Отивайки на Курилите, Медведев възмути Япония

Там обаче руският президент пътува с японска кола
Обновена: 1 ное 2010 10:57 | 1 ное 2010 10:56, Елка Василева
44
Отивайки на Курилите, Медведев възмути Япония
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Япония Сейди Маехара извика посланика на Русия в Токио Михаил Белий, като изрази пред него протест от посещението на президента на Русия Дмитрий Медведев на южните Курилски острови, смятани от Япония за нейна територия.

Японският премиер Наото Кан заяви, че действията на Медведев са „достойни за съжаление“.

Медведев стана първият руски лидер, който посети спорните територии.

На остров Кунашир, където пристигна за 4 часа на връщане от Виетнам, той се срещна с местните жители и посети строителни площадки.

Русия смята Южните Курилски острови за своя територия, а Япония нарича Кунашир, Итуруп, Шикотан, Хабомаи свои северни територии и настоява четирите острова да й бъдат върнати.

„Тези четири северни острова са част от нашата страна, затова посещението тук на президента (Медведев) предизвиква крайно съжаление“, заяви премиерът на Япония.

Външният министър Маехара пък допълни, че подобна визита „наранява чувствата на японците“.

В отговор руският външен министър Сергей Лавров заяви, че руският президент може да посещава всеки регион на страната си.

„Казах им, че това е въпрос на вътрешната политика на Русия. Помолих японската страна да подходят хладнокръвно и уравновесено към този въпрос“, коментира посещението си в японското външно министерство посланик Белий.

Както съобщи за ВВС журналистът от Владивосток Дмитрий Климов, още преди посещението беше ясно, че на Кунашир Медведев няма да прави политически изявления, тъй като отива там на „работно посещение“.

При това на Кунашир, както и на пресконференцията на Медведев в Южно-Сахалинск, не беше допуснат нито един журналист от японска медия, посочи Климов.

Любопитно е, че на Кунашир Медведев пътуваше с японски автомобил Nissan Patrol.

„Други коли там просто няма“, обясни Дмитрий Климов.

Посещението на Медведев се състоя малко преди планираната му визита в Япония, където в средата на ноември ще се проведе срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Четирите острова в Тихия океан са обект на териториален спор между Япония и Русия от края на Втората световна война, когато те преминават под контрола на СССР.

Поради това двете страни, които не са подписали мирен договор, и до момента са в състояние на война.

През 2005 г. Европейският парламент прие резолюция, в която нарече Курилите „окупирана територия“ и призова Русия да ги върне на Япония.

Според професора от Токио Такехико Ямамото посещението на Медведев трябваше да покаже на жителите на Далечния изток стремежа на властите да развиват региона и да го интегрират в живота на страната.

В същото време Медведев демонстрира пред Япония, че възнамерява да заеме твърда позиция за спорните територии, казва Ямамото.

Експертът смята, че посещението само ще усложни преговорите за островите. „Това е все едно да сипваш сол в раната“, заяви той за Франс прес.

На четирите южнокурилски острови живеят около 15 000 души. Те са заети главно в рибната промишленост.

Според експертите шелфът на Южните Курилски острови е богат на петрол и газ. Освен това на островите има залежи от злато и сребро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
ягодка преди 13 години
Островите с уникално красива природа и гледка,имах късмет да бъда на някои от тях няколко пъти.
40
0
 
10
 
! Отговори
Венци преди 13 години
За предния коментар: не Хабомаи а Хокайдо... Както и да е японците са виновни за разпалването на втората световна и да си носят последиците, не може да си поискваш разни територийки и да ти ги връщат ей така. Или поне не са уцелили от кого да си искат. Веднъж Русия продаде Аляска, втори подобен случай няма да има със сигурност...
39
0
 
8
 
! Отговори
Венци преди 13 години
Всичко е ясно и стратегията и целта и на двете страни. Но исторически погледнато тези острови са били Руски от средата на 16 век до края на 19 век. от 1875 всички Курилски острови стават японски до 1945. От края на втората световна просто всичко си идва на мястото. Там на островите не живее нито един дръпнат. Всички до един са руснаци (благодарение на другаря Сталин, който през 1952 изгонва всички жълтури на Хабомаи, Япония). Да не говорим, че и остров Хабомаи също е бил руски...
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
те тия японци много тънкообидни били бе
37
0
 
