Ветерани доброволци ще чистят АЕЦ "Фукушима"

Морално съм готов за смъртта, но не съм камикадзе, каза 72-годишният Ямада
Обновена: 23 юни 2011 13:13 | 23 юни 2011 13:12, Елка Василева
23
Ветерани доброволци ще чистят АЕЦ "Фукушима"
Снимка: Reuters

Група пенсионирани инженери ще работят по ликвидиране на последиците от аварията в японската АЕЦ „Фукушима-1“, съобщи агенция „Блумбърг“.

Начело на „Корпуса опитни ветерани“, в който досега са се записали над 200 души, включително бивши работници от атомната промишленост, е 72-годишният инженер Ясутеру Ямада.

По думите му правителството на Япония вече е подкрепило неговата инициатива и сега остава да получи съгласието за провеждане на операцията от страна на компанията оператор на електроцентралата TEPCO.
 
В момента TEPCO активно търси работници за ликвидиране на последиците от серията взривове в реакторите на АЕЦ „Фукушима-1“.

По данни от 19 юни в зоната с повишен радиационен фон около електроцентралата  работят малко над 1 000 служители на компанията.

Основната им задача е възстановяване на системата за охлаждане на реакторите и изпомпване на 105 милиона литра радиоактивна вода, събрала се в АЕЦ-а.

Още по темата

Замърсената вода трябва да бъде изпомпана, тъй като според експертите съществува значителен риск от радиоактивно замърсяване на крайбрежните води.

Ямада, който ще работи в екип от петима пенсионирани инженери, каза, че той и приятелите му напълно осъзнават степента на опасността, която ги застрашава.

Те ще работят непосредствено в сградите на повредените енергоблокове на АЕЦ-а.

По различни данни нивото на радиация вътре в енергоблоковете може да достигне до един сиверт на час при действащо в Япония ограничение от 250 милисиверта за година.

Пребиваването в зона с такова ниво на радиация в продължение на 4 часа може да доведе до смърт в рамките на няколко месеца.

„Морално съм готов за смъртта, но не съм камикадзе. Ще се постарая максимално да се защитя и да се върна жив“, каза Ямада.

За осигуряването на безопасността на работниците си TEPCO планира допълнително да закупи 500 охлаждащи жилетки, тъй като температурата в сградите на енергоблоковете остава висока.

Серията от експлозии в АЕЦ „Фукушима-1“ стана на 11 март 2011 г. след катастрофалното земетресение и вълните цунами. В резултат от строя излязоха системите за автоматично охлаждане на реакторите, а радиационният фон в района на електростанцията рязко се повиши.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
0
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
tia sa realno jivite martvi ,radiacia ima veche i v balgaria.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Kogato iaponcite sa imali imperia nie sme imali konska opashka za zname.
21
1
 
4
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
Това са хората това е расата....няма американци, няма никой...Япония е истината...всеки път го доказват...железни правила...желязна дисциплина...хилядолетна култура....Ше се оправят и с този проблем гаранция !
20
3
 
1
 
! Отговори
до коментар 14 преди 12 години
има смисъл в това което казваш, но кого имаш предвид:Сергей Дмитриевич Станишев,Амед Доан,Сакскобургота,Лютви Местан,Касим Дал,?????
19
2
 
0
 
! Отговори
СТАРЦИ РАЗБОЙНИЦИ преди 12 години
Отдавна сам съм се пратил в Норвегия. Такива като долуописаните от теб ще трябва да пращаш, и най вероятно няма да не им се ходи.
18
1
 
6
 
! Отговори
Choco преди 12 години
Японците живеят на крайно малка териотрия и в среда където стават множество бедстия. Нека им предложим да се заселят в България, а ние в замяна както предложи номер 1 да им пратим малко родни специалисти по почистване и събиране на метали.
17
3
 
2
 
! Отговори
horus преди 12 години
Само да добавя за кретена 15 - като стане авария и в България - първо теб че те пратим да ринеш с лопата урана
16
2
 
15
 
! Отговори
horus преди 12 години
Чудя се, ако утре гръмне Козлодуй например, колко от нашите военни ще са готови на подобно нещо. Иначе - страшно обичаме да парадираме че който не храни своя храни чужда армия и че военните получават високи заплати щото си "рискували" живота. Нека МО да направи експеримент под формата на учение за да види колко от високо платените *** които са иначе страшно смели на маса и на шише ракия ще се явят ! Бил съм в Япония и знам - ако някой от нашите въшльовци военни си мисли че е такъв-да иде там
15
14
 
5
 
! Отговори
СТАРЦИ РАЗБОЙНИЦИ преди 12 години
Японците с тая централа вече се оляха. Направо смешни взеха да стават, Руснаците си пратиха войничетата да ринат с лопати уран, а тия разчитат на старци доброволци.
14
6
 
2
 
! Отговори
do komentar 1 преди 12 години
predlagam ti i tvoeto kradlivo pleme da otidete v qponiq,za6toto zaradi wa6ite politizi bulgaria e v tova polojenie.wse *** sa wi winovni.sigorno te uprawlqwat darjawata
13
2
 
14
 
! Отговори
Не на Аналогиите! преди 12 години
А ние българите чакаме някой да ни изчисти грсдинките пред блока и снега през зимата.....
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
#6 da se sramuvash da ostanesh jiv,poneje nekoi ti e kazal che ako umresh shte si po-po e vid bolest spored mene
11
2
 
8
 
! Отговори
Мен преди 12 години
На японците - браво ! Това са хора !На днес.бг - това е новина отпреди повече от месец.
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поклон пред хората!
9
4
 
29
 
! Отговори
1 преди 12 години
Предлагам да им пратим 1 000 000 *** за 1 година да помагат , който се върне получава 1 тон желязо апартамент и кола :)
8
5
 
4
 
! Отговори
georgi преди 12 години
mnenieto mi e 4e vseki ispovqdva6t islqma moje da ide i da im pomogne bezplatno dori
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е Япония.
6
4
 
9
 
! Отговори
Ачо преди 12 години
Бушидо - това е Пътят на самурая. Пътят - морал, на който човек .... край на живота си завършва с неуспех и младежът се срамува, че е останал жив. ...
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тая вода хубаво я помпат,ами къде я хвърлят ???ако е в океана,егати чистенето..
4
6
 
26
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
И какво ще стане само ще окрадат радиоактивното ДЖилезо , но няма да почистят