10 г. след потъването на "Курск" причините остават неизвестни

В Русия днес отдават почит на подводничарите
12 авг 2010 13:51, Елка Василева
118
10 г. след потъването на "Курск" причините остават неизвестни
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В Русия се провеждат траурни церемонии в памет на моряците от атомната подводница „Курск“, които загинаха преди десет години – на 12 август 2000 г. в Баренцово море. Трагедията отне живота на 118 подводничари. 

На руските кораби и подводници знамената ще бъдат спуснати наполовина, с минута мълчание ще бъде отдадена почит към паметта на членовете на екипажа на „Курск“, предаде ИТАР-ТАСС.

Причината за трагедията на подводницата и до днес остава неизвестна.

Досега официалната версия потъването на подводницата гласи, че трагедията е резултат на взрив на торпедо на нейния борд по време на подготовка за условна торпедна атака. 

Повечето роднини на подводничарите обаче са склонни да подкрепят друга версия – че „Курск“ е бил торпилиран от американската подводница „Мемфис“.

Носят се и безумни слухове, че след потъването на „Курск“ американците били опростили руски дълг – 10 милиарда долара или 118 милиарда, тоест по 1 милиард за всеки член на екипажа на „Курск“. 

Съгласно изводите на правителствената комисия причината за гибелта на екипажа е бил взрив на торпедо в носовия отсек на подводницата. Комисията, която работи повече от две години, установи точното време на смъртта на моряците.

 

Заключенията на експертите сочат, че смъртта е настъпила в разстояние от няколко секунди до 6-8 часа след експлозията и в момента на откриване на подводницата на 13 август вече е било невъзможно да бъдат спасени 23-мата моряци, останали в девети отсек. 

Непосредствено след взрива капитан-лейтенант Дмитрий Колесников е решил да остане в деветия отсек и да чака помощ, но на такава, съдейки по всичко, вече не са разчитали. „Шансове като че няма. Проценти 10-20“ – това е последният запис, направен от Колесников на 12 август в 15,15 часа, тоест четири часа след експлозията.

След това поради навлизане на вода в девети отсек се е взривила регенериращата пластина, която преработва въглеродния газ в кислород.

Капитанът е загинал намясто, тъй като се е намирал много близо до мястото на взрива, а останалите моряци са загинали секунди по-късно от отравяне с въглероден окис.

Причините за станалия в носовия отсек взрив обаче и до момента не са установени.

Следствието работеше по общо 19 версии.

Сред първите беше вероятността за чуждо торпедо, изстреляно срещу „Курск“ преднамерено.
 
Тогава се смяташе, че това може би са направили американски военни, тъй като няколко седмици преди трагедията подводницата се беше върнала от Средиземно море, където дълго време е следила американска ескадра, намирайки се под дъното на самолетоносач и оставайки незабелязана.

След това редица американски морски военачалници бяха отстранени от постовете си.

Казват, че „Курск“ и командир Лячин са станали едва ли не личен враг на американските ВМС и затова не се изключваше вероятността да са искали да отмъстят на екипажа, пише „Российская газета“.

Но части от чужд плавателен съд, от торпедо или взрив не бяха открити.

Освен това експерти посочват, че „Курск“ е можел да издържи малък ядрен взрив, да не говорим за торпедо.

Експертизата установи, че не е имало външно въздействие върху корпуса.
Макар че имаше версия за вина на екипажа, в нейна подкрепа не бяха открити съществени доказателства.
 
Експертите установиха, че началото на трагедията е поставила експлозия на резервоара на окислителя на 650-милиметрово торпедо.

От института по криминалистика към Федералната служба за сигурност стигнаха до извода, че не е било възможно да е имало външно въздействие върху него, тоест взривът е можел да стане единствено отвътре.
 

