Спаси ни живият щит на другите хора!

Покъртителните разкази на оцелели на Домодедово
Обновена: 31 яну 2011 17:03 | 25 яну 2011 12:18, Елка Василева
185
Спаси ни живият щит на другите хора!
Жертва лежи пред сградата на летище Домодедово. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Очевидци на терористичния акт на московското летище Домодедово разказват нови подробности. Оцелелите казват, че фактически ги е спасил "живият щит" от хората, стояли пред тях.

"Стоях сред тълпата посрещачи. Взривът стана мигновено, само благодарение на Бог останах жив. Спаси ме „живият щит“ от хора. Пред мен стоеше човек: бум и по него просто човешки вътрешности. Попитах го: Жив ли сте?“ Той казва: „Да“. Взривът стана на 2-3 метра от нас. Просто миг и 40 души в кръв", разказа очевидец по радио „Русская служба новостей“.

Артьом Жилинков от Балашиха край Москва също разказа, че го е спасила тълпата от хора пред него, които поели основния удар върху себе си. Освен това в залата имало две колони, които станали спасение за мнозина, оказали се случайно зад тях.

В първия момент след взрива започнала паника, хората не разбирали какво се случва.

"Викове, паника, залата потъна в тъмнина. И токът спря, и черен дим обви всичко. Хората се втурнаха към изхода, аз също побягнах, мислех си, че може да има втори взрив. След това се опомних, втурнах се обратно. Гледам: ранени, части от тела. Мъж до мен без крак. Хванах количка за багаж, качих го и тръгнах към изхода. След това обратно за други ранени. Няколко души изкарах", продължава Жилинков.

По думите му лекарите са дошли след 15 минути, както и милицията. Паниката постепенно изчезнала и хората започнали да си помагат да излязат от епицентъра на взрива. До пристигането на специалистите хората изкарали ранените на колички до изходите, пише „Комсомолская правда“.

Пред „Российская газета“ очевидци разказват, че първо чули рязък удар, като гръм. След това буквално отвсякъде се посипали парчета стъкла, разнесъл се лют дим. И след това хората закрещели.

По думите им хората са се мятали, търсейки спасение и изход, но не се тъпчели един друг и са се опитвали да помогнат на ранените.

Взривната вълна счупила мониторите, окачените телевизори и витрините на съседните будки и магазини. Много пътници и обслужващ персонал са получили порезни рани. Милицията отцепила сградата на летището и вече никого не пускали вътре, освен хората от спецслужбите, правоохранителните органи и медиците.

30-годишният московчанин Артемий, станал очевидец на трагедията, каза, че са пострадали главно посрещачи и таксиметрови шофьори, тъй като бомбата е избухнала зад гишетата за митнически контрол.

"Мъж отиде по средата на тълпата и след това или чантата му се взриви, или самият той – в смисъл, че взривното устройство беше на него", обясни Артемий.

"Видях бягащи и крещящи хора, целите в кръв. Излязох буквално пет минути преди взрива да изчакам колата, която ме посрещаше. Стана взрив, гръм. След това видях излизащ тичешком и крещящ милиционер. Той беше целият в кръв. Само крещеше: „Спасих се, спасих се!“. След това видях друг мъж. Той през цялото време звънеше по мобилния си телефон и беше целият оплискан с кръв“, казва мъжът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВИДИТЕ ЛИ НЯКОЙ *** ДА ГОВОРИ ПРОТИВ ЗАПАДА И ПРОТИВ РУСИЯ, ЗНАЧИ НЕ МУ Е ЧИСТА РАБОТАТА. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВИ АРГУМЕНТИ ИЗПОЛЗВА. БЪЛГАРИЯ Е ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА И Е В ЕС ПОРАДИ СВОЙ ИЗБОР. АКО НЯКОЙ НЕ Е СЪГЛАСЕН С ТОВА, МОЖЕ ДА ОТИДЕ ДА ЖИВЕЕ ДРУГАДЕ, НИКОЙ НЕ ГО Е СПРЯЛ. АРГУМЕНТИТЕ, ЧЕ ЧЕЧЕНЦИТЕ СЕ БОРЕЛИ ЗА СВОБОДА СА НЕПРИЕМЛИВИ, ЗАЩОТО ТЕЗИ АРГУМЕНТИ СА НА ХОРА ЖИВЕЕЩИ В БЪЛГАРИЯ, А БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДКРЕПЯ ТЕРОРИЗМА ПОД НИКАКВА ФОРМА.
21
1
 
2
 
! Отговори
муню преди 13 години
ти по коя тема по точно???обоснови се,недеи така бързешком
20
3
 
17
 
! Отговори
дерикотев преди 13 години
комунистите да продължават да лансират ДПС....няма да се учудя ако и догановци родят такива *** като кавказци
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-добрият мюсюлманин фанатик е заклананият и надупчен с АК мюсюлманин
18
1
 
18
 
! Отговори
... преди 13 години
Поредният знак, че трябва да се борим с мюсюлманите, които нахлуват в Европа. Боли ме за ранените и убити руснаци - дано съумеят да се защитят от ислямисткия тероризъм. Време е и Европа да се опита, макар и късно, да регулира някои процеси и поне да не им позволява да се скупчват на едно място - така са още по опасни.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Любе-Солдат мама ви *** само олово за вас
16
16
 
11
 
! Отговори
Berliner преди 13 години
Четейки коментарите ви се убеждавам за пореден път, че булгарът най-големият *** на земята.
15
17
 
6
 
! Отговори
Заек преди 13 години
След това видях излизащ тичешком и крещящ милиционер. Той беше целият в кръв. Само крещеше: Спасих се, спасих се!.Ох , бедната душица , пак че се е спасил , пък *** ги другите , не е твоя работа да ги спасяваш , нали ?!
14
4
 
1
 
! Отговори
муню преди 13 години
до ***:споко бе,ще те черпя една круша.от магазина.
13
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Свалете капаците от очите си!!!Чеченците се борят повече от два века за независимост, а им се отговаря със системна асимилация. Само глупците могат да очакват нещо друго освен терор-оръжието на безсилните...
12
12
 
2
 
! Отговори
муню преди 13 години
ами ако бях в африка???
11
0
 
30
 
! Отговори
shit преди 13 години
какъв хумор бе ***? ако ти беше там и беше останал без крак и ръка щеше ли да ти е смешно?
10
29
 
3
 
! Отговори
муню преди 13 години
ами ако искаш да се почерня сега и да не излизам от нас следващите 20 год.А и за разлика от теб съм се разминавал с подобно нещо за 10 мин. so calm dear......
9
0
 
45
 
! Отговори
444 преди 13 години
Този атентат и жертвите на хумор ли те избиват? Скрий се някъде!
8
51
 
2
 
! Отговори
муню преди 13 години
еххх...аиде малко чувство за хумор бе,лицемери.
7
7
 
45
 
! Отговори
Путин преди 13 години
Ей сега вече руснаците ще им разкажат играта на гнусните чеченски ***.Изхода от това е сеч наред докато не остане нито един жив чеченски терорист.Къде са сега тъпите американци да защитят човешките права на "нещастните" чеченци?
6
2
 
70
 
! Отговори
*** преди 13 години
Въпреки всичко, хората са си помагали едни на други! Браво!
5
8
 
49
 
! Отговори
Мими преди 13 години
бах му мама на тези гадни мусулмани.
4
56
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Причудливи неща правят взривовете с човешките тела.
3
19
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Русия ще имат доста проблеми с организирането на зимната олимпиада през 2014 и световното първенство по футбол през 2018.