Спаси ни живият щит на другите хора!

Покъртителните разкази на оцелели на Домодедово
Обновена: 31 яну 2011 17:03 | 25 яну 2011 12:18, Елка Василева
185
Спаси ни живият щит на другите хора!
Жертва лежи пред сградата на летище Домодедово. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Очевидци на терористичния акт на московското летище Домодедово разказват нови подробности. Оцелелите казват, че фактически ги е спасил "живият щит" от хората, стояли пред тях.

"Стоях сред тълпата посрещачи. Взривът стана мигновено, само благодарение на Бог останах жив. Спаси ме „живият щит“ от хора. Пред мен стоеше човек: бум и по него просто човешки вътрешности. Попитах го: Жив ли сте?“ Той казва: „Да“. Взривът стана на 2-3 метра от нас. Просто миг и 40 души в кръв", разказа очевидец по радио „Русская служба новостей“.

Артьом Жилинков от Балашиха край Москва също разказа, че го е спасила тълпата от хора пред него, които поели основния удар върху себе си. Освен това в залата имало две колони, които станали спасение за мнозина, оказали се случайно зад тях.

В първия момент след взрива започнала паника, хората не разбирали какво се случва.

"Викове, паника, залата потъна в тъмнина. И токът спря, и черен дим обви всичко. Хората се втурнаха към изхода, аз също побягнах, мислех си, че може да има втори взрив. След това се опомних, втурнах се обратно. Гледам: ранени, части от тела. Мъж до мен без крак. Хванах количка за багаж, качих го и тръгнах към изхода. След това обратно за други ранени. Няколко души изкарах", продължава Жилинков.

По думите му лекарите са дошли след 15 минути, както и милицията. Паниката постепенно изчезнала и хората започнали да си помагат да излязат от епицентъра на взрива. До пристигането на специалистите хората изкарали ранените на колички до изходите, пише „Комсомолская правда“.

Пред „Российская газета“ очевидци разказват, че първо чули рязък удар, като гръм. След това буквално отвсякъде се посипали парчета стъкла, разнесъл се лют дим. И след това хората закрещели.

По думите им хората са се мятали, търсейки спасение и изход, но не се тъпчели един друг и са се опитвали да помогнат на ранените.

Взривната вълна счупила мониторите, окачените телевизори и витрините на съседните будки и магазини. Много пътници и обслужващ персонал са получили порезни рани. Милицията отцепила сградата на летището и вече никого не пускали вътре, освен хората от спецслужбите, правоохранителните органи и медиците.

30-годишният московчанин Артемий, станал очевидец на трагедията, каза, че са пострадали главно посрещачи и таксиметрови шофьори, тъй като бомбата е избухнала зад гишетата за митнически контрол.

"Мъж отиде по средата на тълпата и след това или чантата му се взриви, или самият той – в смисъл, че взривното устройство беше на него", обясни Артемий.

"Видях бягащи и крещящи хора, целите в кръв. Излязох буквално пет минути преди взрива да изчакам колата, която ме посрещаше. Стана взрив, гръм. След това видях излизащ тичешком и крещящ милиционер. Той беше целият в кръв. Само крещеше: „Спасих се, спасих се!“. След това видях друг мъж. Той през цялото време звънеше по мобилния си телефон и беше целият оплискан с кръв“, казва мъжът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
5
 
7
 
! Отговори
Андрей преди 13 години
Преди години взривиха жилищни сгради в Москва , в Буйнакск , откриха взрив и в жилищни сгради в *** - набедиха чеченците , но във всеки един от случаите организатори и извършители са оказаха служители на КГБ/ФСБ . Михаил Трепашкин, бивш служител на КГБ/ФСБ го заяви публично , със съответните доказателства го подкрепи и още гине в лагери защото издал държавна тайна . Същото и за теракта в Норд Ост , същото и в Беслан...
119
0
 
4
 
! Отговори
до 115 преди 13 години
Много си в грешка щяхме да сме Германци!
118
3
 
4
 
! Отговори
До ооооо8 преди 13 години
За вас джагали е така защото русия успешно се справя векове наред с набезите ви тя е единствената естествена преграда между ислямизма и Европа
117
3
 
5
 
! Отговори
Андрей 2 преди 13 години
Как пък веднага се хванахте, че са били чеченци?Като че ли ФСБ не може да си организира няколко атентатчета за повдигане на падналия рейтинг на Путин и Медведев...
116
0
 
