3 месеца
ДО 8 000 000 МЕКСИКАНЦИ И ОТ ТОЯ РАЙОН СА НАВОДНИЛИ САЩ /// и сега на теб ли да вярвам или на говорителя на бялата барака, който каза, че се работи усилено с мексиканските власти, мигрантите да бъдат спирани на южната граница с Мексико. Тоест тези мексиканци за по-пряко минават през Гватемала, така ли?
174
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знам дали е вярно, но Зеленски толкова е полудял от безсилие и за кожата си, че е заплашил , че ако не му пратят оръжия, ще има трета световна война, слава богу, до това не се стигна и оръжия също не получи! Обаче не знам как и защо, но е отстранил съперника си за поста.
173
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да ,то сега Путин виновен че ЕС приема мигранти от кол и въже,и дава.милиарди,а след това за собствения си народ нямат пари
172
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 7, Всъщност, Украйна винаги е била Русия и е част от Русия, самите украинци, също са руснаци по произход и то не просто като нация, а по кръвна линия, това е същото, като например Лавров да отиде в някой щат на щатите и да раздава курабийки и да ги подготвя за нападение над щатите чрез нацизъм и да ги изпраща да убиват собственото си население. Но всъщност, четох, че от ЦРУ са казали, че не се интересуват повече от Украйна, което е надежда за мир, все пак! В момента, Зеленски е сам.
171
2
 
5
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 3 месеца
ISW: Азов, Десен сектор и Айдар са благотворителни организации а Бандера е бил първи брат"чед на майка Тереза.
170
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Все правоверни източници : Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната (ISW), предава "Украинская правда.... ужас....
169
2
 
3
 
! Отговори
до Варненец преди 3 месеца
Бакоо тия коментари като твоите са от 80 години измисли нещо по интересно.
168
3
 
3
 
! Отговори
БС преди 3 месеца
Ха, ха ... Колко неграмотно написано, от промити мозъци.
167
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Моляяяя???!!? Русия използвала национализма, за да скара Украйна със съседите й? А какво правиха американците и британците от 1991 г. насам в Украйна? Не култивираха ли див украински национализъм, насочен срещу най-големия съсед на Украйна? То не бяха ***, Мордор, *** и прочее. Честно, то само заглавието е толкова нагло, че няма какво да се чете нататък. Да не познавахме сума руснаци и украинци, да не знаем за какво говорим. Ама не е баш тъй.