Зеленски: Ситуацията е изключително трудна на някои точки на фронта

Руските сили се възползват от закъсняването на помощта за Украйна
20 фев 2024 08:50, Елка Василева
274
Зеленски: Ситуацията е изключително трудна на някои точки на фронта
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в ежедневното си видеообръщение, че ситуацията е изключително трудна на някои точки на фронта, предаде Франс  прес.

Според него украинската армия е изправена пред една изключително трудна ситуация пред руските сили, които се възползват от закъсненията на западните страни в доставката на военна помощ за Украйна.

Още по темата
"Ситуацията е изключително трудна в няколко точки на фронтовата линия, където руските сили са съсредоточили максимални резерви. Те се възползват от закъснението на помощта за Украйна“, заяви Зеленски и добави, че на украинските сили не достига артилерия и че те имат също нужда както от средства за противовъздушна отбрана за фронтовата линия, така и за оръжия с по-голям обсег.

Украинският президент каза, че Киев работи със своите партньори възможно най-усилено за подновяване и разширяване на подкрепата за Украйна, посочва агенция Укринформ.

Той благодари на своите сънародници, на украинските компании и на партньорите на Украйна, които вече са ангажирани с производство в страната на оръжия, артилерийски снаряди, дронове и системи за електронна борба.

 Руските сили преминават в настъпление в Източна и Южна Украйна и наскоро превзеха силно укрепения град Авдеевка в Донецка област, с което постигнаха първата си голяма победа след превземането на Бахмут през май 2023 г., посочва АФП.

Украинската армия заяви, че е изправена пред "масиран огън" от страна на руските сили, които предприемат офанзива в Запорожка област в южната част на страната.

Украинският командир Олександър Тарнавски заяви, че руските войски извършват множество атаки, особено край село Роботине - едно от малкото места, където Украйна е успяла да си възвърне позиции по време на контраофанзивата миналото лято.

Руската армия се опитва да напредва с "малки щурмови групи, подкрепяни от бронирани части", написа той в "Телеграм".

"Тези опити за настъпление бяха пресечени, а врагът беше ликвидиран в района на Роботине", заяви Тарнавски, който командва украинските сили в района.

Подобно на много други места в Източна Украйна, Роботине беше напълно изравнено със земята след месеци на артилерийски обстрел.

Руският президент Владимир Путин приветства превземането на Авдеевка като "важна победа" за неговите войски само няколко дни преди втората годишнина от началото на руската инвазия на 24 февруари, отбелязва АФП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
0
 
! Отговори
Вай вай преди 2 месеца
В Русия има 12 млн гастербайтери...Как гастербаитери-не са ли руснаци:)нали са част от рф.Питам понеже и в Европа има доста а и в САЩ мексиканците са бая
172
2
 
0
 
! Отговори
Не едно животно преди 2 месеца
Пак сазвам-рысия ще спечели майната когато руският чосквич спечели формула1.*** няма да се предаде докато има подкрепа от Европа и САЩ а такава ще има.Войната е трагедия и за двата народа,но понеже се говори че едва ли не западат воюва с русия в война започната от втората за съжаление тази трагедия ще продължи още толкова дълго колкото е необходимо а по губещи от двата отбора-западния и руския смятам че вторият е доста по губещ.За това мир-Да но не и на рус.условия
171
1
 
3
 
! Отговори
ф преди 2 месеца
В Расия има 12 млн. гастарбайтери от бившите републики. За да не мобилизират руснаци сега по бърза процедура им дават руско гражданство и като руски граждани - веднага на фронта.Няма шанс Украйна да победи. Веднага - капитулация и да подписват мир.
170
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
парите свършват войната също...
169
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зеленски не си остана клоун......
168
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
нИКОЙ не е виновен на Украйна че е използвана за жив щит с/у Русия , Украйна си е предоставила територията за военни действия м/у Запада / САЩ / и Русия , И на уличните кучета вече е ясно м/у кои е войната .Също и , интересното е че ЕС е прецакан , защото , КЪДЕ Е ТРЪГнаЛ ЗАПАДА , КАТО НЯМА ОРЪЖИЕ И АРМИЯ ,... ТРЪМП ясно нИ каЗА :Не ме търсете !
167
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До . ---- Ами Бате , Зеленски иска мир , но САЩ не дават , Зелето ще играе хорото до края .... ''НЯМА НЕ ИСКАМ , НЯМА НЕ ДЕЙ ... ''
166
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аве , Еленски , нали сте победители , Русия няма ракети , Путин пак умря , давай , до последният украинец , после минаваме на , до последният европеец , Тръмп може да си смени мнението след 4 мандата !
165
1
 
18
 
! Отговори
. преди 2 месеца
Аз, който съм най-умният на Балканският полуостров, още миналата година написах,че Зеленски трябва веднага да подпише мира, защото иначе оня ще му избие народа.И това вече се случи.Предполагам, че половината украинци вече са емигрирали или избити. Украйна едва ли има повече от 15 млн. вече.Зеленски няма избор -отстъпва територии за да запази малкото си хора ,които останаха живи.
164
1
 