9
 
! Отговори
Mango преди 13 години
На снимката Мечката им показва от къде изгрява слънцето!Москва!
36
0
 
5
 
! Отговори
Lolth преди 13 години
Американците... са ви освободили, господине/другарю?...Ясно. Наскоро чух слух, че лудниците нямали пари, и за това пускали пациентите на свобода. Предполагам, че наистина сте бил освободен на скоро. Но силно се съмнявам американците да имат нещо общо с това.
35
0
 
7
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
РАЗЛИКАТА Е....ЧЕ ПРЕДИ ПРЕВРАТА БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВАШЕ...КАТО КУКЛА НА КОНЦИ...А СЕГА С ДИСТАНЦИОННО...
34
5
 
2
 
! Отговори
джап преди 13 години
Ти им виж икономиката пък тогава тия работи! Че кризата яко ги удари, но въпреки всичко дъжвата инжектира в мчастния бизнес и се спасиха! А по повод тази новина, ами руснаците са си империалисти от време оно, така че това не ме учудва! Нали точно те дойдоха тук, уж да ни освобождават, пък тайната им цел бяха Босфора и Дарданелите!
33
1
 
5
 
! Отговори
Освободен преди 13 години
Американците ни освободиха от руско подтисничество... Виж колко сме добре днес...
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Руснаците винаги "освобождават"."Ами и американците "освобождават" :) Не виждам от какво си възмутен.
31
1
 
6
 
! Отговори
момиче преди 13 години
това джудже има мноооого повече ум от някои мускулести великани...
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поради това двете страни, които не са подписали мирен договор, и до момента са в състояние на война.Ехееее :) Малко са я попроточили тая работа.
29
3
 
7
 
! Отговори
ПАК ОТ МИТКО.... преди 13 години
И ОЩЕ НЕЩО,ЗАБРАВИХ: РУСИЯ Е ТОЛКОВА ПО-ВЕЛИКА И НЕОБЯТНА,КОЛКОТО БЪЛГАРИТЕ СМЕ ПО-НАВЕДЕНИ,РАБОЛЕПНИ И КОМПЛЕКСИРАНИ,АКО ДОБРЕ МЕ РАЗБИРАТЕ..... ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО РУСОФИЛИ - РУСОФОБИ Е ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРИТЕ,НЕ НА РУСНАЦИТЕ,ИЛИ НА КОГОТО И ДА БИЛО ДРУГИГО....
28
16
 
5
 
! Отговори
МИТКО преди 13 години
ЗАЩО ЛИ НЕ СЕ УЧУДВАМ?!...... НЯКОЙ ДА Е ВИДЯЛ ОТ РУСИЯ И РУСНАЦИТЕ НЕЩО ДРУГО,ОСВЕН ОКУПАЦИЯ,ТАНКОВЕ И ЗАПЛАХИ,А?!?!
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според експертите шелфът на Южните Курилски острови е богат на петрол и газ. Освен това на островите има залежи от злато и сребро.-с това трябваше да започне статията,та да му стане съвсем ясно на човек защо е това боричкане за тези острови!!!!А,то за малко да си помисля,че е заради хората живеещи там!!!!!!
26
0
 
6
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
до 20 - Господине, в коментара си пиша,че ПРЕДПОЛАГАМ, А НЕ СЪМ КАТЕГОРИЧНА - нали затова са коментарите - човек да научи нещо повече / а може и да бъде разочарован от нечие невъзпитание/
25
1
 
12
 
! Отговори
ЗЛОБЕН преди 13 години
И АЗ ИСКАМ БЪЛГАРИЯ НА ТРИ МОРЕТА , АМА НЯМА !!!. НА ИЗТОК ЯПОНЦИТЕ СА КЛАЛИ ВСИЧКО НА РЕД , КАТО ХИТЛЕР В СРАВНЕНИЕ С ТЯХ Е АНГЕЛЧЕ!!!
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още не е ял бой.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руснаците ги държат заради 200 мили индустриална зона , те и японците затова ги искат.Като платят минали щети (войната) ибъдещи пропуснати ползи ще си ги получат.
22
1
 
8
 
! Отговори
Пичай преди 13 години
Прав си. Имат проблеми със застаряващото население и за капак 30 000 самоубийства годишно с тенденция за нарастване.