Руски учени предвидили земетресението в Япония още през 1997 г.

Прогнозата била направена въз основа на сеизмичната активност
Обновена: 17 мар 2011 14:34 | 16 мар 2011 14:51,
29
Руски учени предвидили земетресението в Япония още през 1997 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Още през 1997 г. руски учени са прогнозирали разрушителното земетресение в Япония. Тогава те публикували статия в сп. "Трудове на професорския клуб на ЮНЕСКО" ("Труды профессорского клуба ЮНЕСКО"), и са информирали за това властите в Страната на изгряващото слънце, съобщи за РИА "Новости" Валерий Абрамов,
доктор по геолого-минералогически науки, завеждащ лабораторията по регионална геология и тектонофизика на Тихоокеанския институт ДВО към Руската академия на науките.

"Прогнозата за най-разрушителното земетресение в Япония беше публикувана в списанието още през 1997 г.Ние предсказвахме, че през 2011 г. в района Канто ще има серия от трусове с магнитуд от 10-а степен и по-голям. Именно тази част на страната бе подложена на най-силно разрушение" - каза Абрамов.

В потвърждение на думите си той представи броя на списанието от 1997 г. В него наистина има резултати от
изследване, според което през 2011 г. в Япония ще има мощно земетресение.

"През пролетта на 2006 г. генералното консулство на Япония във Владивосток поиска резултатите от нашите изследвания с прогнози на земетресението. През май същата година аз им предадох всички материали. Не знам как са били използвани те" - казва руският учен.

Той подчерта, че през същата 2006 г. на 3 май в Япония е имало относително силно земетресение, което, според учените, е било предвестник на събитията от 2011 г. За тази си хипотеза руските учени също са информирали сътрудници на японското консулство.

Още по темата
"Знаейки за земетресението предварително, японските власти можеха да предотвратят част от щетите. Ако от началото на 2011 г. те бяха намалили енергийното натоварване на АЕЦ, можеше да се избегне изтичането на радиация от реакторите. Ако се съди по всичко обаче, японските учени, на базата на собствени изследвания, са били уверени, че няма да има подобно земетресение" - каза Абрамов.

Абрамов разказа, че руските учени са направили прогнозата за земетресението въз основа на огромна база данни за сеизмичната  активност в Далечния изток. Анализирайки ги, специалистите с помощта на специална формула са установили цикличността на подобни събития.

                                                                                                                                                                                                 (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.