Медведев спря газа на Беларус, искали да си плащат с пирожки

Минск дължи на Москва около $200 млн.
21 юни 2010 11:47,
107
Медведев спря газа на Беларус, искали да си плащат с пирожки
Снимка: БГНЕС

Руската държавна компания Газпром започна да спира доставките на природен газ за съседен Беларус заради огромните неизплатени задължения. Лично президентът Дмитрий Медведев нареди доставките да бъдат спрени, съобщи ВВС.

Миналата седмица Медведев предупреди Беларус, че ако не си плати дълговете до пет дни, доставките ще започнат да спират.

Според Газпром Минск й дължи около 200 милиона долара, натрупани заради увеличението на цените на газа.

Около 1/5 от европейските доставки на газ минават през Беларус.

Засега не е ясно дали неуредиците между двете държави ще засегнат европейските потребители, както и дали Газпром ще може да изпраща повече газ през Украйна.

Днес доставките към Беларус са били намалени с 15%, като в следващите дни постепенно ще намалеят с 80%, ако няма промяна в отношенията между двете страни.

Беларус не отрича, че има дълг към Русия, но предлага да го погаси с оборудване, машини и "всякакъв друг вид продукти". 

Медведев обаче отхвърли тази възможност и обясни, че чуждите плащания трябва да бъдат извършвани във валута.

„Газпром не може да приеме погасяването на дълговете към компанията да бъдат правени с пирожки, масло, сирене или нещо подобно“, каза той.

Беларус от своя страна наскоро призна, че има финансови затруднения и отказва да плати.

Миналата година Москва вдигна цените на газовите доставки за Беларус от 150 долара за 1000 кубични метри до 162,20 долара през първото тримесечие на 2010 г., и до 184,80 – през второто. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
матрьошка преди 13 години
МИ ПИРОЖКА С МЕД НЕ ВЪРВИ
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tazi gaz ruska li e ili ot porobenite narodi?
60
1
 
3
 
! Отговори
Hippaforalkus преди 13 години
Малко сложно ще забранят сечта на дървета, особено на големите снабдители...Най-тежката зима съм я изкарвал с 2 тона въглища и 3 кубика дъб/бук... За "екологията" пък още повече ме боли репродуктора. Да дойдат и да ми казват какво не съм можел да правя в собствената ми къща, а още повече - колко по-малки градчета и села се отопляват ОСНОВНО с това.
59
0
 
4
 
! Отговори
Vute преди 13 години
дреме ми, я съм си енергиино независим, паля камината, пълна каната с вино па навънка нека си вали, я съм си добре :)))
58
0
 
1
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Vmesto pirojki,moje s matrio6ki.
57
3
 
8
 
! Отговори
PENE преди 13 години
Да е готвят и в България ! - Казал Медведев !На тях ще им спрем газа през зимата , че дарзбере онзи главоч от Банкя по - добре каде е сбъркал ! - Отвърнал му Путин !
56
0
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 13 години
Че кво не им харесва Медведев на пирожките?! В тях е бъдещето! ;)
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знаех, че Медведев е служител на Газпром и може да издава заповеди за спиране и пускане на газа, ако е така то ролята на президент на Русия я изпълнява по съвместителство.
54
1
 
4
 
! Отговори
Калин преди 13 години
коне с капаци гледащи само напред мучащи лозунги и пробутващи фасадни шлагари някак си .. не коренсподират общите представи за нормално и развито общество, някак си да се обобщава не е прилично:) да поздравим гоце и сергея за светлото бъдеще което си реализираха за наша сметка? да ги поздравим за олигарсите и прочие безвремие и болшевизъм в които изпадна страната!
53
2
 
0
 
! Отговори
въй въй въй преди 13 години
Разбира се, че не е само той виновен. Но да се търси отговорност и от него. Да не се изключва от общата картина...Нали така :)
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
sega wse o6te li iskate gas ot bratu6kite a a
51
0
 
7
 
! Отговори
Калин преди 13 години
Костов е участвал в работна група, но като експерт :)нищо лошо няма в плана.. след дело номер четири, купоните на луканов и масовата приватизация на беров и виденов.. само Ив. Костов вие виновен :) е да а *** някакси не върви..
50
5
 
2
 
! Отговори
въй въй въй преди 13 години
"до: Анонименпод т.нар план ран и ът са се разписали бананаджии все видни *** и номенклатурчици!и какво му е лошото на плана? осъществен от *** като луканов, беров виденов, гоцета и сергеевци!крадливо и престъпно изпълнение!"Забрави Костов пич...
49
0
 
3
 
! Отговори
! преди 13 години
Ми Лукашенко досега им правеше фелацио с повод и без повод, но това не им попречи да го ковнат отзаде.
48
1
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
съгласен съм с теб, енергийната ефективност включва внедряването и използването на възобновяеми енергоизточници, включва дори и управлението на отпадъци и вторични продукти..и да монопол има!имаше агенция за енергийна ефективност, но т.нар нови и различни от герб .. не ровят там :)
47
6
 
2
 
! Отговори
tap4o преди 13 години
Edinstvenoto,koeto moje da se napravi e da se pojelae bavna,tuberkulozna,kafqva smurt za Rusia i ako moje otvreme navreme da se pee "mo6tno ''' za Rusia" i da se nadqvame drugarq policai da ne ni hvane! :(
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пълни глупости!Бъдещето е на слънчевата енергия.Неизчерпаем източник е вечен!Нарочно държат високи цените на соларните технологии.Искат монопол да има.Да могат като някой не им дава пари, да врътнат кранчето.Но хората са нмого вече и съзнават, че монополистите само задушават изкуствено напредъка на науката.Е да трудно е да убедиш някой в нещо ако не му даваш ток,вода,парно и т.н.Монопола командва хората и гарантира богатство на един за сметка на всички други.А ако всеки си прави енергия??
45
2
 
9
 
! Отговори
Калин преди 13 години
под т.нар план ран и ът са се разписали бананаджии все видни *** и номенклатурчици!и какво му е лошото на плана? осъществен от *** като луканов, беров виденов, гоцета и сергеевци!крадливо и престъпно изпълнение!
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще плащате като попове, защото сте последни на тръбата, и само едното драскане ви остава, марионетки такива. Както беше писал някой - истината боли, много боли, а вие дребни душици си се замолъгвайте, че живеете изобщо, тънещи във все по-дълбока криза, от която излизане няма да имате, а зимата като дойде ще ви е ооооще по-студено и тъмно и гладно, защото и паричките ви посвършиха. Ама иначе си лайте тук, то друго няма какво да правите.
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И на какво гориво ти е локалното парно?Дърва?Ами ако забранят да сесеч е?Казват не е екологично замърсяваш и край!Тогава кой и кого и за какво ще го хванеш?Аз чакам водородна горелка да измислят.Тогава е друго.наъ много да вали дъжд и да е мъгливо,ако всички се обзаведем и зарежем монополистите.