Какво казват черните кутии от самолета на Качински?

Полските власти публикуваха записите от катастрофата край Смоленск
1 юни 2010 19:25,
150
Какво казват черните кутии от самолета на Качински?
Черните кутии от разбилия се край Смоленск самолет. Снимка: БГНЕС

Полските власти публикуваха записите от черните кутии на разбилия се край руския град Смоленск самолет, в който пътуваше президентът Лех Качински.

Записите съдържат множество предупреждения от автоматичната бордова система на самолета, според които машината трябва да набере височина. Предупрежденията са отправени точно преди катастрофата.

„Издигни се, издигни се... Терен отпред“, гласи едно от предупрежденията.

Още по темата

На записите се чува и пилотът, който ругае.

При катастрофата на 10 април загинаха президентът на Полша Лех Качински и още 95 високопоставени полски представители.

В понеделник руските власти, които разследват трагичния инцидент, предадоха на Полша черните кутии от разбилия се самолет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
1
 
! Отговори
eeee преди 13 години
(командирът): Директоре (Мариуш Казана, началник на полския дипломатически протокол - бел.ред.), има мъгла... Точно сега при тези атмосферни условия няма да можем да кацнем. Ще опитаме да се приземим, ще направим един опит, но вероятно нищо няма да се получи. Ако се окаже (не се разбира от записа), какво правим? Нямаме достатъчно гориво до... (не се разбира от записа). (Казана): Е, тогава ще имаме проблем. (командирът): Можем да останем до 30 минути и след тов
101
0
 
0
 
! Отговори
eeee преди 13 години
10:25:01(командирът): Благодаря, ако е ОК, ще се опитаме да кацнем, но ако атмосферните условия са лоши, ще се издигнем и ще опитаме второ кацане.10:25:12 (въздушен контрол): Ако опитате да кацнете, ще имате ли достатъчно гориво до резервното летище? (командирът): Ще имаме достатъчно.10:26:05 (втори пилот): Ето, те (полският самолет с журналисти, кацнал по-рано същата сутрин без проблеми в Смоленск - бел.ред.) успяха. А и те казваха, че има мъгла...
100
0
 
0
 
! Отговори
eeee преди 13 години
10:11:01 (вторият пилот): Никой не вижда земята... Вижда се нещо... Може би няма да има трагедия.10:17:40 (командирът): Не е добре, мъглата се спусна. Не се знае дали ще се приземим там. (стюардеса): Наистина? (непознат глас): И ако не се приземим, тогава какво? (командирът): Ще се издигнем отново.10:23:59 (въздушен контрол): Каква алтернатива от летища имате? (командирът): Витебск, Минск.10:25:01(командирът): Благодаря, ако е
99
1
 
0
 
! Отговори
izne преди 13 години
немога да разбера защо *** ми изтриха линка към транскрипта, който постнах? да не би да ви е страх, че хората ще прочетат истината и ще видят че ги лъжете за пореден път? "пилота" не ругае, неустановен глас казва "KURWAAA" точно на края на записа, което е нормално. намерете транскрипта като отидете при Wiki и търсите "2010 Polish Air Force Tu-154 crash"
98
2
 
3
 
! Отговори
Чужденец преди 13 години
Чета ви коментарите и установявам за пореден път колко е велик бългаския Народ. Всяка биолигична единица от този Народ е високо ерудирана по всички възможни теми съществуващи в необятаната Вселена.
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не съм слушала записите, но има няколко категории хора с чиито мнения, да не кажа заповеди, дори и президентите и кралете трябва да се съобразяват. Пилотите и докторите. Защото може и да си най-великия ама като не следваш съвета на доктора... същото е за пилотите. Животът ти е в неговите ръце, ще си преглътнеш капризите и ще изпълняваш, защото иначе... виждате какво става когато желанието вземе връх над здравия разум!
96
1
 
1
 
! Отговори
НаблюдаващЕ :-) преди 13 години
В записа има една забележка на директора на дипломатическия протокол на МВнР на Полша Казана, който също е бил в кабината на пилотите (по време на полета кабината е била малък разграден хан, пълно със зяпачи, отговориници и любопитни), който 10 минути преди катастрофата заявява: - Засега няма решение на президента какво да се прави по-нататъкНо подобно разрешение, очевидно, се получава, защото след 30 сек. същият господин завявява:- Спускаме се (Идет на посадку/Podchodzi do ladowania)
95
1
 
