Спаси ни живият щит на другите хора!

Покъртителните разкази на оцелели на Домодедово
Обновена: 31 яну 2011 17:03 | 25 яну 2011 12:18, Елка Василева
185
Спаси ни живият щит на другите хора!
Жертва лежи пред сградата на летище Домодедово. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Очевидци на терористичния акт на московското летище Домодедово разказват нови подробности. Оцелелите казват, че фактически ги е спасил "живият щит" от хората, стояли пред тях.

"Стоях сред тълпата посрещачи. Взривът стана мигновено, само благодарение на Бог останах жив. Спаси ме „живият щит“ от хора. Пред мен стоеше човек: бум и по него просто човешки вътрешности. Попитах го: Жив ли сте?“ Той казва: „Да“. Взривът стана на 2-3 метра от нас. Просто миг и 40 души в кръв", разказа очевидец по радио „Русская служба новостей“.

Артьом Жилинков от Балашиха край Москва също разказа, че го е спасила тълпата от хора пред него, които поели основния удар върху себе си. Освен това в залата имало две колони, които станали спасение за мнозина, оказали се случайно зад тях.

В първия момент след взрива започнала паника, хората не разбирали какво се случва.

"Викове, паника, залата потъна в тъмнина. И токът спря, и черен дим обви всичко. Хората се втурнаха към изхода, аз също побягнах, мислех си, че може да има втори взрив. След това се опомних, втурнах се обратно. Гледам: ранени, части от тела. Мъж до мен без крак. Хванах количка за багаж, качих го и тръгнах към изхода. След това обратно за други ранени. Няколко души изкарах", продължава Жилинков.

По думите му лекарите са дошли след 15 минути, както и милицията. Паниката постепенно изчезнала и хората започнали да си помагат да излязат от епицентъра на взрива. До пристигането на специалистите хората изкарали ранените на колички до изходите, пише „Комсомолская правда“.

Пред „Российская газета“ очевидци разказват, че първо чули рязък удар, като гръм. След това буквално отвсякъде се посипали парчета стъкла, разнесъл се лют дим. И след това хората закрещели.

По думите им хората са се мятали, търсейки спасение и изход, но не се тъпчели един друг и са се опитвали да помогнат на ранените.

Взривната вълна счупила мониторите, окачените телевизори и витрините на съседните будки и магазини. Много пътници и обслужващ персонал са получили порезни рани. Милицията отцепила сградата на летището и вече никого не пускали вътре, освен хората от спецслужбите, правоохранителните органи и медиците.

30-годишният московчанин Артемий, станал очевидец на трагедията, каза, че са пострадали главно посрещачи и таксиметрови шофьори, тъй като бомбата е избухнала зад гишетата за митнически контрол.

"Мъж отиде по средата на тълпата и след това или чантата му се взриви, или самият той – в смисъл, че взривното устройство беше на него", обясни Артемий.

"Видях бягащи и крещящи хора, целите в кръв. Излязох буквално пет минути преди взрива да изчакам колата, която ме посрещаше. Стана взрив, гръм. След това видях излизащ тичешком и крещящ милиционер. Той беше целият в кръв. Само крещеше: „Спасих се, спасих се!“. След това видях друг мъж. Той през цялото време звънеше по мобилния си телефон и беше целият оплискан с кръв“, казва мъжът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
2
 
5
 
! Отговори
Jj преди 13 години
Chudia se kak moje da ima i polovinata ot komentarite tuk. Kakvo znachenie imat predpolojeniata za konspiracii i t.n., kogato zagivat HORA?! Normalni li sa polovinata ot vas?! Da pochivat v mir zaginalite i dano blizkite im uspeiat da preodoleqt zagubata...
159
3
 
18
 
! Отговори
с. преди 13 години
И да продължа!Ислямските общности не се интегрират по никакъв начин!Наскоро самата Ангела Мркел директно си каза,че турците са проблем!Живеят в капсулирани общности и по никакъв начин не се вписват в обществото!Масово не говорят немски и не полагат никакви усилия да се научат!За тероризма да не говоря!Може ли да се увиеш в тротил и да се взривиш в тълпа!??Това е мега *** история просто!Тия живеят във времената на Пророка и нямат никакво намерение да мърдат от там!Факт!
158
4
 