Възможно е да е имало производствен дефект или да се възникнали проблеми при зареждането в торпедния апарат, отбелязва „Российская газета“, но точни данни така и няма. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: курскподводница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименТам където е стъпил американски крак, цивилизацията изчезва и се установява войнстващ и унищожителен начин на живот. Примери в подкрепа на това има стотици, независимо, че историята на най-войнстващата нация в света- американската е само 200 години. То пък където е стъпил миризливият руски ботуш цари мир и благоденстие ли,***!!!справка-България,всички бивши руски републики и източна Европа,ама *** като тебе едно си знаят...
117
0
 
3
 
! Отговори
латинос преди 13 години
Темата пак е актуална покрай концерта на ДДТ...Хич не вярвам в жълти конспиративни теории, но на всеки разумен човек му е ясно, че политици и генерали отказваха дълго време помощ, с цената на живота, само и само да си запазят технологиите. Не че и янките не биха направили същото в подобни ситуации. Гнусен империализъм!
116
0
 
2
 
! Отговори
гейза мейзга преди 13 години
До АМАН ОТ ВАС 3 - Марш обратно в първи клас да си оправиш правописа, *** ! Сит търбух - за наука глух!
115
0
 
6
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Виж в Гугъла клипчето, за което писах в 110-111 и тогава пиши тук.Не е правено от Руснаци.Напълно документално, даже със снимки на извадения Курск.Умишлено са оставени да се удавят на само 100 метра дълбочина, при равно дъно и устойчива легнала на грунда подводница.За да няма свидетели.Бележките, писани от моряците преди смъртта им са засекретени, всички висши военни, които твърдят че е имало сблъсък с подводница на САЩ са уволнени, а остатъка от Курск е взривен от руснаците под вода.Виж клипа.
114
1
 
4
 
! Отговори
Торпедо...2 преди 13 години
Та него ли са искали да попречат да го покажат на китайците? Ти да не страдаш от умствена изостаналост бре? А другите дето благодарят на Путин, че не пуснал самолетите , дето "уж" търсели американската подводница, абе събудете се бе хора :) СССР го няма вече.Руснаците 3 дена не можаха да си спасят морячетата, Бог да ги прости, какви самолети, какви войни? Ехооо? *** изтрещелите русофилски тикви сте...имам чуство че сте правени в кварталния клуб на ОФ.
113
0
 
4
 
! Отговори
Торпедо...1 преди 13 години
Аман от русофили, с чугунени тикви и неграмотни при това!Ти с торпедото, вземи заеми стойка Г и чакай да ти влезе с 500 км/час. Това торпедо е от 30 години на въоръжение бре, ***. Стига с тези градски легенди, и скороста му е 360 км., като самите руснаци признават че торпедо с най-голяма подводна скорост е американско. Цитат: "Именно американцам принадлежит рекорд подводной скорости 1549 м/сек. Это быстрее, чем скорость звука в воде."
112
1
 
2
 
! Отговори
777 преди 13 години
Не просто така Ванга каза : "Курск ще потъне и цел свет ке плаче". Тези думи означават много. Това, което е щяло да се случи е решавало въпроса, дали ще има термоядрена война от която няма къде на планетата да се скриеш. НЯМА.За кап. I ранг Генадий Лячин и неговите момчета нека да преклоним глава. Заради тях все още дишаме
111
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Toledo" се блъсна, а след това капитана на "Memphis" реши, че е нападение и торпилира "Курск". След това руснаците вдигнаха самолети, хеликоптери и всякакви морски средства за да унищожат двете подводници. Но тогава дойде заповед. Заради тази заповед на В.В.Путин сме живи.
110
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За какво да говорим ? Всичко е ясно. И има такива, които още се питат. Загадка било потъването на "Курск". За мен е загадка дали могат да мислят тези, които казват, че няма обяснение. Има едно торпедо "Шквал", което се движи с 500 км. в час. Никоя подводна или надводна лодка не може да го избегне. Това е ракета във вид на торпедо. То беше на "Курск". Трябваше да бъде демонстрирано на китайците, а американците искаха да попречат. Заради това "Memphis" удари "Курск". СЛАВА НА ГЕРОИТЕ.
109
2
 
3
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
104, виж в някоя търсачка"Курск-субмарина в мутной воде".Хората, които са го правили въобще не са руснаци, а и на всичкото от горе са от НАТО.Не само че съществува, но и е продавано и на Китай, и на Сащ през Канада.Отдели час и 13 минути от времето си и го виж това клипче.
108
4
 
