Русия няма да се откаже от Грузия

Двете страни взаимно се обвиняват, но развиват активни отношения
Обновена: 10 юни 2011 16:39 | 10 юни 2011 15:30, Елка Василева
106
Русия няма да се откаже от Грузия
Снимка: Reuters

Грузия и Русия не поддържат дипломатически отношения, взаимно се обвиняват в тероризъм, но същевременно развиват активни икономически отношения. И двете страни в тези връзки или страдат от политическо недомислие, или градят далечни планове, ясни само за "посветените", пише Росбалт.

Грузинското вътрешно министерство твърди, че през последните дни е осуетило два опита за терористични атентати, поръчани от руските тайни служби. Властите в Русия също не дремят: Грузия от години вече слуша как я обвиняват, че по един или друг начин подпомага тероризма.

На този фон грузинските власти, включително президентът Саакашвили, твърдят, че радикалната опозиция в страната провокира размирици "с руски пари".

Посочва се и кой "усвоява" тези средства – бившият председател на парламента Нино Бурджанадзе и бившият министър на отбраната Иракли Окруашвили.

Нека обаче отбележим, че докато бяха в структурите на властта, и двамата се проявиха едва ли не като най-върли противници на Русия - и политически, и икономически. Бурджанадзе например заяви от трибуната на парламента, че е категорично против навлизането на руски енергиен капитал в Грузия и няма да смени свободата на страната си срещу битови блага, сиреч руски ток и газ.

Всички помнят добре и крилатата вече фраза на Окруашвили, че "в Русия се продават и фекалии" (така бившият министър на отбраната посрещна забраната на Москва върху доставки на грузински вина за руския пазар).

Още от 1991 г. впрочем (тогава Грузия си върна независимостта, изгубена през 1921 г.) в грузинската политика постоянно е проличавала "руска следа". Нищо чудно - цял Кавказ, включително Грузия, е зона на повишен интерес за Русия.

Съответно Москва се опитва да контролира региона, да го задържи в своята сфера на влияние. Друг въпрос е, че се случва да го прави доста недодялано, с което изобщо не укрепва проруските нагласи сред грузинското население.

Преломен момент в това отношение бе войната през август 2008 г., след която Русия призна за независими Абхазия и Южна Осетия.

При все това днес някои политици, включително Нино Бурджанадзе, се опитват някак (пряко или косвено) да сплотят населението около "руската идея". Както отбелязват наблюдатели в Тбилиси, малцина скланят да бъдат сплотени.

Склонилите пък се ръководят от два мотива: носталгия по "охолния живот" в единната държава на име Съветски съюз, която свързват с Русия или разочарование от Запада - грузинците очакваха от него повече, тоест да се замогнат.

В същото време въпреки официалната политическа неприязън двете държави развиват нещо като икономическо сътрудничество. По-точно, Русия изкупува активи в Грузия. Руският пазар обаче отдавна и плътно е затворен за грузинска продукция.

Грузинските власти не виждат нищо необичайно в тази двойствена ситуация - те обичат да разправят, че не смесват политиката с икономиката и май го доказват на практика. Но след като знаем, че руският енергиен, а и банковият капитал обикновено гледат да не се отклоняват от общия политически курс на страната, присъствието им в Грузия изглежда най-малкото странно.

Върху което акцентира вниманието част от грузинската опозиция, твърдейки, че президентът на Грузия всъщност бил "управляван от Москва" и Русия нямала никакъв интерес той да напусне поста - не се знаело какво ще върши новият грузински ръководител.

Мисълта за "обвързаност" на Саакашвили с руските власти бе прокарвана особено упорито от Бурдажанадзе; тя самата впрочем, след като мина в опозиция, няколко пъти вече се отби в Москва.

Засега обаче няма признаци Грузия да губи от продажбите на енергийни и други активи, станали собственост на Русия.
 
Затова пък можем смело да твърдим, че на 26 май опозицията изгуби с опита си да разиграе "руската карта": тя не само че не се вписа в примитивния грузински политически пасианс, а направо изхвърча от него, защото отблъсна неутралния електорат.

Жестокото потискане на майския протест безспорно накърни и реномето на властите, и реномето на радикалната опозиция. Макар че още не е ясно как ще се им се отразят в обозримо бъдеще техните хитри политически кроежи, а също и тясното икономическо обвързване на Грузия с руския капитал.