8
 
! Отговори
ДО НАСКО преди 13 години
МОМЧЕ,НЯМА НИЩО ВЯРНО В ТОВА,ЧЕ ''ЕТА'' И ''ИРА'' СА АТАКУВАЛИ САМО ПОЛИЦАЙСКИ УЧАСТАЦИ ИЛИ ДЪРЖАВНИ УЧРЕЖДЕНИЯ.МНОГО ПРЕДИ МЮЛЮЛМАНИТЕ ДА ЗАПОЧНАТ ТАЗИ "ВОЙНА" СРЕЩУ ЗАПАДА ЕВРОПА Е БИЛА РАЗКЪСВАНА ОТ АТЕНТАТИ,КАКТО НА ОСТРОВА,ТАКА И В ИСПАНИЯ А НЕЗНАМ ДАЛИ СИ ЧУВАЛ НЕЩО И ЗА ЧЕРВЕНИТЕ БРИГАДИ В ИТАЛИЯ.ВСИЧКО ТОВА СЕ Е СЛУЧВАЛО ОЩЕ ОТ 70-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯТ ВЕК НАСАМ,ТАКА ЧЕ ВЪОБЩЕ НЕДЕЙ ДА СЕ ИЗКАЗВАШ,ЧЕ СА БИЛИ ГЛЕДАЛИ ИРА ИЛИ ЕТА ОТ МЮСЮЛМАНИТЕ,А ТОЧНО Е ОБРАТНОТО.НЕ ПОДВЕЖДАЙ ХОРАТА!
115
4
 
4
 
! Отговори
Андрей преди 13 години
Руските служби практикуват взривяване на собствени "обекти" от времето на С.C.C.P с цел окупиране на чужди земи. Медведев продължава традицията заради падналият му рейтинг.
114
0
 
2
 
! Отговори
Kpaxian преди 13 години
Е, щом не чаткаш, мислиш ли, че има смисъл да ти се обяснява?
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 112тука си прав - за да има мир всички окупирани да се затворят в резерват, както направиха милосърдните Американци, Като най-добре преди това минат няколко геноцида с болести и зарази!
112
3
 
5
 
! Отговори
Наско до 105,106,107 преди 13 години
Абе ***, имайте малко ужавение към държавата заради,която ние сега си имаме държава!Иначе сега щяхме да сме турски граждани,а етнически българи! ПОКЛОН И БЛАГОДАРНОСТИ КЪМ БРАТУШКИТЕ!
111
0
 
2
 
! Отговори
до 111 преди 13 години
И той какво е направил ,че не чаткам нещо?
110
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дообре!Да живее свободна Ичкерия! После след пет години като измрете от глад и слабоумие - да живее Русия! Наистина за да оцелеят народите и нациите трябва да се обединяват а не делят на кланове и фамилии....
109
0
 
3
 
! Отговори
do 108 преди 13 години
за жалост това е цената, която всеки окупатор трябва да плати. в състава на Руската Федерация има много области, народи и автономни зони, които искат пълна независимост. Русия естествено не е съгласна с това, защото от тях "смуче" петрол и всякакви други ресурси. ако тези хора поискат независимост ги обявяват за терористи. вероятно Левски, Ботев и тн. в очите на турците са били терористи, но ние българите ги възприемаме като национални герои помогнали да се избавим от турското робство.
108
0
 
4
 
! Отговори
Kpaxian преди 13 години
Интересно ми е колко от всезнайковците, които са намерили за уместно да се правят на разбирачи точно под тази статия, биха постъпили като г-н Артьом Жилинков във такава ситуация.
107
1
 
2
 
! Отговори
do 108 преди 13 години
че то си ги искат дори и България ,но няма да ги получим!
106
3
 
3
 
! Отговори
ANdro преди 13 години
Путин и кучетатa мy от КГБ вече празнуват съc шампанско. Oчаквайте от утре: "Операция Чечня" - 23 част
105
1
 
4
 
! Отговори
Наско до Андрей 104 преди 13 години
Така е :) но времето е друго човече!Не може всеки днес да иска автономност и да си създава република,основавайки се на това,че едно време е било негово!Знаеш ли какво ще стане ако всеки си поиска едновремешните територии?
104
6
 
3
 
! Отговори
Антикомунист преди 13 години
Руски комунистически ***
103
13
 
4
 
! Отговори
ooooo8 преди 13 години
Русия и руснаците са най-долнопробната *** на Земята. Трябваше още преди години да ги ликвидира Хитлер и света
102
2
 
3
 
! Отговори
Андрей преди 13 години
Браво на Путин и Русия! Поредното дело на ФСБ... да видим коя малка и мизерна държава ще гонят този път. Империалистите нямат оправия.
101
4
 
4
 
! Отговори
Андрей преди 13 години
Положението на чеченците в Русия е като на българите в Османската империя. Ни повече ни по малко. Не че са ми симпатични като нация, но им влизам в положението.