2
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
109 и останалите, пишете в търсачката"Курск-субмарина в мутной воде",и френски, английски , норвежки и американски журналисти, военни и други специалисти обясняват как и какво е станало.Истината съвсем не е официалната руска версия.Но много други загатнаха за това тук.Курск е първо блъсната от американска подводница , а след това втората подводница я е торпилирала с торпедо с обеднен уран, взривило се на края на торпедния отсек, вътре в него и предизвикало взривяването на торпедата и.Има снимка
107
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Момчетата от Куркс бяха убити от тъпите военни, 3 дни се чуваха удари по корпуса, а те отказаха помощ от Англия - онези имам мини спасителна подводница.Така че днешния ден трябва да е ден за протест срещу убийците в униформи. За нещастие свободата в Русия е мит от самото и създаване и сме свидетели на поредната заблуда и унижение на руския народ от собствените му управници
106
0
 
4
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
И още нещо, косвенно свързано с темата.Няма значение дали Сте "фили" или "фоби", моля Ви, отделете време и ако четете на руски, пишете в търсачката "исповедь технократа".Писана е от конструктор в голяма компания в Русия, свързана и с военните , и с политиката, и с военно-промишления им комплекс.Покъртително четиво.Но и се усеща много аналогия с нашата страна, описаните процеси са 1 към 1.Отделете време, няма да е напразно.
105
1
 
2
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Бог да прости момчетата!Загинали са като мъже, на бойния си пост.Причините са спорни и секретни, и точно частта, даваща доказателства е оставена отрязана на дъното на океана.Защо ли изваждат огромна част, а малкия носов отсек оставят на дъното?Сега за физиците, твърдящи че под вода не може да има свръхзвукова скорост.Чували ли сте термина "парна риза"?В среда от пара възможна ли е свръхзвукова скорост?Реактивно торпедо, обвито с парна риза може ли да я развие, и какво би го спряло?
104
1
 
5
 
! Отговори
lele преди 13 години
да сравняваш велика и богата Америка с бедна и нещастна Русия е глупаво и това го правят само глупави и прости хора
103
2
 
7
 
! Отговори
АМАН ОТ ВАС 3 преди 13 години
За този Гейза ще кажа,че няма да си нагъне мозъка с гледанена филми.Дупката за която говори не е изобщо секретно фото, а прекрасно е ясна за всяко око, зад което стои поне пет грама мозък.Но за виждащите зелени човечета, тарелки след разпивката и прочее,армеканците са всеможещите злодеи. А ми че вижте в момента как руснаците обвиняват за пожарите си АМЕРИКАНСКОТО СУПЕРТАЙНО- КЛИМАТИЧНО ОРЪЖИЕ. И Гейза мейза е убеден в това,знаааам аз!
102
1
 
5
 
! Отговори
АМАН ОТ ВАС 2 преди 13 години
Някой тук пак извади глупостите за Шквал -има военни сайтове,прочетете малко бе джанъм.Няма такава физика на планетата, че торпедо да шпори с такива скорости във водна среда.От космоса да го пуснеш като камък да се забие в морето пак не става такова движение,а пък да оцелее като конструкция- съвсем хич не става.Физика.Само с пропаганда не става.
101
4
 
3
 
! Отговори
гейза мейзга преди 13 години
проникването на МК-47 и последвалия взрив вътре.... При изваждането впоследствие на Курск, малко преди засекретяването на снимките се вижда ясна следа до отреза/предния отсек с торпедното отделение е отрязан и оставен на дъното...../ с точния диаметър на МК-47 - коментарът беше - "подписа"на торпедото.... Хайде стига толкова- трябва да отивам на работа.... Гледайте филма - без пристрастия от типа на фоби и фили, препоръчвам го на всеки....и сами решете....:)))))
100
3
 
2
 
! Отговори
гейза мейзга преди 13 години
След торпилирането са излетели руски палубни изтребители и хеликоптери и без да ги е еня, че нарушават норвежки териториални води и въздушно пространство започват претърсване на пространството, където се предполага, че е избягала ударената при сблъсъка в борда си американска подводница. На запитванията и протеста от норвежка страна, от флагманския крайцер Петър Велики безцеремонно отговарят, че търсят американска подводница... А торпедата в носовата част на Курск се взривяват като следствие на
99
3
 
4
 
! Отговори
АМАН ОТ ВАС преди 13 години
Самата статия е дежурно активно мероприятие на"нашите юнаци".Да ви се хвърли прах в очите и така - както беше за катинската гора и прочее.Повтаряй си лъжите, не ти струва никакво усилие, нито мозъчни гънки трябват,нито високи технологии, т.е.българо-руска им работа.А в статията е казана и истината,но и 500% лъжи за объркване.Стига за да наскачат червените жаби.