Някои експерти смятат, че Тбилиси продава на Русия стратегически активи, тласкан от безизходица: темповете на приватизацията в Грузия съответно и на инвестиционната активност започват да спадат и никой не проявява интерес към грузински обекти освен Москва.

Други аналитици посочват, че грузинските власти спазват все пак някакъв географски баланс при отчуждаването на енергийни обекти например, макар да подозират, че зад външно неруски компании може все пак да стои Русия.

Активната руска дейност според тях е разбираема, тъй като Москва по принцип е склонна да инвестира в райони, криещи политически и икономически риск.
И двете версии впрочем налагат извода, че Русия не би оставила Грузия да се измъкне от нейната зона на влияние.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: РусияГрузия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
0
 
! Отговори
абул преди 12 години
А пък големия протест беше от има няма 100 човека платени квартални неудачници без никакви основни искания освен това да не се провежда военен парад на 26,05,11, просто безссилие от страна на опозицията, а народа си го подкрепя и обича Саакашвили, пък държавната им администрация работи като по часовник и си обичат държавата, корупция на ниско ниво няма, работещо електронно правителство имат, имат бърза услуга за всеки вид документ, издаван от държавата, абе след две граждански войни са добресега
102
1
 
0
 
! Отговори
Абул преди 12 години
Абе за какво жестоко подтискане на майския протест говорим, оставиха ги да си протестират, където си искат то пред Телевизията, то пред Парламента, *** имаха разрешение само до 12 часа през нощта на 25,05, така че ги разпръснаха и то много културно. Бях там и да Ви кажа много толерантно се отнесоха с този протест. Не знам кой ги пише тези статии и кой ги поръчва ама аз съм възхитена от Грузия и от това как изглежда държавата им сега след почти 6 години мандат на Саакашвили, само може да ни е яд
101
4
 
7
 
! Отговори
Найденов преди 12 години
До коментар 101. Тя и от България не иска да се откаже,но да се надяваме че ще я откажем. И като я откажем какво после?Газ и нефт ще купуваме сигурно от Нова Зеландия? Бензина за колата ти от къде ще го купиш? От Нефтохима в Буенос Айрес ли?Мазута за парното което топли домовете,училищата и детските градини ще ни го изпращат ей така безплатно от Мексико ли?Едвам едвам кретащата ни икономика ще работи с каменни въглища от мините в Бобовдол ли? Или очакваш марсианците да ни пуснат енергийни ресурс
100
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
РУСИЯ ДА СИ ГО НАВРЕ ОТЗАДЕ СКОРО ЩЕ ОСТАНЕ И БЕЗ КАВКАЗ КАКТО Е ТРЪГНАЛО!!
99
11
 
5
 
! Отговори
Freedom of mind преди 12 години
ТЯ РУСИЯ,КОИТО Е "ОСВОБОДИЛА",НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОСВОДИ ОТ НЕЯ,АБЕ НЕ СЛУЧИХМЕ НИТО НА ПОРОБИТЕЛИ,НИТО НА ОСВОБОДИТЕЛИ.МАЛШАНС ИЛИ ПРОКЛЯТИЕ ИЗБЕРЕТЕ САМИ.
98
12
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Тя и от България не иска да се откаже, но да се надяваме, че ще я откажем.
97
1
 
3
 
! Отговори
един българин преди 12 години
А къде в цялата наредия сме ние с гайдите...
96
6
 
34
 
! Отговори
Абхазец преди 12 години
Защо не пише как от 91 до 93 Грузия водеха страшна война с Абхазия и Южна Осетия защо имаха претенций за територията и убиха десетки Абхазци и Осетинци. И защо не пише за как Американците подготвяха Грузия за атаката през 2008 с бойно снаражение и с хора да ги обучават какво да правят имаше 1 клип където 1 *** военен им танцува рап горе на границата с Абхазия готови да атакуват така че ако не беше Русия да спаси тез 2 страни щяхме да сме свидетели на клане направено отново от Американците.
95
4
 
33
 
! Отговори
до 92 преди 12 години
Китайците не фалираха, защото не тръгнаха по свирката на "великия реформатор" Горбачов. Не разрушиха стопанството си, допускайки митингаджийски лидерчета-адвокатчета-педерастчета да се разполагат с активи, създавани с десетилетия. Просто, тихо и интелигентно започнаха преустройство на стопанството си, но без да бутнат една тухла, а само да добавят нови. Така сега хем ги управляват комунисти, хем са най-големият кредитор на САЩ, хем си другаруват според интереса и с Русия...
94
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко стотин милиона долара останаха неприбрани само от Ирак и Либия?--------- Е, колко? По-малко от 500 млн. Едно нищо.
93
5
 
