Спаси ни живият щит на другите хора!

Покъртителните разкази на оцелели на Домодедово
Обновена: 31 яну 2011 17:03 | 25 яну 2011 12:18, Елка Василева
185
Спаси ни живият щит на другите хора!
Жертва лежи пред сградата на летище Домодедово. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Очевидци на терористичния акт на московското летище Домодедово разказват нови подробности. Оцелелите казват, че фактически ги е спасил "живият щит" от хората, стояли пред тях.

"Стоях сред тълпата посрещачи. Взривът стана мигновено, само благодарение на Бог останах жив. Спаси ме „живият щит“ от хора. Пред мен стоеше човек: бум и по него просто човешки вътрешности. Попитах го: Жив ли сте?“ Той казва: „Да“. Взривът стана на 2-3 метра от нас. Просто миг и 40 души в кръв", разказа очевидец по радио „Русская служба новостей“.

Артьом Жилинков от Балашиха край Москва също разказа, че го е спасила тълпата от хора пред него, които поели основния удар върху себе си. Освен това в залата имало две колони, които станали спасение за мнозина, оказали се случайно зад тях.

В първия момент след взрива започнала паника, хората не разбирали какво се случва.

"Викове, паника, залата потъна в тъмнина. И токът спря, и черен дим обви всичко. Хората се втурнаха към изхода, аз също побягнах, мислех си, че може да има втори взрив. След това се опомних, втурнах се обратно. Гледам: ранени, части от тела. Мъж до мен без крак. Хванах количка за багаж, качих го и тръгнах към изхода. След това обратно за други ранени. Няколко души изкарах", продължава Жилинков.

По думите му лекарите са дошли след 15 минути, както и милицията. Паниката постепенно изчезнала и хората започнали да си помагат да излязат от епицентъра на взрива. До пристигането на специалистите хората изкарали ранените на колички до изходите, пише „Комсомолская правда“.

Пред „Российская газета“ очевидци разказват, че първо чули рязък удар, като гръм. След това буквално отвсякъде се посипали парчета стъкла, разнесъл се лют дим. И след това хората закрещели.

По думите им хората са се мятали, търсейки спасение и изход, но не се тъпчели един друг и са се опитвали да помогнат на ранените.

Взривната вълна счупила мониторите, окачените телевизори и витрините на съседните будки и магазини. Много пътници и обслужващ персонал са получили порезни рани. Милицията отцепила сградата на летището и вече никого не пускали вътре, освен хората от спецслужбите, правоохранителните органи и медиците.

30-годишният московчанин Артемий, станал очевидец на трагедията, каза, че са пострадали главно посрещачи и таксиметрови шофьори, тъй като бомбата е избухнала зад гишетата за митнически контрол.

"Мъж отиде по средата на тълпата и след това или чантата му се взриви, или самият той – в смисъл, че взривното устройство беше на него", обясни Артемий.

"Видях бягащи и крещящи хора, целите в кръв. Излязох буквално пет минути преди взрива да изчакам колата, която ме посрещаше. Стана взрив, гръм. След това видях излизащ тичешком и крещящ милиционер. Той беше целият в кръв. Само крещеше: „Спасих се, спасих се!“. След това видях друг мъж. Той през цялото време звънеше по мобилния си телефон и беше целият оплискан с кръв“, казва мъжът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
3
 
3
 
! Отговори
Andrei преди 13 години
Nq,ma kak da stane Belloov , kato ne znaesh za kakvo stava na vapros shto si vresh nosa tam det ne ti e rabota????????
141
4
 
6
 
! Отговори
до141 от Беллов преди 13 години
Искаш ли да ти дам линк за кирилизиране на клавиатурата *** с двете ВИЗШЕТА.И камарата фирми в САЩ
140
1
 
3
 
! Отговори
Наско ДО 136 преди 13 години
ИМАХ ПРЕДВИД 136
139
3
 
9
 
! Отговори
Наско до 134 иАндрей преди 13 години
На 134 само -оффффффффффф!!! На Андрей-аз съм атеист и не ми пука за религиите!Но в името на Исус Христос вече от много векове никой не убива!Разбра ли бе!А в името на Аллах-все още!Християнския свят е израснал,ислямския е все още на ниво 15-16 в.За това става въпрос.Исляма няма бъдеще,ако не направи нещо против тероризма и не поправи отношението си към жените!
138
4
 
