Силите на Кадафи възобновиха атаките срещу Мисурата

Робърт Гейтс: Смяната на режима би била много сложна за изпълнение
Обновена: 27 мар 2011 19:59 | 27 мар 2011 18:28,
28
Силите на Кадафи възобновиха атаките срещу Мисурата
Часовник с образа на Муамар Кадафи на витрина в магазин в Триполи. Снимка: Reuters

Силите на либийския лидер Муамар Кадафи днес са възобновили атаките си срещу бунтовническия град Мисрата след краткото затишие, което настана след въздушните удари на западната коалиция, съобщи местен жител, цитиран от Ройтерс.

Според източника силите на Кадафи атакуват както града, така и пристанището, където има хиляди работници. Не е ясно дали нападателите стрелят с артилерия, или с гранатомети.

„Ситуацията в Либия заплашваше да дестабилизира Тунис и Египет и да изложи на опасност революциите в тези две съседни държави”, заяви междувременно министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, мотивирайки американската интервенция.

Гейтс призна, че президентът Барак Обама си е навлякъл критики от конгресмени за това, че е влязъл в във военен конфликт, без да има изходна стратегия и че Либия не била представлявала реална и непосредствена заплаха.

Съседен Египет е "централен детайл за бъдещето на Близкия изток" и демократичното движение в тази страна трябваше да бъде подкрепено, тъй като новите режими там и в Тунис са крехки, подчерта той в предаване по американската телевизия Ей Би Си, в което участва заедно с държавния секретар Хилари Клинтън.

Шефът на Пентагона освен това наблегна на масовото бягство на граждани на Тунис, Египет и други африкански страни от Либия, която е довела до кризисна обстановка на либийско-туниската и
либийско-египетската граница.

"Не мисля, че Либия е от жизненоважен интерес" за сигурността на САЩ, "но ние очевидно имаме интереси там и страната се намира в регион, който е от жизненоважно значение за Съединените щати", обобщи Гейтс пред пред друга американска телевизия – Ен Би Си.

Пред трета американска телевизия – Си Би Ес – шефът на Пентагона обясни, че целта на военната операция в Либия не е смяна на режима на Муамар Кадафи.

Това би било много сложно за изпълнение, даде да се разбере той. Гейтс припомни опита от миналото, който показва, че смените на режими отнемат много време, а понякога изпреварват времето си.

 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
до 27-и преди 13 години
Който е с USA, той ще просперира . Който е срещу САЩ ще гладува в нищета. Прогресът срещу регресът, това е борбата , кой ще победи е от ясно по-ясно. Талибаните и мракобесните режими си отиват един по един. Комунизмът умря, остават в агония негови недъгави *** , но и те си отиват заедно с поддръжниците им в този форум.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано накрая някой да има интерес да ви пръсне алчните и нагли американски задни халки! *** мижитурчави! Заради вашия интерес съсипахте света!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъв интересен часовник!Времето ти изтича, Кадафи!Тоя дали вече не е забегнал?
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 13 - ПетреЕгипет е на ръба на финансов крах след като туризма замря.Ако затвори и суецкия канал не знам какво ще яде Европа но Египет ще гладува!!!
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде от лакомия, къде от простотия, но лидерите на САЩ и Европа правят огромна грешка, като вместо да подкрепят Кадафи, подпомагат бандите на Ал Кайда, чиято цел е вече 50 % изпълнена, а след като спечелят демократичните избори, а няма кой друг да ги спечели освен ислямистките партии, тогава на 100 % плана на ислямистите да ислямизират цяла Северна Африка ще бъде изпълнен. Целта им е унищожаването на Израел, а това значи че Нострадамус пак е познал че св. война ще бъде на религиозна осн-ва
23
1
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 13 години
Целта на САЩ е да освободят либийския народ от петрола
22
4
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
Колкото по-малко лидери като Кадафи,Ахмадинеджад и Ким Чен Ир,толкова по-добре за света.Тези болни глави могат да затрият света.Дано не се стига до световна война.
21
0
 
0
 
! Отговори
svetlio преди 13 години
Веднага ще ги освободим и тях и нещата се нареждат.
20
0
 
0
 
! Отговори
koko преди 13 години
Povtarq se istoriata ssa Sadam Hiusein.. Mojeha da go ubiqt na nqkolko pati no ne barzaha... trqbva6e da se izhar4at o6te pari... taka e i s Muamar4o trqbva im jiv o6te dosta vreme ta hubavo da se naguzqt sta4bicite.... i posle maleeee kolko mn pari izhar4ihme za da vi osvobodim.. i haide pak po arabski raztvorete pove4e buzite
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кадафи си крие миговете за решаващия момент...
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя Гейтс кефи :)) Целта не била сваляне на Кадафи! После ще кажат "Ние не искахме ама той сам си падна. Сори!"
17
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Готян чесовник ,но щеше да е още по-готин,ако беше с лика на Боко Тиквата!
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пред трета американска телевизия Си Би Ес шефът на Пентагона обясни, че целта на военната операция в Либия не е смяна на режима на Муамар Кадафи.Ха, ха, ха! Да не би целта на военната операция да е укрепване режима на Кадафи, а?
15
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кадафи не се предавай! Брани държавата Либия от чужди посегателства! Защото ако ти не се справиш ред е на други държави да бъдат бомбардирани!
14
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кадафи на въжето
13
3
 
21
 
! Отговори
Петре преди 13 години
Тоя път може да стане мазало . Ако Египет затвори Суецкия канал , Европа ще го изяде сополив .
12
11
 
20
 
! Отговори
Мамантос преди 13 години
Давай, Муаммар! Чудно ми е защо Китай си трае; имат сериозни икономически интереси там.За Русия е ясно -- режимът на Путин--Медведев е зле прикриващ се заложник на Запада...
11
1
 
3
 
! Отговори
tihatavoda преди 13 години
Ние ли напредваме , другите ли изостават ? Имам чувството ,че организационните ни възможности се издигат, до ниво ОБРАЗЕЦ .
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Все едно на некой му дреме че света се е лишил ог неколко *** в повече ...
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
таз новина *** накефи