1
 
! Отговори
НаблюдаващЕ :-) преди 13 години
@ 96 ники:Ако се беше поинтересувал по-дълбоко от темета, щеше да знаеш, че пилота на Качински след случая за който говориш, е УВОЛНЕН!А случаят е бил, че са го заставили да каца във Тбилиси по време на войната Русия-Грузия, докато пилотът преценява, че това не е безопасно и НЕ КАЦА.Така, че натискът върху пилотите, пасивен или активен, е реален.
94
0
 
3
 
! Отговори
ники преди 13 години
Предлагам да спрем да спорим по неща, които знаем само по вестници. Каквото е било,било. За съжаление хората не могат да се върнат, но ако има и най- малкото съмнение за вмешателство в работата на пилота... нека да си направят изводи управляващите от всички страни, за да не се повпаря повече.
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а случайно да имате линк към пълния запис (където се чува висшестоящтия военен да дава команди и да заплашва с уволнения), както ругантните на пилота когато крилото се удряло в дърво? иска ми се да чуя, но в нета намирам 30 секунди запис който дори неможе да се каже че е от този самолет, нито пък нещо се случва на него.
92
5
 
4
 
! Отговори
преди 13 години
Много неграмотна новина! Автоматичните предупреждения се чуват при много успешни кацания! А пилотът ругае чак когато крилото удря дърво! От записите на черната кутия става ясно, че контролерът от руското летище им съобщава, че са на добра височина, когато самолетът е 60 метра под глисадата, а заповедта да прекратят захода е подадена чак когато самолетът се разбива! Няма и никакви доказателства Качински да е нареждал каквото и да е.
91
0
 
24
 
! Отговори
ники преди 13 години
до шоп - 93. Не разбирам защо си недоволен. В пилотската кабина пилота е цар. Ако той каже няма да извърша тази маневра никой не може да го застави.Още повече че писаха че е имало подобен случай и преди, пилотите отказали и били заплашени с уволнение.Така че аз не пиша нещо ново. А колкото до това дали съм *** или не - ако се съди по положителни и отрицателни отговори ... ясно е ...
90
14
 
2
 
! Отговори
аз преди 13 години
Пилотът ругае, вместо да се моли! Отишъл с ругатня на оня свят! Ясно е къде е отишъл!
89
0
 
12
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
60, дай да не говорим за двигатели.Вярно е, на първите мигове е имало точно копие на двигатели Ролс Ройс, но от тогава Руснаците не са стояли на едно място.А какво ще кажеш, за ракетните двигатели, произведени през 70-те години и стояли на склад с дълбока консервация,и изкупени до един от САЩ, тъй като и до днес те нямат аналог в света по тяга?Американските ракети , извеждащи тежки спътници и части за орбитални станции ,летят с "остарели технологично" двигатели от 70-те години "Сделано в СССР"?
88
6
 
33
 
! Отговори
ники преди 13 години
На всеки стана ясно, че в пилотската кабина е присъствувал висш военен, който като последен тапир мисли, че разбира от всичко и най - вероятно е изпълнявал нареждане на самонадеяният президент. Нещастниците, пилоти за да не ги уволнят предпочитат да се самоубият. Нека това да е и предупреждение към самозабравилите се политици и висши кръгове, които за щастие не са по - силни от природата. Иначе жалко за хорицата...
87
0
 
11
 
! Отговори
МЪГЛАТА преди 13 години
ЛЕКА ИМ ПРЪСТ
86
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
направо немога да повярвам колко неадекватни коментари се пишат тук. аз лично се надявах някой да е написал нещо по темата, но 96% от написаното тук като коментари е толкова жалко, че отново си припомних колко много искам да се махна от този *** наречен "Б"ългария. ясно, знаем че сте комплексари, но защо държите да го натяквате, вместо да се образовате? човек се учи докато е жив и няма нищо лошо в това. лошото е когато сте кухи като 100 хралупи и си мислите, че заближдавате някой. get a life!
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лека ви нощ, омръзнахте ми вече.
84
3
 
8
 
! Отговори
Nyakoy si преди 13 години
60 " Ако руснака беше толкова добър, щеше да прави най-добрите самолетни двигатели - но не прави" Toy gi pravi ,samo 4e ti ne znaesh tova. Amerika nyama oshte dvigatel raven na dvigatelya na MIG 25
83
5
 
1
 
! Отговори
Nyakoy si преди 13 години
44 " направили Еърбъс 380, Боинг 747 и прочие, не могат да направят нещо като Руслан или Мрия? Не са го направили, защото nyamat tolkova mnogo pari !!!