0
 
! Отговори
Не едно животно преди 2 месеца
Нямам ток и трябва да изляза.Ще се вкл по късно и щи продължим ако разбира се желаеш Боби.
163
9
 
1
 
! Отговори
Не едно животно преди 2 месеца
2 бригади укр отблъскване 7 бригади рус,като от някои от рус бригади оцелява малцина а др са достигнали до 30% редукция с което реално губят голяма част от боеспособността си-казват го точно авторитетни рус блогъри на които за 2 год се убедих че може сравнително да се вярва.ДА-укр пуснаха кръв защото по някога за да спасиш ръката трябва да жертваш някои пръст от нея ,но руската е в съотношение 4 към 1.
162
10
 
1
 
! Отговори
Не едно животно преди 2 месеца
До Боби.По написаното от теб излиза че укр отдавна трябваше да е без 1 войник но както виждаш не е а и не си е ползвала затворниците за разлика от рус.Последно при бомбардировките в Авдиивка над индустриалната зона с тежки бомби загинаха повече рус от колкото укр-сами избиха своите и то не за 1 път.Цената платена за града от рус страна е несъизмерима с укр понеже 70%от укр вече бяха изтеглени когато рус започна да затваря кръгът и при затварянето му рус части бяха ударени по фланговете
161
5
 
2
 
! Отговори
Не едно животно преди 2 месеца
Проблема е в др Боби.Плоблема е че рус геополитически е много по ,лизо до Европа от колкото до която и да е държава в Азия или от др страна на Урал.След стореното обаче Европа неще да чува и да има нищо общо с русия а от това втората повече губи от колкото да печели.Оства и да гледа само на изток в средно и дългосрочен план а там много много няма кво да види и го знае добре.За това смятам че от тази ненужна война рус ще изгуби повече от колкото ще спечели ,ез значение на останалото
160
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Не едно животно Значи Военен континген на РФ в Ъкрайна започна с 150к + 50к ЛНР ДНР + 25к Вагнер. След това добавиха 300к Мобилизация и по думите на Песков 400к Доброволци След това Вагнер се изнесе в Африка. Според обобщени данни са загинали около 50000 и ранени 150000 дългсрочно лечение Тоест РФ има на фронта ололо 700к сили. ВСУ са загубили убити и безследно изчезнали(?!? не прибрани от полето трупове) вече доближаващо Милион(е как така - само послените два искандера са над 2000 убити ВСУ)
159
1
 
1
 
! Отговори
Вс ти е ясно преди 2 месеца
До 163 не ми е ясно.Нато помага за утилизирането на вражеска армия,доказала многократно че разбира само от бой и нищо повече.Това е превантивно поведение с цел отстрашване на противника така че да не си мисли глупостите.Укр е неутрална територия както за нато,така и за ес в тази война.нато и ес помагат и ще помагат както се вижда колкото е необходимо дори и с мънички спънки като тръмп и орбан:)
158
5
 
1
 
! Отговори
Не едно животно преди 2 месеца
Ех ,оби боби.Не знам каква демитаризация връи но виждам как връи редукцията на рус армия с пълна пара.Елита и който беше подготвян за война с Нато точно е редуциран почти до 0 и обогатява плодородната и без това укр почва.Бият се затворници и донаборници и се хвърлят в мелачката ,без на рус да и пука за човешкия живот.Това показва колко първично и прим.атско е рус командване и строй
157
0
 
2
 
! Отговори
mm преди 2 месеца
Монито Пейков май скоро ще пише за преименуване на друг булевард с името на Зеленски.Пък другото Мони Паси ще го дават как реве по тв.
156
0
 
7
 
! Отговори
не ми е ясно преди 2 месеца
Украйна ли воюва с Русия, или САЩ и ЕС? Нещо като "втори фронт" по време на ВСВ.
155
4
 
0
 
! Отговори
Животното преди 2 месеца
До боби.нато както вс виждаме се и ще се разширява колкото и да ве ви кефи факта.Да се разширява и рф в посока която пожелае-нато няма против,но в историята на Русия,ако я познаваш,още от царско време винаги е водила завоевателни войни спрямо съседите си и няма един договор,който да си струва хартията на която е написан.И защо вс искат в нато се запитан,а не обратното
154
4
 
1
 
! Отговори
Не едно животно преди 2 месеца
До Боби.Слава богу че нато не влиза да воюва а и няма причина да го прави.За сега!Помага само за редукцията на рус армия и ще помага колкото е неовходимо-това 1.От написаното от теб добре се вижда кой е агресор и кой не е и точно за това не нато или др нападна рус а рус нападна суверенна държава,не желаеща да е под кремълски чехъл.Ето това е разликата и ето кой е агресора-2И Слава богу, той и Путин много внимава да не стане сакатлък,че рус не воюва с нато,че иначе рус фед щеше да е история