17
 
! Отговори
с. преди 13 години
Абе за *** какво да говорим!Ето да вземем Иран!Навремето преди ислямската революция са били сравнително модерна държава!Шахът им е бил с нормално мислене и се е стремял да модернизира страната си!Пращал е хиляди младежи да учат в престижни университети на запад с държавни средства!Не,че е бил идеален,ама е имал желание човека!Сега бесят хора по площадите!Наскоро една жена я осъдиха на пребиване с камъни!Преди време бяха обесили 16 годишна щото спала с гаджето си без брак!Тия са ненормални!
157
3
 
7
 
! Отговори
Наско до 153 преди 13 години
До тоя,дето ми вика капацитета:) Възползвах се от съвета ти,потърсих в гугъл Червените бригади в Италия!Направи го и ти.Това,което открих само потвърждава това,което писах-атентатите над обикновени хора са характерни за ИСЛЯМСКИЯ тероризъм!!!!!!!Не знам къде си живял,ама не си внимавал много к'во е ставало около теб!Аз съм атеист,обаче мюсюлманите на 95% са изостанали и прости хора.Религията си е изиграла ролята в християнския свят,а факта,че исляма е 600 по-късно е красноречив за развитието им!
156
3
 
2
 
! Отговори
Наско до 154 с. преди 13 години
Не мога да спра да се смея бе човек,схвана ми се коремът:))))))))))))))))))))
155
2
 
12
 
! Отговори
с. преди 13 години
Само да отбележа,че Сталин не е тормозил и избивал само чеченците,а всички!Това е факт!Съчувствам им на хората,но не са пострадали само те!В интерес на истината обаче руснаците действително са вършили страшни свинщини в Кавказ и Афганистан и *** отвръщат с такива неща защото това е оръжието на слабия!Лично аз съм твърдо на страната на руснаците защото са ни братски народ с много близък език и народопсихология!Освен това са и източно-православни християни!Демек съвсем са ни братя!Та така!
154
5
 
3
 
! Отговори
Наско до 153 преди 13 години
Виж бе,чичка,не напразно се обръщам така,и на Луната да си живял,казах ти вече, ти се осведоми,не аз!Не съм писал,че нямат невинни жертви,писах че ЦЕЛИТЕ на атентатите са били определени обекти,хора и т.н.Невинните хора,в повечето случаи са колатерални жертви.По-просто от това не мога да се изразя.Лесно е да се провери.Мълчи си ти!Писна ми да ти се обяснявам.Заживей си със спомените и не се тормози да пишеш тезата си!
153
2
 
8
 
! Отговори
продължение на 151 преди 13 години
Беше изживяно натрупването на омраза, впрочем, напълно естествена. Кланетата са били взаимни. Русия е трябвало да постави границата между Православието и Исляма. За съпротивата на Шамил (онзи от 19 в.) е отишло много турско и английско злато. Сталиновото преселване на чеченците е ужасяващ факт! Но всичко се беше уталожило. Някой да е чел "Ночевала тучка золотая" на А.Приставкин? Днешна Чечня е уморена от смърт и страдания.Правителството й е твърдо зад кремълското. Но хуманизмът отново бе взривен
152
2
 
3
 
! Отговори
До 106 преди 13 години
Вместо това, след няколко години, *** ще ликвидират теб!
151
3
 
5
 
! Отговори
До 150 преди 13 години
Не знам защо по времето на Сталин и през ум не ви минаваше за шашканийте ви мюсюлмански бяхте кротки като агънца .Но такава голяма и разнородна от към религии страна се управлява само така .
150
3
 