3
 
! Отговори
С. Беллов преди 13 години
Аз не лъскам но ми е кеф с мюсюлманки .Не за друго .Не са по добри .Но са доста по евтини .ПОНЯТНА?
137
3
 
5
 
! Отговори
Андрей преди 13 години
Използвам google преводач понеже нямам кирилица Ясно ли ти е Ясене???????
136
4
 
5
 
! Отговори
Ясен преди 13 години
до АндрейВиж сега първо се научи как се пише Висше после отиди да ги вземеш.Анадъмно?
135
9
 
4
 
! Отговори
Андрей преди 13 години
137 Да много съм наясно расист смотан, понеже имам 2 визшета, живея в Америка и управлявам 2 фирми, ами ти с какво си наясно пубер смотан
134
10
 
5
 
! Отговори
Андрей преди 13 години
В самата Чечня руснаците вършат доста безобразия с доста повече цивилни жертви, така че е съмнително дали и те са големи мъже.
133
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
#135 А ти джегал мръсен си наясно с всичко!?
132
1
 
3
 
! Отговори
do 134 преди 13 години
Ти за Карлос Чакала чувал ли си?Я вземи почети малко ,или по добре доста!!!
131
7
 
11
 
! Отговори
Андрей преди 13 години
И в Корана, както и в Библията пише че не трябва да се убива.Но когато въпросът опре до религии, винаги се извършват убийства в името на религията.Та, ако някои тук започнат да твърдят че християнската религия била миролюбива за разлика от мюсюлманската, препоръчвам да гледат филма "Агора" - една от първите жени учени, които християните убиват и изгарят жива! Вие не сте наясно с нищо, стойте само и дебнете някое камикадзе да се взриви и почвате да плюете муслуманите, вземете почетете някоа книга па дано се образовате
130
2
 
3
 
! Отговори
Наско до 119 преди 13 години
Абе МОМЧЕ,сега сме вече време,в което е много лесно да провериш това онова. А вземи като не ти се чете,влезни в Wikipedia поне и виж как са действали тези двете организации и виж какви са им били целите бе!Не изскачай с такива тъпотии, особено ако си на възраст,щом като ми викаш момче без да ме знаеш. Ти се самозаблуждаваш и покрай теб някой друг.Няма кво да спорим вземи и се образовай!
129
9
 
4
 
! Отговори
Андрей преди 13 години
130 *** *** мръсен ще викаш на оня който те е направил по по грешка, а ако си пред мен надали ще имаш смелоста да ме погледнеш в очите, *** *** :D и ти си некои *** на 15 години нали ае върви да лъскаш пред огледалото
128
2
 
4
 
! Отговори
stan4o преди 13 години
А па aз знам че си един 15 годишен *** който не е ясно какво става около него, също така знам че си един комплексар който избива комлекси пред компютъра, сигурно си недигав или шизофреник?????
127
6
 
4
 
! Отговори
до 123 преди 13 години
върви да пишеш романи *** мръсен .И не скверни СЛАВЯНСКОТО И ПРАВОСЛАВНО име АНДРЕЙ или не ти стиска да си кажеш турско арабското *** скапан
126
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
130 коментара за 1ч.За действията на съда, за новините по отношение на новите реформи в здравеопазването, за масовото пушене сред децата има-няма по 100коментара-а това най-пряко ни засяга.Страшен народ сме-гледаме и се пукаме да обсъждаме чуждия сеир,даваме акъли за Путин и Медведев, а за важните неща-нашите в Б-я,но без сеир си мълчим. ***...................
125
4
 
5
 
! Отговори
до Андрей преди 13 години
Не те знам какъв Андрей си .Ама знам че си едно мюсюлманско псе което лае месеца .Ако САЩ и Русия ви отговорят само на 1/4 от вашата бруталност Ако само на 1/4 са безчовечни колкото вас ислямски кучета .Бъди сигурен че ще ви изтрият от картата за по малко от 24 часа
124
0
 
2
 
! Отговори
до 112 преди 13 години
Научи се да четеш не само да ругаеш!Написах в очите на тогавашната власт са избивали невинни в нашите очи виновни сега зацепи ли!!!
123
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нецивилизован и примитивен народ сме - националисти и расисти