Внезапно ли е било нападението на Хитлер срещу СССР?

Опитвали се да разгадаят плановете на фюрера, следейки цената на овнешкото месо
21 юни 2011 12:26, Елка Василева
189
Внезапно ли е било нападението на Хитлер срещу СССР?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На 22 юни Русия и бившите съветски републики ще отбележат трагичната дата – 70 години от началото на Великата Отечествена война. Дълги години съществуваше митът, че нападението на Хитлер е било внезапно за СССР (вероломно, както го наричаха във всички учебници). По-късно започна да се говори, че Сталин е проспал този стратегически момент.

При това едните убеждават, че това е станало поради липсата на достоверна информация от разузнаването, а други – заради параноидната подозрителност и недоверието на Вожда към разузнавачите.

През последните години, когато започнаха да се разсекретяват архивите, а медиите активно се включиха в „установяването на истината“, започнаха да валят факти. Това обаче не доведе до някаква определеност.

Сега едни казват, че в предвоенните години съветското разузнаване се е отличавало с невероятна ефективност и е разкрило едва ли не всички тайни на Третия райх.

Други пък посочват, че макар и Москва да е получавала донесения от цял свят с килограми, те не са съдържали отговорите на главните въпроси – къде, с какви сили и най-важното – кога ще нападнат хитлеристите, пише NEWSru.

„Комсомолская правда“ публикува интервю с известния военен историк Арсен Мартиросян, който дълги години е бил оперативен работник в разузнаването.
Той твърди, че месец преди войната Сталин вече е разполагал с информация, че в нападението ще стане  началото на третата десетдневка на юни. А след 10 дни Кремъл е започнал да получава информация, съдържаща точната дата – 22 юни.
 
Като цяло съобщения, включително с указване на различните варианти на плана за разгром на съветските войски, са започнали да пристигат в Москва още през 1935 г. А от края на 1936 г. вече е било известно, че в Германия е разработен първият вариант на плана за агресия, наречен тогава скромно „Източна кампания“, казва експертът.

По думите му от архивните материали следва, че в последните 10 дни преди войната съветското разузнаване точно или относително точно 47 пъти е посочило датата на фашисткото нахлуване в СССР.

Точно поради това на 18 юни 1941 г. Сталин разпорежда да бъде обявена бойна тревога в армията.

От друга страна обаче в материал на Би Би Си се поставя под съмнение тезата за това, че съветското разузнаване е затрупвало Москва с информация за точната дата на започването на войната.

За да изкажеш предположение за скорошна война между Германия и СССР през пролетта на 1941 г., не е било нужно да си гениален ясновидец, се казва в материала.
В дипломатическите, експертните и журналистическите среди са изобилствали подобни разговори, с позоваване на „добре информирани източници“.

Съветското разузнаване естествено не е бездействало. Но нейните съобщения са били или откъслечни сведения за предислоциране на отделни воински части, или преразказ на разговори на сътрудници с чужди дипломати и кореспонденти, без отговори на главните въпроси.

При това според данните, достъпни 66 години след края на войната, СССР никога не е имал в Берлин агент на нивото на Щирлиц, който да влиза при Химлер и Борман.

Въпреки легендата съветското разузнаване не е получавало плана „Барбароса“. Той е съществувал в само 9 екземпляра, шест от които до края на войната са били съхранявани в личния сейф на Хитлер, а останалите три през септември 1940 г. са били изпратени на главнокомандващите.

Дори планът „Барбароса“ не е съдържал дата за начало на войната. Фюрерът я определя едва на 30 април, като и тогава са били възможни варианти – сроковете за нападение срещу Полша и Франция той е променял няколко пъти.

Опитвали се да изчислят плановете на Хитлер, буквално броейки овцете

В навечерието на войната е станало още нещо, която, разказват, и до днес се изучава във всички разузнавателни школи в света. Или началникът на Главното разузнавателно управление Филип Голиков, или негови подчинени са измислили безупречен според тях критерий, позволяващ да се съди за намеренията на Германия.
Те преценили, че подготовката за война срещу студена Русия задължително трябва да включва масово клане на овце за ушиването на полушубки, което в условията на пазарна икономика е трябвало да свали цената на овнешкото месо.

Съветската агентура в цяла Европа получила задача да следи тези цени и тъй като те оставали стабилни, бил направен изводът: през 1941 г. нападение няма да има.

Разрешението на загадката се крие в безкрайната самонадеяност на Хитлер. Плененият край Сталинград фелдмаршал Фридрих Паулус казва, че фюрерът му е заявил: „Никаква зимна кампания няма да има. Категорично забранявам да ми се говори за зимна кампания“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това какво е поредната партенка на ВВС ли???
182
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мисля че трябва да прочетете Суворов за да ви се изяснят нещатата с верломното нападение срещу ссср
181
2
 
7
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
От 21години най модерно стана,да ближеш жидовские жопы!Слезте на земята, инфантилни и дебилни люде.В историята няма условно наклонение!Играно е по сценарий,кокто и сега!Тогава прочистват с много разрушения,а сега с езуитски приьоми.Наричасе Нов световен ред или ТОТАЛЕН ГЕНОЦИД!
180
2
 