11
 
! Отговори
с. преди 13 години
Чета и не вярвам на очите си!Андрейчо е *** с две виЗши и 2 фирми в САЩ!Предполагам,че едната фирма се занимава с почистване на тоалетни и има персонал от 1(един) човек на име Андрей!Втората фирма се занимава с извозване на извадените от тоалетните нечистотии и също има 1(един) човек персонал на име Андрей!Едната фирма се казва Шит дайвинг индъстри лимитид,а другата Шит деливъри енд ийтинг лимитид!Мда!
149
4
 
7
 
! Отговори
до Насето(капацитета преди 13 години
Момче,не непразно се обръщам така,живял съм много години навън и точно в тези години за които ти споменах,бил съм в Испания точно когато ЕТА започнаха първите си удари и за 50 години са избили над 850 души!Понеже явно си капацитет и от всичко разбираш и всичко знаеш напиши в гугъл и виж за Червените бригади в Италия!Когато тези "организации" са отнемали невинни животи в Европа,мюсюлманите въобще не са имали понятие от тероризъм,мълчи си,чети си и не се обаждай със заучените фрази копи от нета,
148
3
 
8
 
! Отговори
Наско до Андрей преди 13 години
Андрей с визшетата,само *** се хвали с това,с което си се похвалил:) Смях предизвикваш с постиженията си и с изказванията си.*** да си управляваш фирмите и много поздрави на Аллах да пратиш! Поклон пред братушките!!!
147
1
 
7
 
! Отговори
Знам повече преди 13 години
Познавам човек, който в съветски времена е изкарал мяколко месеца в Чечения. Два месеца е живял във Ведено - родния град на Шамил Басаев.Разказваше колко хубав, чист, зелен, спокоен бил Грозний. университет, единствения Институт по нефта в СССР, театри, филхармония. За чеченците говореше само хубави неща. После, след разпада на СССР, станаха всички ужасии - сепаратизъм, независима Ичкерия, отговорът на руснаците. Всичко е било инспирирано отвън! Чеченците бяха забравили ненавистта си към Русия.
146
10
 
5
 
! Отговори
ДОКАТО ,РУСИЯ .... преди 13 години
...НЕ СПРЕ СЪС ИМПЕРСКИТЕ СИ АМБИЦИИ И ПОЛИТИКАТА НА ДИКТАТ НАД СЪСЕДНИТЕ Й РЕПУБЛИКИ ...ВИНАГИ ЩЕ Е ТАЗИ КАСАПНИЦА И ТЕРОРИЗЪМ!ТОВА Е ЛОГИЧНИЯ И НОРМАЛЕН ОТГОВОР НА .."ОСВОБОДЕНИТЕ" , УНИЖЕНИТЕ И ОСКЪРБЕНИТЕ СЪСЕДИ НА РУСИЯ!КАВОТО ПОВИКАЛО----ТАКОВА СЕ... ОБАДИЛО!ТАЗИ ИМПЕРСКА ПОЛИТИКА СЕ ВИХРИ ОТ ЦАРСКО ВРЕМЕ ,...ПРЕЗ ГОДИНИТЕ НА СТАЛИНОВИЯ "КОМУНИЗЪМ"...ТА, ДО НАШИ ДНИ!ТОВА--НЯМА ДА СПРЕ ,ЛЕСНО!!!!НУЖНИ СА ГЕНЕРАЛНИ ПРОМЕНИ В РУСИЯ!
145
1
 
1
 
! Отговори
до 146 преди 13 години
Щото е по интересно там!
144
4
 
2
 
! Отговори
До 138. преди 13 години
Е Андрюша ти кога се върна от Чечня и къде си всъщност В САЩ В Чечня или просто в някоя *** махала в БГ.Залагам на последното
143
2
 
9
 
! Отговори
до Наско преди 13 години
А от чие име Нато избива хора по целия свят?
142
3
 
3
 
! Отговори
Andrei преди 13 години
Nq,ma kak da stane Belloov , kato ne znaesh za kakvo stava na vapros shto si vresh nosa tam det ne ti e rabota????????
141
4
 
6
 
! Отговори
до141 от Беллов преди 13 години
Искаш ли да ти дам линк за кирилизиране на клавиатурата *** с двете ВИЗШЕТА.И камарата фирми в САЩ