Зеленски: Ситуацията е изключително трудна на някои точки на фронта

Руските сили се възползват от закъсняването на помощта за Украйна
20 фев 2024 08:50, Елка Василева
274
Зеленски: Ситуацията е изключително трудна на някои точки на фронта
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в ежедневното си видеообръщение, че ситуацията е изключително трудна на някои точки на фронта, предаде Франс  прес.

Според него украинската армия е изправена пред една изключително трудна ситуация пред руските сили, които се възползват от закъсненията на западните страни в доставката на военна помощ за Украйна.

Още по темата
"Ситуацията е изключително трудна в няколко точки на фронтовата линия, където руските сили са съсредоточили максимални резерви. Те се възползват от закъснението на помощта за Украйна“, заяви Зеленски и добави, че на украинските сили не достига артилерия и че те имат също нужда както от средства за противовъздушна отбрана за фронтовата линия, така и за оръжия с по-голям обсег.

Украинският президент каза, че Киев работи със своите партньори възможно най-усилено за подновяване и разширяване на подкрепата за Украйна, посочва агенция Укринформ.

Той благодари на своите сънародници, на украинските компании и на партньорите на Украйна, които вече са ангажирани с производство в страната на оръжия, артилерийски снаряди, дронове и системи за електронна борба.

 Руските сили преминават в настъпление в Източна и Южна Украйна и наскоро превзеха силно укрепения град Авдеевка в Донецка област, с което постигнаха първата си голяма победа след превземането на Бахмут през май 2023 г., посочва АФП.

Украинската армия заяви, че е изправена пред "масиран огън" от страна на руските сили, които предприемат офанзива в Запорожка област в южната част на страната.

Украинският командир Олександър Тарнавски заяви, че руските войски извършват множество атаки, особено край село Роботине - едно от малкото места, където Украйна е успяла да си възвърне позиции по време на контраофанзивата миналото лято.

Руската армия се опитва да напредва с "малки щурмови групи, подкрепяни от бронирани части", написа той в "Телеграм".

"Тези опити за настъпление бяха пресечени, а врагът беше ликвидиран в района на Роботине", заяви Тарнавски, който командва украинските сили в района.

Подобно на много други места в Източна Украйна, Роботине беше напълно изравнено със земята след месеци на артилерийски обстрел.

Руският президент Владимир Путин приветства превземането на Авдеевка като "важна победа" за неговите войски само няколко дни преди втората годишнина от началото на руската инвазия на 24 февруари, отбелязва АФП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Не едно животно Случайно да знаеш че е международна практика да се дава гражданство ако служиш в еди кои си поделения и ако служиш ти премахват съдимост? Да си чувал за Чуждестранния Легион? Подобни подразделения има и в САЩ армия като профитата изобщо не понасят да работят с личния състав, стават само за охранителни функции, в бойна обстановка вместо да атакуват си пазят кожата - различна мотивация - искат да живеят в Америка не да умрат за Америка
192
1
 
0
 
! Отговори
Вълчо преди 2 месеца
Още едно руско летище с половината му персонал и самолети днеска отиде при Москва и куников.Там вече са цяла колекция все симпатяги а герасимката ги води
191
0
 
4
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 2 месеца
Вън наглите окраинци!
190
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Таранколу. Com Проверих в мрежата няма новини за Курск никакви освен че въпросния ликвидиран в Испания индивид който отвлече хеликоптер и заради него загинаха руски летци е излетял от Курското летище. ЗАЩО ПИШЕТЕ ПОДОБНИ ФЕЙКОВЕ КОИТО ТОЧНО ЗА 5 МИН И ЕДНО ЕЛЕМЕНТАРНО ТЪРСЕНЕ В МРЕЖАТА СЕ ОБОРВАТ?
189
2
 
0
 
! Отговори
Муахаха преди 2 месеца
То за това ли толкоз зор си дават рашистанците вече 2 години и кусур.:)))
188
1
 
