Робот ще работи на обекти след атомни инциденти

IAEA-3 извършва операции при максимално ниво на радиацията
Обновена: 22 юни 2011 16:22 | 22 юни 2011 16:22,
3
Робот ще работи на обекти след атомни инциденти
Снимка: Reuters

В Япония е създаден още един високоефективен промишлен робот, предназначен за използване в извънредни ситуации на ядрени обекти, съобщи ИТАР-ТАСС. Той ще бъде изпратен на авариралата АЕЦ "Фукушима -1".

Четириколесният компактен робот IAEA-3 всъщност е модификация на предишен модел, конструиран в Япония през 1999 г. за събиране на информация в помещенията на АЕЦ-ове. Новият апарат обаче може да работи в по-сложна обстановка и да извършва операции в продължение на много часове при максимално ниво на радиацията 500 сиверта.

За да увеличат техническия потенциал на робота, конструкторите са свели до минимум броя на електронните прибори в корпуса му. Дистанционно управляемият робот IAEA-3 може да регистрира гама излъчване във вътрешността на ядрени обекти, да измери радиационното ниво там и да събере радиоактивни частици за по-късното им изследване.

В началото на юни в Япония успешно бе изпитан първият робот "Куинс", който може да издържи при радиация до 200 сиверта. Той също е разработен за изпълнение на сложни задачи на АЕЦ "Фукушима -1". Както уверяват създателите му, роботът се различава от доставените от САЩ на АЕЦ "Фукушима -1" апарати, които не могат да преодоляват някои препятствия, като например големи отломки.

"Куинс" уверено слиза по стълби и "ходи" в участъци с топла вода, дълбоки до 15 см. Оборудван е с три камери, които предават фотоинформация във формат 3D. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
33
 
! Отговори
аз преди 12 години
естествено че крият когато гръмна чернобил също криеха информация никоя страна няма да си признае такава грешка фукошима-1 одавна достигна мащабите на чернобилската авария
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А аз чувам че ситуацията в Фукушима от много време насам се е влошила, обаче естествено тука нищо не казват!Примерно че са спрели да очистват водата изпозлвана за охлаждането още преди седмици, и вече има течове!И че вече са засечени нови повишени нива на радиация!
1
0
 
33
 
! Отговори
liort преди 12 години
А това на снимката какво е точно? Робот или ядрена централа?