20
 
! Отговори
до 92 преди 12 години
Нищо не е фалирало. Щом 20 години се краде и още има какво още да се гепи, значи е имало много. Просто онзи с лекето на темето продаде собствената си страна за няколко лъскави парцала на алчната за западно признание женичка... После нас си ни подкараха с гегата като стадо без овчар...Що не фалираха китайците, дето идваха тук да се учат на какво ли не? Защото не бяха вързани в СИВ. Просто в соцлагера всички държави бяха като скачени съдове и пробив в едната означаваше голям проблем за всички.
92
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Но за да се води дискусия, а не да се пишат пещерни клишета за тъпите комунисти и простите руснаци иска и култура, и информация. Просто няма как хора, за които "блогър" или "топмодел" е нещо по-стойностно от "композитор" или "конструктор" да разберат, че не могат да слагат етикети на един народ, който е дал на света велики учени, художници, композитори и писатели.. Това е държавата, изпратила първия човек в космоса и позволила и на българин да надникне там.
91
4
 
9
 
! Отговори
До 92 преди 12 години
Е и какво от това..Въпреки това икономиката фалира! Значи все пак нещо не е било наред..
90
3
 
23
 
! Отговори
до 84 преди 12 години
"Булгарплодекспорт" зареждаше с пресни плодове и зеленчуци от най-капризните пазари на (тогава) Западна Германия, до всеядния и бездънен съветски пазар."Булгарконсерв" не смогваше с поръчки от Западна Европа през СССР, та до Близкия изток.Да говорим ли за обемите на "Кинтекс", Техноекспортстрой" и др. Колко стотин милиона долара останаха неприбрани само от Ирак и Либия?Само гореизредените държавни фирми имаха обем, осигуряващ достатъчно приходи за обслужване на 12 милиарден дълг...
89
2
 
20
 
! Отговори
до 84 преди 12 години
Не знам на кое викаш "глупости", не знам каква информация имаш и от къде, но виждал ли си на живо как изглежда един чудовищен индустриален гигант като заводите "Уралмаш" или "Камаз", "Илюшин", "Донбас", "Уралсталь" и пр. Всичко това работеше с български електро и мотокари. "Балканкар" беше най-големият каропроизводител в света!СО МАТ беше най-големият автомобилен превозвач в Европа."Булгартабак" задоволяваше пазар от над 300 млн. човека.
88
1
 
5
 
! Отговори
до Киликанзер преди 12 години
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ26 май 2011 г.14:00 ч.БРУТЕН ВЪНШЕН ДЪЛГМарт 2011 г.Брутният външен дълг в края на март 2011 г. е 36 099.1 млн. евро (94.5% от БВП2), което е с 580.4 млн. евро по-малко в сравнение с края на 2010 г. (36 679.5 млн. евро, 101.8% от БВП).В сравнение с края на март 2010 г. (37 268.5 млн. евро) брутният външен дълг намалява с 1169.4 млн. евро. В края на март 2011 г. дългосрочните задължения са 25 342.1 млн. евро (70.2% от дълга), а краткосрочните 10 757 млн. евро (29.8% от дълга
87
6
 
4
 
! Отговори
до Шварцкопф преди 12 години
Да не замирише на пърлени балкански г***ве
86
18
 
4
 
! Отговори
Шварцкопф преди 12 години
Американците също обичат пропагандата. Но руснаците просто се оливат с надуване и превъзнасяне по "непобедимата" им армия и "великите" им "високо-технологични" оръжия от които "нямало" спасение...Руснаците колкото повече циврят срещу разгръщането на ПРО,толкова по ефективно и необходимо е то!
85
12
 
4
 
! Отговори
Шварцкопф До 83 преди 12 години
Много руска пропаганда слушаш и гледаш за тази прехвалена ракета. Учебните изтрелвания нищо не значат. В реални бойни действия тази няма кой да остави тази ракета да стигне САЩ.. Много НТВ и Первъй канал гледаш!И вечното руско "нет аналоги в мире" към днешна дата звучи като виц..:))
84
1
 
2
 
! Отговори
Киликанзер преди 12 години
Уважавама првото ти на мнение, но държавният дълг не е 36 млрд евро. Направи справка в сайта на бнб и тогава пиши глупости.