WikiLeaks: Япония е знаела, че АЕЦ няма да издържат

Правителството в Токио укривало инциденти в електроцентралите
Обновена: 16 мар 2011 14:23 | 16 мар 2011 12:47, Елка Василева
78
WikiLeaks: Япония е знаела, че АЕЦ няма да издържат
Снимка: Ройтерс

Япония има сериозни проблеми в атомните си електроцентрали – това е било известно още преди няколко години. Страната е била предупреждавана, че електроцентралите няма да издържат мощно земетресение.

Секретна дипломатическа кореспонденция, публикувана от сайта WikiLeaks, също така сочи, че японското правителство е укривало данни за извънредни ситуации в своите атомни обекти.

Още през декември 2008 г. представител на Международната агенция за атомна енергия е предупредил, че мерките за сигурност в японските АЕЦ не отговарят на съвременните стандарти, пише „Дейли телеграф“. По негови данни за последните 35 години системата за управление на сигурността е била преразгледана само три пъти.

В отговор японските власти са обещали да повишат нивото на безопасност в електроцентралите, като между другото в атомния комплекс във Фукушима построили извънреден център за противодействие в случай на бедствие. Оказало се обаче, че той е разчетен за трус с максимален магнитуд от 7 по Рихтер, а подземният трус от 11 март беше с магнитуд 9.

В разсекретена телеграма от 2006 г. се съобщава, че японското правителство се е обявило против съдебно решение за закриване на една атомна електроцентрала в западната част на страната поради опасения, че няма да издържи на мощно земетресение. Съдът постановил, че евентуална авария в АЕЦ-а ще представлява голяма опасност за населението поради възможно изхвърляне на радиация.

В други телеграми до Вашингтон се казва, че редица нови японски предприятия за преработка на ядрено гориво функционират на ръба на риска.

Цитирани са думите на японския депутат Таро Коно, който през октомври 2008 г. в разговор с американски дипломати е казал, че японското правителство укрива данни за извънредни ситуации в атомните електроцентрали. Той се оплакал, че властите дори не желаят да обсъждат алтернативни, по-малко опасни начини за получаване на енергия, пише NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: Wikileaksтрусът в Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Уй преди 13 години
VDCH, ти си неграмотен!!! Научи се да четеш и пишеш, пък тогава давай мнения за ядрената енергетика
72
4
 
2
 
! Отговори
VDCH преди 13 години
Писах три пъти и ще го повтарям, до когато трябва! Във въпросната АЕЦ няма графит както в Чернобил и каквото и да стане (дори най-лошото развитие на ситуацията), последствия като тези от 1986 г. са почте НЕВЪЗМОЖНИ!!!P. S. Слагам едно "почти" защото де да знам дали радетелите за спиране на всички АЕЦ и преминаване към т. нар "зелена" енергия не са решили умишлено да направят някое безумие. Много съм чел за тях, така че няма да се учудя на подобен развой. Бог да ни е на помощ тогава.
71
6
 
7
 
! Отговори
м преди 13 години
Тва не го вярвам. Ако беше някоя друга страна, нямаше и да имам и грам съмнение, ама щом става дума за Япони..да ме извиняват. Те държат много на здравото строителство. Само вижте какви сгради строят и на какъв трус издържат, какво остава за аец да не е здрава.
70
8
 
3
 
! Отговори
IAPONIA WTE ZAGIN преди 13 години
IAPONIA POLUCHAVA ZASLUJENO NAKAZANIE ZARADI OTRIAD 731 !!!
69
4
 
5
 
! Отговори
DN. преди 13 години
EKSPERIMENTITE NA OTRAD 731 SA BILI PO - STRAWNI OT TEZI NA NEMZITE, NA MENGELE !!!!
68
7
 
