Япония е пропуснала някои мерки за ядрена безопасност

Това гласи доклад на ООН след аварията в АЕЦ "Фукушима 1"
Обновена: 18 юни 2011 10:15 | 18 юни 2011 08:45,
19
Япония е пропуснала някои мерки за ядрена безопасност
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Япония не е приложила няколко принципа за ядрена безопасност и препоръки на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), гласи доклад на атомната агенция на ООН, подготвен от международни експерти, съобщи БТА.

В доклада се посочва, че японските власти не са се подготвили за ядрени инциденти като този в АЕЦ "Фукушима 1". Те например не са приложили адекватно основния международен принцип да се изграждат няколко слоя защитни съоръжения срещу външни заплахи.

Въпреки че след 2002 г. са засилени мерките за защита от цунами, те са били недостатъчни, е мнението на експертите. Освен това те не са били инспектирани и одобрени от държавния регулаторен орган.

Още по темата

Експертите разкритикуваха японските власти за това, че призиваха хората в района на "Фукушима 1" да си останат по домовете. Според тях това също е в разрез с международните норми.

Заключението на доклада е, че предвид обстоятелствата Япония се е справила добре с ядрената криза, но въпреки това системата за реагиране при ядрени аварии изглежда има твърде сложна структура и организация.

Междувременно компанията оператор на авариралата атомна централа съобщи, че е прекратила операцията по очистването и дезактивацията на радиоактивна вода няколко часа след започването й.

Причината е, че равнището на радиация в оборудването се покачило по-бързо от очакваното, съобщи Ройтерс.

Планът бе задействан вчера, но спря само след пет часа. Около 110 000 тона високорадиоактивна вода, използвана за охлаждане на реакторите, е складирана в централата и има опасност до седмица да започне да изтича в морето от преливащите резервоари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
G00dMan преди 12 години
Аха, перки, слънчеви панели и един мармот да ги завие в станиол.Нищо нека народа си вярва. То затова има експерти и неспециалисти. Когато са избирали типа на предаваната ел енергия (AC или DC) са се допитали до най-големия специалист тогава - Едисон. И добре че са направили така....А сега правят някакви глупости...
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако някой си въобразява, че света може да си осигури нужната му енергия от вятър, слънце и вода - явно е учил за филолог или нещо подобно, но определено от енергетика и инженерство си няма хал хабер. За негативните ефекти на тия "еко" източници към природата няма и да започвам, те са ОГРОМНИ.Истината е засега да се преосмислят защитните мерки за атомни централи, а след време амин дай боже реакторите на ядрен синтез да станат масови. Ето ви го бъдещето. А не да се изпъпчи цялата планета в перки
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде сега ООН да направи доклад и за това какви са последиците за целия свят! Не ще да са само японците засегнати от катастрофата във Фукушима-1. И моля лобистите на ядрената енергия да не ни обясняват колко различна била тази катастрофа от Чернобилската!
16
2
 
1
 
! Отговори
Митко преди 12 години
За бактерията:Само германците могат да определят от къде точно е заразата.Ако беше в България,правителството просто щеше да отрича,че има такова нещо.Като случая с Мишо Бирата.Ама тва японците големи "***" и "некадърници"!След като с една ядрена авария не могат да се справят!Кво толкова има?Ако беше в България,до сега да сме умрели.Само ББ и магистралите щяха да оцелеят,щото са извънземни...
15
3
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
niama da zle i v amerika da gramne edna centrala.
14
1
 
5
 
! Отговори
ДО 13 преди 12 години
КОИТО ЗЕЛЕНЧУЦИ СЪЩО ТАКА НЕ СА БИЛИ ДОБРЕ ИЗМИТИ!
13
6
 
3
 
! Отговори
от Германия преди 12 години
Номер 12 и другите 4ма които са му сложили плюсове: не е проблема в немитите ръце! Бактериите са в зеленчуците и заразените хора са яли не с ръце а салата от чиния и то с ВИЛИЦА ;)
12
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
8Когато в Германия престанат да умират хора заради немити ръце /Ешерихия коли /, тогава може и да се вслушаме относно решението им за атомните централи.
11
2
 
23
 
! Отговори
До 9 преди 12 години
Защо си мислиш, че в западния свят хората се отказват от атомната енергия? Био енергията, слънчевата и вятърната енергия са хубаво нещо но не вярвам да се зарадваш много ако сметката ти за ток скочи от 200 на 800 лв. А тези, които ти приказват, че атомната енергетика е опасна ти го казват защото просто така са прочели някъде. Защо мислиш французите ни натискаха да си спрем 1-4 реактор - защото осигуриха пазар на румънската АЕЦ, която е строена от франски компании, в Турция.А ние го изгубихме!
10
1
 
23
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
Разликата между Фукошима и Козлодуй не е в технологията, не е в хората.Рацликата е в целите.Фокушима е ктроена от ЧАСТНА компания, с цел да печели максимум пари, при минимум вложени средства.Козлодуй е строена от ДЪРЖАВНА компания, не са желине пари за нищо тогава, и е правена с перспектива да е гръбнака на енергетиката ни с десетилетия напред.Другата разлика е в коефициента на сигурност при СССР учените и при Японците.Инженерите знаят за какво става дума, но съм сигурен че в Козлодуй е поне 4.
9
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние наистина мислим архаично. В целия развит западен свят хората се отказват от атомната енергия и търсят алернативни източници, само тук едно си знаем и не можем да видим по-далеч от носа си. Бъдещето е в биоенергията, слънчевата и ветровата енергия!
8
16
 
3
 
! Отговори
Хелиос преди 12 години
Германия каза НЕ НА АТОМА ...и по умните сигурно ще я последват.
7
3
 
33
 
! Отговори
оле преди 12 години
И Чернобил и Фукушима са следствие на човешки грешки, а не на технологични проблеми. Като в Япония алността и стремежът за по-големи печалби също допринесоха до голяма степен за аварията. Проблемът е в хората, не в ядрените устройства за производство на ток.
6
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"японците са водещи в технологията,стриктни и с висока култура и отговорност.ако те не могат да се справят с някакъв проблем,то другите пък изобщо няма да могат."-това някоя врачка ли ти го каза?!?
5
3
 
17
 
! Отговори
СПЛД преди 12 години
Японците не се преклониха пред последните искания на Световния банков картел... и им се случи случка...
4
12
 
5
 
! Отговори
Хелиос преди 12 години
Нашите атомни реактори са "сигурни", но НИЕ НЕ ГИ ИСКАМЕ!
3
21
 
7
 
! Отговори
мим преди 12 години
японците са водещи в технологията,стриктни и с висока култура и отговорност.ако те не могат да се справят с някакъв проблем,то другите пък изобщо няма да могат.
2
6
 
13
 
! Отговори
груйо преди 12 години
Тия японци пък кога станаха техническа нация
1
3
 
12
 
! Отговори
мунчо преди 12 години
да дойдат да се учат от нашето козлодуйско чудо