4
 
! Отговори
7 преди 12 години
Днес ви препоръчах да успокоите топката малко :) Като чета постовете ви май никой няма идея каква е ролята на тиловото обезпечаване в една кампания. Война без сигурно и надеждно снабдяване е загубена. Как според вас се снабдява танкова дивизия направила пробив в отбрана? Какво е танк без гориво и муниции? Специалисти, опитвате се да си чешете езиците, нищо повече. Идея си нямате за какво пишете. :)))
179
5
 
8
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
америка не е ЕВРОПА ! ние владеем света и го МОЖЕМ !! - без евреите !!!
178
7
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
до ИЛ - толкова си зелено комунистическо "отроче " , че се извинявам за обърнатото ми внимание да те прочета -ГЛУПОСТ ,ВЪРХОВНА БКП :)какво четеш , Маркс- Ленинското учение :))))) Младеж , грабнисе под мишница и бегагай къде Русия ! :)))))))))))))))))))))))))))))))))
177
7
 
1
 
! Отговори
попа преди 12 години
аз чух че бай ти хитлер много ши ----бал в гъ а / достоверно е / да ама нееее/
176
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дядо боже дай ни хляб - нама,Чичко Сталин дай ни хляб - самуните хвъркат
175
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1да живеят американците бомбардирали София!2.велик другар ни е Чърчил,който защитава интересите на България като иска още територии от нея!3.хитлер е гений,прозрял непълноценността на славяните,към които спадаме и ние (а и ГЕРБ доказва правотата му!)4.с царя и хитлер отдавна щяхме да стигнем до въжделеното положение - нация -слуги.5.Русия пак става велика, а ние демократично затъваме и вярваме в Батман и разбира се знаем всичко на маса в кафенето и пред нас свети ново слънце -америка.Те това е!
174
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Атаката е внезапна, доколкото Сталин иска да е внезапна. Глупакът Хитлер играе през цялото време по свирката на Сталин и прави точно каквото той иска и стига навътре в Русия точно където Джугашвили го иска. Неслучайно всички руски генерали, които знаят точната бройка на дивизиите и въоръжението са разстреляни - целта е само Сталин да знае с колко войска разполага и така да заблуждава останалите че е слаб или глупав. А защо Сталин иска война на негова територия? Целта е проста - прочистване.
173
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сталин може да е голям изверг,но без него Русия нямаше да се справи.Лудият грузинец е бил железен,а руският народ изнесе войната на плещите си,каквото и да се плямпа.
172
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тука само психота са се събрали
171
5
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
do 166-ne e vtoroto,a e purvoto.Rusia 4e ubie 600 000 000 jiteli na Novata Rimska Imperija v kraja na vremenata.Germanskite nacisti hvurlili vsi4ki sili s/u rusnacite,Napoleon iskal da gi unishtoji,USA har4i po 1 trilion dolara na mesec,na sedmica,na den,na 4as,na minuta,na sekunda.Vsi4ko e bezsmisleno i kraino elementarno-USA ne moje da unishtoji Rusia,zashtoto Rusia e deklariran ubiec na USA.
170
3
 
32
 
! Отговори
Чичо до 154 преди 12 години
"Американците притежават най-ефективното оръжие,което Хитлер не е имал..Това е ИКОНОМИЧЕСКОТО оръжие..То е най-силно...ссср го изпита на гърба си в пълната му мощ и бе унищожен!"Абсолютно верно, младеж!!! Сега мощта на същото оръжие е обърнато срещу Европа, така че можем само да се надяваме да минем леко като руснаците, Те преболедуваха 10-тина години и пак са на крака. Да видим на нас как ще ни се отрази... ;)
169
1
 
3
 
! Отговори
до 168 преди 12 години
Ако баба ти имаше, теб нямаше да те има ... хи хи хи ... развесели ме ... ха ха ха ...
168
0
 
3
 
! Отговори
за 151 преди 12 години
Съузниците воюват в Африка с Ромел до 1943. Защо? Просто е- да отрежат немците от петрола....а ноември 1943 правят десант в Италия.....учене му е майката
167
1
 
17
 
! Отговори
kurentzo lapas преди 12 години
ако Германия била спечелила войната,ако Япония били нападнали СССР,ако,ако,ако баба ми имаше чурка ,щеше да ми е дядо...
166
7
 
18
 
! Отговори
жан вължан преди 12 години
Какви глупости се пишат.Може ли за 10 дни било за шес месеца или годна да се подготвиш ида неутрализираш удара на една действаща армия която смля Европа .Трябва да си предубеден за да не отчетеш величието на руския народ и организационния гений на Сталин. Самият Чърчил го е казал . Четете *** ,като не можете да мислите поне четете......"Сталин превърна една разрушена страна в ядрена империя" ....Това е казал Чърчил .Четете ***.
165
1
 
3
 
! Отговори
Стингър до 163 преди 12 години
Хубаво и внимателно чети какво пише в Библията момче...унищожителка или УНИЩОЖЕНА???...Дай да не се залъгваме и да мислим реално май ще е второто!
164
8
 
5
 
! Отговори
Перко преди 12 години
Никой не те кара да се възхищаваш. Тук просто си говорим и изразяваме мнения. И моето е, че ако замисълът на Сталин и болшевишката клика беше успял, войната нямаше да свърши с "освобождаването" на Европа. Сега щяхме да плямпаме на руски. Аз примерно щях да бъда номер някой си, а Барак Обама номер еди кой си ...