За първи път от 14 г.: Отряд разстреля затворник в Юта

Рони Лий Гарднър чакаше изпълнение на присъдата от 25 години
18 юни 2010 10:22,
246

Последната снимка на Рони Лий Гарднър, с която медиите разполагат - от 2008 година. Снимка: БГНЕС 

Американски затворник, осъден на смърт, бе разстрелян в Юта, в първата подобна екзекуция от 14 години насам, съобщи ВВС.

Рони Лий Гарднър, който 25 години чакаше изпълнението на присъдата си, почина малко след 12 часа тази нощ местно време (6 часа сутринта по Гринуич). Разстрелът стана факт малко след като и последното обжалване, подадено от адвоката на осъдения, бе отхвърлено.

49-годишният Гарднър е избрал точно разстрела за изпълнение на присъдата си преди този метод да бъде забранен от щата Юта през 2004 година.

От 1976 година насам той е едва третият човек, убиван по този начин в изпълнение на смъртна присъда.

Гарднър е осъден през 1985 година, след като застрелял адвокат. Случката се разиграла в съдебната зала, където срещу него вървяло друго дело за убийство.

Часове преди планираната екзекуция, Върховният съд на САЩ – най-високопоставеният в страната, отхвърли последното обжалване на Гарднър.

Губернаторът на Юта Гари Хърбърт също отхвърли молбата за отлагане на изпълнението на присъдата. Аргументът му беше, че адвокатите на осъдения не разполагат с нищо ново, което да представят пред съда.

 Във вторник Гардър е изял последната си вечеря: пържола, омар, ябълков пай, ванилов сладолед и чаша 7-up, след което започнал 48-часов пост.

Още по темата

Екзекуцията е извършена от отряд от петима мъже. Четири от пушките са били заредени с истински патрони, а петата е била с халосни, така че нито един от стрелците не знае чии са били фаталните изстрели. 

Гарднър е бил сложен на черен метален стол, завързан и с качулка на главата. На гърдите му е имало мишена, а преди изстрелите е имал възможност да каже нещо за последно.

Осъдените на смърт в Юта от десетилетия имат възможност да изберат как точно да бъдат умъртвени. Властите обаче забраниха разстрела през 2004 година и стандартен начин за изпълнение на екзекуция стана инжекцията. Методът обаче важи за затворниците, осъдени преди 2004 година, които са избрали точно разстрела. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
12
 
2
 
! Отговори
V преди 13 години
"Четири от пушките са били заредени с истински патрони, а петата е била с халосни, така че нито един от стрелците не знае чии са били фаталните изстрели. "ХАХАХАХАХХА, молу не спете като пишете !!!
5
7
 
39
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Крайно време е да почерпим опит от демократичните ни американски братя и ние също да започнем да пращаме убийците при Господ - за да ги съди Той!
4
14
 
15
 
! Отговори
Често говорим преди 13 години
във форумите, след поредното убийство тук, че трябва да се върне смъртното наказание. А сега чета подробностите и сърцето ми се свива.
3
5
 
4
 
! Отговори
haha преди 13 години
Ъъъъ... добреее...
2
4
 
31
 
! Отговори
? преди 13 години
Защо няма коментари?.........Там май не си поплюват хората, а растрел получаваш също разтрел!...Ей на тва му се казва коректност.
1
41
 
20
 
! Отговори
harison преди 13 години
Nikoi nqma pravo da otnema 4ove6ki jivot!samo Gospod moje da sadi!