Казармата в Бенгази мина в ръцете на опозицията

Почти цялата източна част на Либия вече не е под контрола на правителството
Обновена: 21 фев 2011 14:27 | 20 фев 2011 21:43,
131
Казармата в Бенгази мина в ръцете на опозицията
Стотици са убитите и ранените за денонощие в насилието срещу демонстрантите в Либия. Снимка: Reuters

Казармата във втория по големина либийски град Бенгази е преминала под контрола на опозицията, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на Би Би Си.

Командващият военните обекти, включително казармата и служебните сгради, "явно е преминал на страната на антиправителствените сили".

Така верните на либийския лидер Муамар Кадафи военни подразделения в Бенгази, командвани от неговия син Саади, са лишени от много важен стратегически пункт.

Тъкмо от тази база през последните две денонощия се водеше интензивният обстрел срещу градските квартали, там се намира и щабът на войските, включително елитните подразделения.

Град Бенгази сега почти изцяло е под контрола на опозицията, в нейни ръце е и важният град Бейда, отбелязва Би Би Си.

Почти цялата източна част на страната вече не е под контрола на правителството.

В болницата Ал Джаля в Бенгази през последните часове са докарани десетки трупове. По данни на правозащитната организация "Приятели на човека" стотици са убити и ранени за едно денонощие.

Ожесточени сблъсъци между привърженици и противници на режима на либийския лидер Муамар Кадафи са избухнали тази вечер в центъра на Триполи, съобщи катарската телевизия Ал Джазира.

Стълкновенията, в които участвали няколко хиляди души, станали на Зеления площад в Триполи, където днес трябваше да се състои концерт в подкрепа на Кадафи.

В квартал Гурги силите за сигурност изстреляха сълзотворни гранати, за да разпръснат антиправителствени демонстранти.

Министерството на външните работи на България обмисля евакуация на сънародниците ни от Бенгази и цялата източна част на Либия. Вчера и днес е заседавал кризисният щаб и са били обмислени различни варианти за действия при усложнената обстановка в джамахирията.

На сайта на министерството са качени телефони, на които наши сънародници в Либия можгат да се свързват с посолството ни там.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
6
 
! Отговори
Мартин на 12 преди 13 години
Анонимен ,ако случайно пак не знаеш злетако който седи само по форумите,Бин Ладен е протеже на ЦРУ...!
26
1
 
17
 
! Отговори
1 преди 13 години
малко му остава на Кадафи,помним какво направи с нашите сестри!!!!!!!!!!!
25
1
 
4
 
! Отговори
Мартин на 12 преди 13 години
Анонимен май пак говориш празни приказки!Не казвам ,че хората сега живеят добре,но 1.ако не беше Мубарак Египет щеше да е в война с Израел.2.По време на управлението на Шаха на Ирак народа живее много зле поради кражби на прирони ресурси от хора от правителството!3.Макар и *** когато управлява Садам Хюсеин(той е член на БААС светска партия)Народът живее по-добре!На 12 съм ама се интересувам от обща култура!Утре съм на кино с приятели и после ще ти прочета пак глупостите!
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Леллеееее колко готино става.*** карабини по целия арабски свтят сами ще се изтрепят.Ха така.Мамка ви богупомазана.Ще си играете с петрола а?Ще режете християнски глави ей така щото аллах е велик.Нека сега да се разпърдят и Сирия ,и Йордания и Иран -Иран най-вече.Ще се накефя.Вярно ,че не е добре за глобалната икономика ,но това е наложително .Тая арабска смрад веднъж завинаги да спре да извива ръцете на цивилизования свят.Ха сега да видим Бин Лденчето къде ще си навре смрадливия **з и кого
23
3
 