1
 
! Отговори
RAN UT преди 13 години
Е СЕГА ВЕЧЕ НАСТИГНАХМЕ ЯПОНЦИТЕ!
67
3
 
5
 
! Отговори
DN. преди 13 години
TOVA E NAKAZANIE NA IAPONIA ZARADI OTRAD 731 - PREZ VTORATA SVET. VOINA TAM SA SE PRAVELI STRAWNI EKSPERIMENTI S HORA - KITAIZI, RUSNAZI I DR.
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Басейнът за отработеното гориво на Четвърти реактор в атомната централа Фукушима 1 буди най-голямо безпокойство в Япония заради опасност от директни радиоактивни емисии в атмосферата.Това предаде Франс прес, като цитира становище на френската Агенция за ядрена сигурност. В Четвърти реактор имаше пожари във вторник и в сряда, които бяха овладени. Но изпаряването на водата продължава, което води до намаляване на водното ниво в басейна за отработено ядрено гориво, се казва в становището на френската агенция.В него се подчертава, че операторът на централата ТЕПКО и властите се опитват да възстановят нивото в басейна.Будеща безпокойство е ситуацията и в Трети реактор, където херметичната обвивка може би е засегната и нивото на водата е трудно за поддържане.Във Втори реактор двете експлозии във вторник вероятно са довели до нарушаване на целостта в херметичната обвивка в нейната долна част, се посочва още в съобщението на агенцията.Херметичната обвивка на Първи реактор е цяла, се посочва в становището.Операциите по контролирано намаляване на налягането в блоковете водят до радоактивни емисии, припомня агенцията.В становището се изразява безпокойство от мерките за защита срещу облъчването на хората, останали на работа в централата - около 50 души, които се евакуираха по-рано днес след отчитане на повишена радиацията, но после се върнаха на работа.Според френската Агенция за ядрена сигурност инцидентът в японската АЕЦ Фукушима 1 вече е достигнал шеста степен по седемстепенната международна скала за ядрени инциденти. Това го доближава до най-високата седма степен, обявявана само веднъж досега - за катастрофата в АЕЦ "Чернобил" през 1986 г.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аман от скапани герберасти.Международната агенция за атомна енергия, Виена, критикува Япония, Израел и германците от години. Вижте страницата им в интернет.А шефовете на Токио Електрик Комп преди 10на години са уволнени до един за фалшифициране на документи по сертифициране на АЕЦ.
64
2
 
5
 
! Отговори
DN. преди 13 години
ETO VI PRIMER KAKVO STAVA V CHASTNI ATOM. ZENTRALI !!! S IAPONIA E SVARWENO !!!!
63
5
 
3
 
! Отговори
Марк до 63 преди 13 години
Точно така!Според запознати РЗС разполагали с ъс СРС от което ставало ясно кой е виновен за земетресението в Япония!Това разбира се са Б.Б и Цв.Цв.!
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уикилийкс заприличаха на РЗС!Все имат информация и все не е съвсем вярна!
61
1
 
8
 
! Отговори
@ преди 13 години
Яжте орехи.
60
1
 
9
 
! Отговори
Калин преди 13 години
едва ли има централа която да издържи на 9 по Рихтер.. може би само Козлодуй и Белене .. *** незнам :)) земетръс .. мощно Цунами.. огромни обеми морска вода .. помитат всичко по пътя си .. евала, че тука си обичаме .. продънените корита на АЕЦ - ЦА .. обичаме си и .. напомпаните цени .. от алтернативите .. :) добре, че съветските разведки са тука .. да ни уверяват и увечщават в светлкото бъдеще на .. безумията си :)
59
1
 
10
 
! Отговори
Конфуций преди 13 години
Мирен атом ли, ха, ха... Няма такова животно като мирен атом.
58
2
 
13
 
! Отговори
. преди 13 години
Еми точно,защото Wikileaks(да се чете САЩ и Ционистите)са знаели, затова и сега го използваха срещу Япония със земетресението.ВЪПРОС: Как се озоваха по едно и също време, Рокавелеров-и, Уорън Бъфет и Бил Гейтс в Индия - кой нормален ще ходи по-близо към ядрената заплаха, още повече единият е трилионер, другите милиардери - отговор - в Индия са едни от най-големите бункери издържащи ядрена авария. Така, че всичко се знае, и е отдавна планувано, и се говори, че в следващите 5-6 дена ще става нещо.
57
6
 
16
 
! Отговори
Таласъмчо преди 13 години
Рухна митът за японската непогрешимост, перфекционизъм и неподкупност. Природата епо- силна от цялото население на Земята събрано накуп и човечеството трябва да се научи да живее по нейните неписани закони. Алтернативата е разруха и повсеместна гибел.
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По данни на ЕК в два реактора на АЕЦ Фукушима-1 е започнало частично разтапяне на ядрения материал16 март 2011 | 14:11 | Агенция "Фокус"Начало / СвятТокио. Според данни на Европейската комисия в 1 и 3 енергоблок на АЕЦ Фулушима-1 е започнало частично разтапяне на ядрения материал в ядрото на реакторите вследствие на липсата на работеща система за охлаждане, предаде Ехото на Москва.Информацията на ЕК е основана на анализ на възникналата ситуация, взимайки под внимание данните на японските власти, Международната агенция за атомна енергия и съобщения на медиите.Междувременно японските власти обмислят възможността за използване на специални водни оръдия за вкарване на вода и охлаждане на реакторите. Операцията може да започне след броени часове.
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вижте изпълнителните японци как крият информация и се досещайте какви поразии прави инж.Ганев в Козлодуй.
54
0
 
10
 
! Отговори
Васо преди 13 години
До 32 То може да се направи и скала до 50, ама какво ни грее това, като живи ще останат само космонавтите в орбита и то временно до момента на кацането обратно. Но да си продължа тезата в пост 46. Лакомията човешка да се ползва нещо до последния момент в, който носи някаква печалба винаги води до трагедии. Дали ще е корабче "Илинден", автобус "Чавдар", газова печка или АЕЦ от 70-те, разликата е само в мащабите на щетите.