Казармата в Бенгази мина в ръцете на опозицията

Почти цялата източна част на Либия вече не е под контрола на правителството
Обновена: 21 фев 2011 14:27 | 20 фев 2011 21:43,
131
Казармата в Бенгази мина в ръцете на опозицията
Стотици са убитите и ранените за денонощие в насилието срещу демонстрантите в Либия. Снимка: Reuters

Казармата във втория по големина либийски град Бенгази е преминала под контрола на опозицията, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на Би Би Си.

Командващият военните обекти, включително казармата и служебните сгради, "явно е преминал на страната на антиправителствените сили".

Така верните на либийския лидер Муамар Кадафи военни подразделения в Бенгази, командвани от неговия син Саади, са лишени от много важен стратегически пункт.

Тъкмо от тази база през последните две денонощия се водеше интензивният обстрел срещу градските квартали, там се намира и щабът на войските, включително елитните подразделения.

Град Бенгази сега почти изцяло е под контрола на опозицията, в нейни ръце е и важният град Бейда, отбелязва Би Би Си.

Почти цялата източна част на страната вече не е под контрола на правителството.

В болницата Ал Джаля в Бенгази през последните часове са докарани десетки трупове. По данни на правозащитната организация "Приятели на човека" стотици са убити и ранени за едно денонощие.

Ожесточени сблъсъци между привърженици и противници на режима на либийския лидер Муамар Кадафи са избухнали тази вечер в центъра на Триполи, съобщи катарската телевизия Ал Джазира.

Стълкновенията, в които участвали няколко хиляди души, станали на Зеления площад в Триполи, където днес трябваше да се състои концерт в подкрепа на Кадафи.

В квартал Гурги силите за сигурност изстреляха сълзотворни гранати, за да разпръснат антиправителствени демонстранти.

Министерството на външните работи на България обмисля евакуация на сънародниците ни от Бенгази и цялата източна част на Либия. Вчера и днес е заседавал кризисният щаб и са били обмислени различни варианти за действия при усложнената обстановка в джамахирията.

На сайта на министерството са качени телефони, на които наши сънародници в Либия можгат да се свързват с посолството ни там.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как ще се обръща са тоя срещу баща си а ? Дали нема да свали колана като се приберат вкъщи за вечеря... верен на Кадафи ще остава той, нехранимайко.
6
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Време беше и там да се опитат да има що годе някаква демокрация. Дано да не е като нашата, но все пак са длъжни да опитат. Оня дънер Кадафи да си ходи.
5
14
 
7
 
! Отговори
GHOST преди 13 години
KADAFI 6TE POBEDI,6TE GI DARJI V SASTOJNIE NA BLAJEN 6ERIAT DOKATO SINOVETE MU SE PLODJT.POVE4E RAID SRE6TU HLEBARKITE.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"ти не четеш ли бе? това е загуба за оная ***."Не е загуба. Това му дава повод да издаде заповед на военните части да потушат бунтовете, защото част от армията се е вдигнала на "преврат". Кървавият изход от ситуацита(какъвто и да е той) за момента изглежда неизбежен.
3
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега дилемата е дали да пратим пак правителственият самолет да прибере българите от Либия или да не го пратим... някаква реакция от правителството ни по този въпрос? Или са прекалено заети с вътрешните си скандали...
2
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ти не четеш ли бе? това е загуба за оная ***. Либия в много отношения е доста по-бяла държава от балгария и там хората им е писнало... тука няма брат :Д
1
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това означава само едно - много жертви. Сега вече Кадафи ще използва армията и ще ги направи на русенско варено.