0
 
! Отговори
Не едно животно преди 2 месеца
До Боби.Разбирам всичко,но явно ти мен не разбираш.Зай да не обсъждаме дреболии като тора кви са азовците или пък кой квартал мотивация има че 2 год вече рус армия така я мотивират че събира от кол и въже утрпки да се бият на нейна страна.Не ми се мисли какво щеше да е ако укр разполагаше с наполовина от рус ресурс,че и така се смея,но искам да кажа следното-срещу рус е изправен целия бял свят и до сега нито Наполеон,Нино хитлер нито пък а македонски са завладели света,а едва ли Путин ще успее
187
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Муахаха РФ имат БКаБ 1500(бетонобойна анти бункер с лазерно насочване) и 500, 1500 и 3000км ФАБ с УМПК модули които 95% от бункерите просто ги изтърбушват - по-едрите калибри се ползват за бетонните укрепления. И основното при тези боеприпаси не е да гръмнат личен състав а Бетонния бункер където се съхраняват боеприпасите на защитниците на съответния укрепен район. Без Логистика - Тоест Медевак, Доставка на ротация и попълнения и най-важното боеприпаси Всяка крепост пада след серия шамари...
186
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Не едно животно Второто което не отчиташ са ударите по тила и пунктовете за временно дислоциране. Химарс практически свършиха. Удари по тила и временно съсредоточаване на РФ сили в момента практически не се прави а РФ само увеличава тези удари - ползват се бомбите с УМПК ггрррр. Бомбите са произведени още по СССР време... Последното което видяхме удари с УМПК бомби по местата където има опорни бункери на самия фронт. Това не са ти дрони с 3-5кг БЧ и то обикновено ръчно направена. 500кг кбум
185
1
 
3
 
! Отговори
v преди 2 месеца
Зельо тъпуту работи усилено за пълното заличаване на Укрия
184
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Не едно животно Разбиаш ли всичко опира до мотивацията. Неонациските поделения като Азов са изключително боеспособни и много донре снабдени и срещу тях РФ войски търпят значителни загуби. Единственото хубаво нещо е че въпросните неонацисти един по един приключват жизнения си път. Основната част от ВСУ за разлика от РФ армия са принудително мобилизирани обикновени хора. В РФ основата са Наемници а в някои части и Главорези социопати съвсем сериозно го казвам. Освен това ЛДНР - кръвнина търсят!
183
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички руски били в България да си взимат паметниците на чело с Альоша,по една кремаклийка и вон при вожда ви.Там ще ги посрещнат,руски паспорти и марш всичката смееет на фронта а там всички прсета на кюфтета
182
5
 
1
 
! Отговори
Муахаха преди 2 месеца
Муахаха.Укрепителните съоръжения от Авдиивка от 10 дни са прехвърлени в Северна.Там пак ще се смелят поне 50-60 000 рус ки карабатака.хххх
181
1
 
3
 
! Отговори
Вън наглите урки! преди 2 месеца
Отново налазиха българския форум.
180
1
 
4
 
! Отговори
Така е преди 2 месеца
Най-укрепения пункт в целия свят. 9 години е укрепван инженерно със западни консултанти.И подземни тунели. Огромен коксов завод с огромни бетонови съоръжения! Ние нямаме такъв и не можем да си представим какво губят окраинците.
179
4
 
1
 
! Отговори
Таранколу. Com преди 2 месеца
На летището в Курск са биле ударени 5 самолета от които 2 бомбардировача,3 ракетни комплекса S 300 и 2 бр ПВО панцир с1.Всичко изгарело.Браво и хаерлия да е така всеки ден.Слава Украйна.Героям Слава.Чачкайте пияница руснаци безпощадно.Скоро ще гори и Кремлинг
178
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
хаха малко градче викате и 5 къщи. Най-укрепения пункт в целия свят. 9 години е укрепван инженерно със западни консултанти. Не минава този лаф.
177
2
 
3
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 2 месеца
Вън наглите окраинци!
176
3
 
1
 
! Отговори
Прокопии преди 2 месеца
Влезте в нета където пожелаят болните ви глави там,дали на телеграм,дали на ютюб,дали някъде др и вижте вашите колко от тях лежат в калта при Авдиевка.Вижте колко техника изпържена стои руска.За град от 1000 човека и 5 стени+ бездомните кучета мелачката смля към 50 000 рашиста и 300 танка без другото като самолети и т.н..Същата еуфория ви гонене след Бахмут.Тогава също Фронта беше пречупен и Украйна бе на колене нали.Е да ама не.И сега пак едно си баба знае,едно си баба бае.Смешна работа
175
3
 
0
 
! Отговори
Не едно животно преди 2 месеца
Познавайки и то добре:)руската история знам също че всички проблеми в тази държава са се решавали от вътре а не от вън и то по един единствен вачин.Изкл направи Миша Гурбачов,който избяга не къде да е а в сащ.Този път отново вероятно ще е така и проблема ще се реши както и др до сега:)
174
1
 
1
 
! Отговори
кубанская столица преди 2 месеца
Две нивини, одна лоша, друга хубава. Хубава е, че помощта за Украина се закъснява завинаги. Лоша е, че хора не могат да чета Dnes повече. Само ако имаш VPN. И така например немецкая die Welt, всичка украинска пресса и тд.