8
 
! Отговори
Мартин на 12 преди 13 години
Извинявай,но явно не си осведомен извинявай,но на кой по-точно враг на САЩ!САЩ знаят всичко и са приятели с Кадафит0!Тези американци са най-подлия народ(ако мога да ги нарека народ,тъй каот това са англичани,холандци,мексиканци,африканци,французи,поляци и др.)Повярвай ми правят се пред света ,че не подкрепят ислямски държави(с радикално управление)!Всъщност са приятели с Израел,подрепят Израел и в същото това време продават оръжия и са търговски партньори с Саудитска Арабия.Мартин на 12 години!
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Vastanovavane na Kralstvo Libia,kogato imashe Spokoistvie i Normalen Zivot,koito tozi KGB-agent premahna...Vastanovavane na Zakonnite Kralstva v Libia,Egipet,Siria,Irak i Iran,kadeto imashe PO-DOBAR STANDART i ZIVOT za Horata,predi da doidat tezi Lainani Diktatori,nachelo na Lainani LAINOLUZII...Vastanovavane na ZAKONNATA TARNOVSKA KONSTITUZIA i na ZARSTVO BALGARIA sasto i v BG-kgb-republikata...
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Предлагам България да му даде убежище на цялата му фамилия и заграбените му пари да са в наши банки. След това ние си знаем кво да му направим на тоя пъпчив маймуняк...
20
3
 
6
 
! Отговори
Неразбрал преди 13 години
Тва facebook организация на лудите ли е, ве?
19
3
 
21
 
! Отговори
Apostol преди 13 години
Подкрепете групата "Не на религиозните послания от минаретата!" във Facebook. Целта е да се образоват не-мюсюлманите за великата несправедливост на която са подложени. Неможе НАСИЛСТВЕНО не-мюсюлмани да бъдат КАРАНИ да слушат религиозни послания!! Това е грубо погазване на човешките права. Целта е да заведем дела за погазване на човешките права на не-мюсулманите. Двете религии не може да се съпоставят, и камбанения звън не прожектира религиозни послания! СЪС ПРИСЪСТВИЕ КЪМ СПРАВЕДЛИВОСТ !
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Казармата във втория по големина лЕЗбийски град Бенгази е преминала под контрола на обратните, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на Би Би Си.лелее@!!!!!!!!!!!!!!!!
17
2
 
13
 
! Отговори
гого преди 13 години
НАТО какво чака?!Време е да бомбардираме Триполи,че може да оттървем правилния момент и либийците сами да се освободят....
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще ти се, ама няма да стане. Жалко за жертвите и за "призивите" на хАмерите.
15
2
 
24
 
! Отговори
сссс преди 13 години
Самозабрави се и го наказаха,почна да изнудва Запада и сега си плаща......Щом да се стигне до там британците да освободят атентатора от Уокърби,и да изнудва Берлускони и ЕС да му плаща по 5 млрд евра годишно да не пуска бежанци в ЕС,и отделно дето затвори швейцарските посланници и дето призоваваше да разделят Швейцария на 4.....Просто чашата преля......Не вярвам УСА да нямат пръст.Още повече когато излезе на яве че Кадафи е продавал оръжие на всички възможни врагове на САЩ
14
4
 
11
 
! Отговори
Митко преди 13 години
До номер 6: да ти *** *** лелина,мръсен ислямист!!! Долу Кадафи-да живее демокрацията!!!!!!
13
2
 
23
 
! Отговори
someone преди 13 години
Кадафи няма да "легне" като Мубарак... Много кръв ще се пролее, но дали народът ще надделее???
12
8
 
10
 
! Отговори
rikardo преди 13 години
Очаквам острована"свободата" куба.
11
4
 
39
 
! Отговори
. преди 13 години
Тоя *** ще увисне на дървото накрая , не е да не заслужава.
10
2
 
20
 
! Отговори
Mango преди 13 години
КАДАИФ,само бързо плуване до Лампедуза, при Берлускони!Това е спасението!
9
3
 
45
 
! Отговори
kozel преди 13 години
150 долара за барел в кратки срокове 3 лева дизел в наште ширини, следва Сирия и Иран сурвиниет хвърчат хеджфондовете на Сорос и Джим Роджърс утрояват печалбата Сащ се намесват и отлагат колапса на долара военната индустрия отново е в разцвет е вярна че ще умрат милиони ама ще се спечелят милярди трилиони квадралиони
8
3
 
25
 
! Отговори
1111 преди 13 години
дано го свалят от власт този диктатор!пък може и за него да пишат, 4е е изпаднал в кома като ония двамата!!!